SLAPP INN FEM: Keeper Lars Haugen slapp inn fem mål da Norge tapte mot Slovakia i Minsk onsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

SLAPP INN FEM: Keeper Lars Haugen slapp inn fem mål da Norge tapte mot Slovakia i Minsk onsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

Norge sjanseløse mot Slovakia

Keeper-Haugen: - Vi opptrer litt junior-aktig til tider

MINSK / OSLO (VG) (Norge-Slovakia 2-5) Hockeygutta var sjanseløse da de hadde sjansen til å ta et langt skritt mot sin fjerde VM-kvartfinale på de siste syv årene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg syns vi opptrer litt sånn junior-aktig til tider. Det er uryddig. De er gode og straffer oss hardt. Vi fortjente ikke å vinne i dag, sier keeper Lars Haugen til TV 2 etter kampen.

Han synes de norske hockeygutta så litt slitne ut, men lover å komme sterkere tilbake.

- Vi får være drit forbanna i dag, men så får vi komme oss til... Jeg vet ikke hvem vi møter neste kamp (Frankrike på lørdag, journ.anm), men vi skal til kvartfinale i hvert fall, sier Haugen.

Den kampen må Norge vinne, mener Alexander Bonsaksen.

- Vi må vinne mot Frankrike for å ha sjans til å nå kvartfinalen, sier han til TV 2.

Seks tap

Norge har ikke akkurat hatt for vane å slå Slovakia i internasjonale mesterskap. Snarere tvert imot. I seks VM siden 1997 er det blitt seks tap, med den nedslående målforskjellen 7-30.

I Vancouver-OL for fire år siden: 3-4.

Da sto det også om kvartfinale. Den kampen var avgjørende. Hockeygutta var nær ved å avansere til oppgjør om semifinale mot Sverige, men gikk til slutt på en smell i en knallhard kamp - kanskje best husket for Ole-Kristian Tollefsens matchstraff.

Det var utgangspunktet, men det så likevel ikke så galt ut som historikken.

Slovakia ett poeng etter tre kamper, Norge seks etter tre kamper.

Offensivt ut

Slovakia med flere VM-debutanter enn Norge: 12-7.
Roy Johansens plan var derfor å gå offensivt ut, uten tanke om å «spare» de beste - slik tilfellet var mot Sverige i går.
Som sagt, så gjort.

Mathis Olimb spilte frem lillebror Ken Andre Olimb, som fikk skyte fra god posisjon. Øyeblikket etter var imidlertid Norge ute av balanse. Backene Mats Trygg og Alexander Bonsaksen mistet kontakten med Slovakias løpere. Et litt løst skudd gikk via Detroit Red Wings-løper Tomas Tatar - med Bonsaksen på armlengdes avstand - og inn bak Lars Haugen.

Lettkjøpt - 0-1 allerede etter 66 sekunder.

JUBEL: Slovakias Ladislav Nagy (27) jubler for scoring mot Norge. Foto: REUTERS / NTB Scanpix

Fire og et halvt minutt senere rettet Vålerenga-back «Bonsa» opp fadesen. VM-debutant Andreas Stene rappet pucken og fant kommende klubbkamerat Bonsaksen, som det heter. Skudd via en motstanderskøyte - likt i målprotokollen.

Kaos

I stedet for ro, oppsto kaos blant hockeygutta. Ingenting stemte da Juraj Mikus fikk gjøre 2-1. Fullstendig handlingslammelse foran og rundt keeper-Haugen. Men så - i denne påfallende åpne første perioden - snirklet Mathis Olimb seg inn i den offensive sonen, skjøv pucken til lillebror Ken Andre igjen - som vendte med den og spilte fri Morten Ask.
Bursdagsbarnet (34) på full fart mot Slovakias keeper Jan Laco - pang.

2-2 etter bare 11 minutter i Asks internasjonale mesterskapskamp nummer 80.

Målet et jubilant verdig; med snert plasserte evig unge Ask pucken i Lacos venstre hjørne.

I andre periode var Morten Ask nær ved - to ganger - gi Norge ledelsen.

Mats Trygg en gang, etter pasning fra Per-Åge Skrøder i overtallsspill.

