SPÅR NORSK EXIT: Ilkka Kaarna (t.v.), her avbildet på Jordal i 1982 sammen med dagens norske landslagstrener Roy Johansen, spår Norge-exit i VM torsdag. Foto: vif-hockey.no

Finsk Vålerenga-helt: - Glem det, Norge!

...men Oilers-backen Juha Kaunismäki tror Roy Johansens gutter kan nå semifinalen

(VG Nett) Finnen som satte ny mål- og poengrekord i norsk hockey har følgende beskjed til Roy Johansens gutter foran torsdagens kvartfinale: - Nå ryker dere ut!

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ilkka Kaarna (57) er fortsatt et ikon på Jordal. Finnen scoret 60 mål og noterte totalt 87 poeng da Vålerenga tok tilbake kongepokalen etter noen magre år i 1982. Det var frem til Siwert Andersson gjorde 110 målpoeng i 85/86-sesongen.

TETT PÅ NETT: Hockeyheltene svarer deg fra 13.15!

Foran torsdagens kvartfinale mellom Norge og Finland har Kaarna snakket med flere gamle kjente i Oslo. Og beskjeden er den samme uansett hvem som spør.

- Norge har ingen sjanse. Det er ikke mulig. Glem det, sier en skråsikker Kaarna til VG Nett.

VGTV: Marius Holtet skjøt Norge til kvartfinalen

Han var selv i Bratislava forrige uke og innrømmer at han er positivt overrasket over de norske guttas innsats hittil i mesterskapet.

- De spiller god hockey og har noen gode spillere. Men det er en ny situasjon for Norge nå, og dette tror jeg blir for mye for dem. Finnene er kanskje ikke det beste laget i VM, men de er mentalt sterke og vinner derfor jevne kamper, sier Kaarna.

Spilte med Roy

57-åringen er tilbake i hjemlandet der han jobber som direktør for Lahti-klubben Pelicans. Han var i Oslo for å se Vålerenga så sent som i fjor høst og kjenner godt til både norsk og finsk hockey.

VG Nett-leser:Finland har ikke i nærheten av det samme laget i år som de har under OL-turneringene.Diskuter her!

På Vålerengas gullag i 1982 spilte Kaarna sammen med den nåværende norske landslagstreneren Roy Johansen. Han har nærmest fått heltestatus i Norge, mens finnenes trener Jukka Jalonen går en usikker fremtid i møte dersom hockeynasjonen ryker mot de norske iskrigerne.

- Det finske folk forventer seier. Norge kan ikke være like gode som Finland. Vi vinner. Det er jeg helt sikker på, sier Kaarna.

Juha Kaunismäki derimot tror Norge kan overraske torsdag. Han er født i Finland, men ble norsk statsborger i 2008 etter fem sesonger i Stavanger Oilers.

- Hvis Norge fortsetter å spille som et lag, tror jeg de har veldig gode sjanser. Jeg håper så klart på norsk seier, sier Kaunismäki til VG Nett.

TROR PÅ NORGE: Juha Kaunismäki. Foto: Scanpix

Les også: Hockeyveteran: - Et helvete å se VM på TV

På ferie

Han har selv spilt de siste tre verdensmesterskapene for Norge, men ble operert for to uker siden og må nå stå over med skade. Fra stranda i kroatiske Split har han sett kompisene kjempe som løver på internett.

- Sjansene ligger i å spille solid defensivt. Finland er sterke, men spiller sjelden tre gode perioder. Og vi har ingenting å tape, sier Kaunismäki, som har bodd åtte år i Stavanger.

- Hele Finland tror det blir en lett match. Finske aviser har skrevet om den norske hockeysensasjonen i Slovakia, men alle tror det stopper nå, forteller backen.

Tror på Finland

Petteri Lotila er en annen finne som har gjort nordmann av seg etter flere år i Stavanger Oilers. I motsetning til Kaunismäki tror han Norge ryker ut av VM torsdag.

Les også: Norge til sensasjonell VM-kvartfinale

- Hockey er nasjonalsporten i Finland. Som liten drømmer alle om å spille på landslaget i hockey - ikke fotball. Norge blir bare bedre og bedre, men dette tror jeg Finland vinner selv om alt presset ligger på dem, sier Lotila til VG Nett.

- Har finnene respekt for Norge som en seriøs motstander i en slik kvartfinale?

- Ja, det har de, men det er mange som er lettet over at det «bare» ble Norge de skal møte. Det vil være en enorm skuffelse i Finland om de skulle tape dette. Da tror jeg det fyker mange TV-er ut av vinduene der borte, smiler Lotila.

Kampen mellom Norge og Finland kan du se på Viasat 4 klokken 16.15 torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder