JUBELSCENER: Pål Gulbrandsen (i midten) ledet an for Stavanger Oilers da gullet ble feiret i garderoben etter kamp.
JUBELSCENER: Pål Gulbrandsen (i midten) ledet an for Stavanger Oilers da gullet ble feiret i garderoben etter kamp. Foto: Frode Hansen VG

Stavanger Oilers tok sitt sjette strake NM-gull: – En helt rå spillergruppe

ISHOCKEY

ASKER (VG) (Frisk Asker – Stavanger Oilers 2-5, 2–4 sammenlagt) Først ledet Pål Gulbrandsen (39) Stavanger Oilers til nytt NM-gull, så ledet han an feiringen i garderoben.

Publisert: Oppdatert: 11.04.17 23:23

En strålende fornøyd Pål Gulbrandsen sier til VG at han kan nesten ikke tro det, etter å ledet sitt Stavanger Oilers til seks strake NM-gull.

– Det er utrolig stort, det har ikke gått helt opp for meg enda. Det er så herlig, vi har vært best fra vi startet i år og til vi står her nå. Det er en helt rå spillergruppe. Jeg er utrolig stolt av dem... dette er helt vilt.

– På en skala fra én til ti, hvor heftig blir feiringen av dette gullet?

– Denne feiringen blir en ellever. Det er jeg helt sikker på.

VG Live: Vi fulgte finalekampen minutt for minutt!

Og grunn til å feire har de. Etter å ha kommet unna de første fem NM-finalekampene med 3–2 ledelse i best av syv-serien, var det match-puck for Stavanger Oilers i Askerhallen, i den sjette kampen mot Frisk Asker.

Den tok de vare på.

– Nekter å tape

– Det var noen magiske minutter i andre periode som sørget for at Oilers la grunnlaget for seieren, sa TV 2-kommentator Kasper Wikestad under kampen.

For selv om hjemmelaget var i ledelsen både én- og to ganger klarte de ikke å stå imot Stavanger Oilers overtak ved endte tre perioder. Med to comeback kunne bortelaget juble for sitt totalt syvende NM-gull siden 2010, og deres sjette på rad.

Oilers-sjefen: – Vanskelig å få gode spillere fra utlandet

På spørsmål om hva som skiller seierherrene fra Frisk Asker over seks kamper, er Gulbrandsen klar i sin tale.

– Det er jevne bataljer, men jeg føler vi har vært det beste laget, det førende laget spillemessig, bortsett fra da vi tapte i kamp nummer to (av seks). Det er så mange rå vinnerskaller på dette laget, vi kommer bakpå i to kamper på rad og greier å snu det. I slike situasjoner er det mange spillere som kanskje bukker under for presset - men ikke disse gutta her. De nekter å tape.

Ingen rom for feilskjær

Seriemester Stavanger Oilers hadde overtaket i første periode, og ledet skuddstatistikken, men det sto likevel 0–0 etter første periode. Men i andre periode, mer spesifikt etter 26 minutter og 39 sekunder kom kampens første scoring, signert hjemmelaget.

Fikk du med deg? Hockey-veteraner dropper VM

Jonas Berglund var mannen bak målet. Vertene forsøkte å presse seg inn på mål, men fikk ikke det. Da ble pucken lagt ned på blålinjen – og enda godt var det sett med Frisk Asker-øyne. Jonas Berglund ladet kanonen og smalt pucken inn,

Det førte til ellevill jubel fra hjemmepublikumet, som med kniven på strupen, øynet et comeback.

Men euforien Berglund sendte hjemmepublikumet i skulle ikke vare lenge. Eric Nystrom utlignet til 1-1, etter pasning av poengkongen Mark van Guilder. En smart pasning fra mannen med gullhjelmen fant Nystrom, og alene med Kenneth Helgesson i Frisk Asker-buret gjorde han ingen feil, dro av målvakten og satte inn utligningen.

Les også: Oilers-treneren i harnisk over «skjøre» Frisk-spillere

Det var langt fra ufortjent, og man merket en helt ny atmosfære i Askerhallen. Og atmosfæren skulle skifte flere ganger før det hele var avgjort.

Først skulle det bli eufori – igjen.

Fra himmel til helvete

For før alt gikk galt, sendte Ryan Hayes brorparten av de fremmøtte i Asker til himmels, da han satte pucken i mål fra kort hold, etter pasning fra Jimmy Andersson. 2–1 til hjemmelaget var et faktum, og nok en gang var det håp om en drømmedag i Askerhallen, samt håp om en ny drømmedag i Stavanger torsdag.

Fikk du med deg? NHL vil ikke frigi spillere til OL

Så skjedde det mye, på fryktelig kort tid. De siste to minuttene av den andre perioden ble av det marerittaktige slaget for oransjetrøyene fra Asker.

• 38.18: Bortelaget vant en dropp, og Tim Kunes prøvde seg med en avslutning fra blålinjen. Mange kropper foran mål ga Helgesson dårlig sikt, og pucken snek seg inn. Nok en gang inntok Van Guilder hovmesterrollen, med ny målgivende pasning.

• 39.12: Kristian Forsberg brøt seg inn fra venstre, og Helgesson måtte gi retur etter avslutningen. En Nystrom i ubalanse kjempet pucken inn, og noterte seg for sin andre scoring for dagen.

Les også: Tror OL-nekten er en bløff

– Det er bare å ta av seg hatten for Oilers og det de gjør der, sa TV 2-ekspert Bjørn Kristian Erevik.

– Fantastisk deilig

Comebacket var et faktum, og drøye fem minutter før full tid ble kampen punktert etter scoring fra Eirik Østrem Salsten. Med 1.23 igjen på uret økte og fastsatte Daniel Kissel sluttresultatet til 2–5. Dermed kunne Oilers ta på seg gullhjelmene, juble for nok et Norgesmesterskap og ta med «byttå» hjem til Stavanger.

Kasper Wikestad sier til VG etter kampen at det Stavanger Oilers driver med er «helt forbilledlig».

– Det er helt fortjent at de vinner her, og de har vært fantastiske i finaleserien. Det er veldig mange som har mye penger i norsk og internasjonal idrett, men det er ikke mange som klarer å forvalte det på den måten Oilers gjør. Det er helt forbilledlig.

Les også: Dette laget får prispengene

Samtidig gir han en dose skryt til den tapende finalisten Frisk Asker.

– Selv om de taper her har de all mulig grunn til å være stolte av seg selv. De har også vært veldig gode i finaleserien.

– Det er fantastisk deilig å vinne med den herlige gjengen her. Det var stort å vinne, men det er trist at det er over, sa Oilers Christian Dahl Andersen, som nå legger opp etter 898 kamper.

En annen som var glad for å vinne var Oilers siste målscorer Daniel Kissel. På spørsmål om han blir å se på norsk is neste sesong, svarte han på mystisk vis:

– Dere får snart greie på det.

VG har tidligere omtalt at Kissel kan forsvinne fra Oilers etter sesongen.

Frisk Asker blir stående med sine tre NM-gull, det siste i 2002. Klubbens supportere har gått 15 år uten dette trofeet, og må belage seg på å vente enda litt lenger.

Pål Gulbrandsen og Stavanger Oilers tar dermed sommerferie fra isen på best tenkelig vis.

Som Norgesmester, for syvende gang.

Her kan du lese mer om