Det var likevel eks-NHL veteran Miroslav Satan (39) og hans rappe mannskap som hadde mest å by på. Eller virket sterkest. I alle fall med pucken i sin besittelse. Tyngden de satte inn mot det norske målet var foruroligende - tungt.

Håpløs utvisning

Saken ble ikke bedre - sett med norske øyne - av at hockeygutta i en slags forfjamselse pådro seg to minutter utvisning for å ha en spiller for mange på isen. Martin Røymark kom - halvveis - alene mot Lacos i undertall, men det var Lars Haugen som ble utsatt for en haglstorm.

SLAPP INN: Lars Haugen ser på at pucken går i mål bak ham. Foto: NTB Scanpix

18 sekunder før slutt måtte han overgi seg.

Ladislav Nagy fikk uten særlig oppmerksomhet avansere noen skjær, Haugen gikk for tidlig i knestående og Nagy - som scoret seiersmålet 3-2 da Slovakia slo Norge i 2009-VM - satte pucken opp i nettaket.

Skuddstatistikk i andre periode: 16-4 i slovakisk favør.
Den tegnet ikke bra.

Det ble ikke bra. Ladislav Nagy sveipet inn et backhandskudd bak Lars Haugen og Michel Miklik - tja - «skuddet» hans gikk også forbi Haugen. Med tolv minutter igjen var det over, for Norges del.

Børs
Norge-Slovakia 2-5 (2-2, 0-1, 0-2)Terningkast på kampen: 2.Kampfakta: 1. per: 0-1 (1.06) Tomas Tatar (Michel Miklik, Juraj Mikus), 1-1 (5.39) Alexander Bonsaksen (Andreas Stene), 1-2 (9.17) Juraj Mikus (Michel Miklik, Marek Daloga), 2-2 (11.07) Morten Ask (Ken Andre Olimb, Mathis Olimb), 2. per: 2-3 (39.42) Ladislav Nagy (Martin Marincin), 3. per: 2-4 (47.47) Ladislav Nagy, 2-5 (48.33) Michel Miklik (Tomas Tatar)

Skudd: 20-33Utvisninger: Nor 4 x 2, Slovakia 4 x 2Sted: MinskTilskuere: 5881

Vurdert i terningkast:
Keeper 2: Lars Haugen (27) tilbake etter hvilen mot Sverige (Steffen Søberg) fikk ikke tid til å finne matchrytmen. To baklengsmål på åtte minutter innledningsvis, etter svakt backspill. Det tredje må han selv ta ansvar for: For tidlig ned på knærne. Heller ikke patent på de to siste.

Backer 2: Stabiliteten fra de tre første kampene var som blåst. Ved 1-2 lå Trygg og Sørvik «strødd» på isen, og ved første baklengs så det nesten like ille ut. Verre skulle det bli. Ikke en gang Jonas Holøs klarte å vise frem brystkassen mot en pågående motstander.

Løpere 3: Morten Ask (34) åpnet som en virvelvind, rekken Bastiansen og 2 x Olimb så pigg som den må være. Men ellers ujevnt, og for mange som ikke var i nærheten av sitt beste. Den erfarne rekken med Mads Hansen, Kristian Forsberg og Martin Røymark har ennå ikke funnet VM-flyten.

Trener 3: Roy Johansen hadde nok ikke planlagt hurra meg rundt-spill. Lyktes ikke med å samle formasjonene og virket uforberedt på Slovakias speedkuler og frekkas-spill rundt Lars Haugen. Overtallsspillet fungerte i motsetning til tidligere i turneringen heller ikke. Med andre ord mye å rette opp til skjebnekampen mot Frankrike 17. mai.

Vurdering: Norge gikk på en skikkelig smell da de langt på vei kunne ha sikret seg en kvartfinaleplass. Ingenting fungerte. Laget hang ikke sammen, hverken defensivt eller offensivt. Slovakia kjørte tidvis rundt med hockeygutta, som var underlegne taktisk, teknisk og styrkemessig -og virket tappet for energi. Det kan ha å gjøre med sen kamp mot Sverige tirsdag, og at Slovakia kom til kamp med en hviledag i «bagasjen». Da vil to hviledager for Norge frem til skjebnekampen mot Frankrike 17. mai klokken 11.45 gjøre susen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder