KJØKKENKOS: Med datteren Nellie (2,5 år) slapper Marius Holtet av ved kjøkkenbordet hjemme i boligen utenfor Karlstad. Foto:Jostein Magnussen,VG

Landslags-veteranen: Mistet synet etter hodesmell

Hockey-Holtet:  - Må bli bra nok til å leve hverdagslivet

KARLSTAD/OSLO (VG) Landslagsveteran Marius Holtet (30) er glad den verste tiden er forbi, men tror ikke han vil være i stand til å spille ishockey før jul – ett år etter at han fikk en ny alvorlig smell mot hodet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– De gode dagene er blitt flere. Før jeg blir bra nok til å spille ishockey, må jeg imidlertid bli bra nok til å leve hverdagslivet, sier han til VG.

Det er han ennå ikke.

- Enkelte dager er ikke bedre enn «bra», andre dager kan jeg gjøre «alt», sier han med tanke på hverdagene med kona Sara og deres barn Isak (5) og Nellie (2,5).

I kveld spiller hans svenske toppklubb mot Vålerenga i Champions Hockey League i Karlstad klokken 20.05. Marius Holtet, opprinnelig fra Hamar, innrømmer at sjansen for at han kan spille denne sesongen «er liten» - før han optimistisk tilføyer «i alle fall før jul».

- Jeg er langt unna å spille ishockey på toppnivå, understreker han.

VG Direkte: Følg med på høydepunktene i både Vålerenga og Oilers' sine CHL-kamper i vårt direktestudio fra klokken 19.45!

Ett år siden

Marius Holtet har spilt 50 OL og VM-kamper for Norge siden debuten for 11 år siden. Antall offisielle landskamper kunne vært mange flere, hvis det ikke var for fire sesonger i NHLs farmerliga 2004 til 2008 – og en alvorlig hjernerystelse han pådro seg i en kamp for sitt svenske klubblag Färjestad i desember i fjor.

På grunn av den kunne han ikke spille for Norge i Sotsji-OL i februar eller VM i Minsk i mai.

Marius Holtet fikk en smell mot hodet under en kamp for Karlstad-klubben mot Linköping allerede 17. september i fjor. Han ble tvunget til tre uker spilleavbrekk i oktober på grunn av sterke hodesmerter som kom og gikk.

LANDSLAGSVETERAN: Marius Holtet (t.h) på toppen av Globen i Stockholm foran ishockey-VM 2013 sammen med Per-Åge Skrøder (t.v) og landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Han mistenker at han ikke var så restituert – eller klar – som han burde ha vært da han gikk på enda en smell i slutten av desember.

De første dagene etter den, følte han seg ikke så dårlig. Han var usikker på om det virkelig dreide seg om en ny hjernerystelse.

Mistet synet

Han spilte to kamper til, før det etter 6. januar – etter en kamp mot seriemester Skellefteå – ikke lenger var grunn til å tvile på det.

– Synet på høyre øye var helt svart etter smellen i desember. Det var helt borte i mange timer. Jeg følte det var noe feil. Jeg gikk til optikeren, som påviste «dobbelt så stor» synsfeil på høyre øye som før smellen, sier Marius Holtet.

Spillerne i Färjestad gjennomgår synstester hos optiker foran hver sesong. Marius Holtet hadde ved siste sjekk en liten synsfeil på høyre øye, ingen på venstre. Etter hjernerystelsen i desember var «høyre øye verst», og det ble påvist en normal feil på venstre øye.

– De tror det er på grunn av smellen. Jeg må bruke sterkere briller nå enn før, forteller Marius Holtet.

Utslitt av golf

– Sammenliknet med mai, er jeg ganske mye bedre nå, sier han.

Han er mye bedre enn han var i juni også.

Men alt er relativt.

Da, for tre måneder siden, var han «helt ferdig» etter å ha spilt fire til seks hull på golfbanen rett ved der han og kona Sara bor sammen med sine to barn i Karlstad. Nå kan han orke 18 hull, på en god dag.

Men da er «dagen ødelagt etterpå».

For en måned siden ble han intervjuet av Sveriges radio Värmland. Da fortalte han blant annet at han «hadde akseptert» at rehabiliteringen fra hjernerystelsen – og de ofte voldsomme hodesmertene – måtte ta den tiden den trengte.

Han var innforstått med at «karrieren var nummer to» og familien nummer én.

Må teste grensen

Til VG sier han at han endelig orker å leke med barna Nellie (2,5) og Isak (5), og at spesielt sønnen viser at han setter pris på det.

I en periode på to måneder måtte han overlate alt til kona Sara, mens han lå i senga i andre etasje.

Vanlig trening våger han seg likevel ikke på. Hver gang han har prøvd, og pulsen har gått litt opp, er han blitt sengeliggende i to uker. Siste gang han «ble dårlig av trening» var i slutten av juni.

Det var siste gang han prøvde.

– Da orket jeg ikke teste det lenger, fordi det var så slitsomt. Må jeg puste litt, går det ikke bra. Det ender med at det er sofaen som gjelder, sier han.

Han er imidlertid på det rene med at han «må teste grensene» igjen snart.

Det kan skje etter at han har tatt en ny ryggmargsprøve i slutten av september. Han tok en i mars – som viste veldig høye (negative) verdier – og en i mai. Målingen av proteininnholdet i ryggmargen vil vise om det fortsatt er en skade, eller «sår» i hjernen hans.

TØFF TYPE: Marius Holtet har en røff spillestil. Her i nærkamp mot Danmarks back Mads Bødker under 2013-VM i Stockholm. Foto:Arnd Wiegmann,Reuters

Tas ikke på alvor

I intervjuet med lokalradioen i august blir han spurt om noen burde satt foten ned før. Det vil si om klubbens støtteapparat skulle stoppet ham fra å spille kamp, før vondt ble verre.

Marius Holtet avviser at andre enn ham selv bærer ansvar for at det – i etterpåklokskapens lys – gikk for langt.

– Jeg aksepterte ikke at jeg var dårlig. Nå er jeg mer åpen på det. Det er mange som har problemer med hodeskader (i ishockey), og det er mange som ikke tar det på alvor. Jeg gjorde det ikke og spilte to kamper etter smellen i desember. Det er det dummeste jeg har gjort, sier Marius Holtet til VG.

Han har slått seg til ro med at «gjort er gjort», selv om han vedgår at det har vært «psykisk vanskelig» å stå utenfor isen og se Färjestad – med hans norske lagkamerater Ole-Kristian Tollefsen og Martin Røymark – kjempe for poeng i den svenske toppserien SHL.

PS! Returkampen i CHLs gruppespill er 8. oktober på Jordal Amfi. Martin Røymark er eneste nordmann på isen for «norskelaget» i de to kampene. Färjestads kaptein Ole-Kristian Tollefsen er suspendert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder