Norsk Sveits-trener foreslår å splitte Olimb og Thoresen

BRATISLAVA/OSLO (VG) (Norge – Sveits 1-4) Norske Dan Tangnes (40) er sjeftrener for den sveitsiske toppklubben Zug. Han mener Norge som helhet mangler offensivt trøkk foran kampene om å unngå nedrykk til B-VM.

– Jeg savner kollektiv guts offensivt. De bør kanskje endre noe på rekkene for å sparke i gang noe. For eksempel splitte Mathis Olimb og Patrick Thoresen i førsterekken, svarer Dan Tangnes på VGs spørsmål om hva Norge bør gjøre i kampene de må vinne for å unngå å rykke ned fra A-VM.

17. mai venter Østerrike, dagen etter Italia.

– De har de møtt alle de gode, Russland, Tsjekkia, Sverige og Sveits. Nå venter de såkalte blåbærnasjonene. Da må de nullstille den mentale innstillingen. De må ikke bli for ivrige, påpeker Tangnes – som mener Sveits hadde «mye bedre klassespillere» i alle posisjoner sammenlignet med Norge.

Analyse: Bragd hvis Norge slår Sveits i skjebnekampen

Han har tre spillere fra sitt Zug, som ble sveitsiske cupmester og gikk til sluttspillfinalen, på VM-laget til Sveits: Keeperen Genoni (fra neste sesong), kapteinen Diaz og løperen Martschini.

Dan Tangnes, som trente toppklubber i Sverige (Rögle og Linköping) før han tok over Zug i fjor, mener at Norge savner spillere som Ken André Olimb og Mats Zuccarello, og at Petter Thoresens mannskap mangler klassespillere som spiller i de store ligaene – som den sveitsiske. Han tror Norges kamper i bunnstriden blir jevne: 2–1 og 3–2, sier han.

På spørsmål fra VG om han er overbevist om laget hans vil slå Østerrike og Italia, svarer landslagssjef Petter Thoresen (57) at han ikke er overbevist «om noe som helst.»

les også

Hockeysjefen får sprøytet eget blod inn i sitt smertefulle kne

Pluss content

– Men vi spilte mye bedre nå enn i de tre foregående kampene. Vi var bedre organisert og jobbet etter en plan. Så må vi antakelig score flere enn ett mål for å vinne. Men først og fremst kan vi ikke slippe inn mer enn ett eller to, sier han til VG i pressesonen.

– Jeg slipper inn fire mål, og vi scorer ett – da har jeg ikke løst det bra nok. Jeg er fornøyd med prestasjonen, men ikke resultatet. Nå gjelder det at alle er klare for den oppgaven. Det kreves av oss at vi skal vinne de to kampene, sier keeper Henrik Holm med tanke på oppgjørene mot Østerrike og Italia.

Latvia er siste motstander i gruppespillet 21. mai.

VG fulgte kampen direkte i VGs ishockeystudio.

– Østerrike har en del spisser de også. Men jeg mener vi er vel så gode som dem. Det er et lag vi skal klare å slå, tilføyer Stavanger Oilers-keeperen.

Han vil ikke kommentere Alexander Reichenbergs og Mathis Olimbs tabber som foranlediget 0–2 og 0–3.

– Det er ikke første gang jeg gjør en blemme, og heller ikke siste gang – dessverre. Men slik blir det en gang iblant, vedgår imidlertid Mathis Olimb.

Før han tilføyer angående skjebnekampene som gjelder nedrykk eller beholde plassen i A-VM:

– Vi må jo begynne å vinne nå mot slutten. Ellers er vi ferdig i VM. Nå er det kniven på strupen, sier Olimb i pressesonen til VG.

les også

Hockeygutta får svensk slakt: – Alle vil være «Zucca»

– Frykter du B-VM?

– Nei, vi kan ikke tenke slik. Vi må være offensive. Jeg tror vi har kvalitetene som skal til for å slå disse lagene og sikre plassen, svarer Mathis Olimb.

Kaptein Jonas Holøs mener Østerrike vil være «litt favoritt» mot Norge, og at Norge vil være «litt favoritt» mot Italia. Han sier også at det dummeste de kan gjøre, er å «knyte seg»; Norge må «tørre å spille» i grunnspillets kamper nummer fem og seks – og syv.

– Vi gjorde en ganske solid match, det var bedre arbeidsmoral og bedre karakter. Vi la et bedre grunnlag for en finere turnering enn det vi viste mot Sverige, sier Patrick Thoresen.

les også

Analyse: Må finne en målscorer til VM

Norge har ikke scoret først i noen av de fire første kampene, snarere tvert imot. Patrick Thoresen sier «vi har lyst» til å score først, fordi det passer Norge bedre å ri på en ledelse. Han innrømmer at «selvfølgelig» må de score flere mål.

– Og det kommer vi til å gjøre også, understreker han – med tanke på skjebnekampene mot Østerrike og Italia 17. og 18. mai.

VGs VM-børs:

Sveits scoret i sjette minutt. Keeper Henrik Holm lurt av NHL-stjernen Hischier ved baklengs nummer to, Mathis Olimbs tabbe ble til nummer tre. Tobias Lindström sørget for trøstemålet to minutter før slutt. Dermed må Norge kjempe for å unngå å rykke ned til B-VM i de tre siste gruppespillkampene.

Kampkarakter:

VG:s terninger viser 3 prikker

Keeper:

VG:s terninger viser 4 prikker

Henrik Holm

Førstekeeper Henrik Haukeland med VMs desidert svakeste redningsprosent etter tre kamper (15 mål/80,5 prosent) satt ut. Holms (6 mål/83,3) ikke mye bedre, men kom godt i gang (sjanseløs på 0–1 etter fem min.). Andre baklengs skyldtes i utgangspunktet slurv av lagkamerat Alexander Reichenberg. Den tredje Mathis Olimb.

Backer:

VG:s terninger viser 3 prikker

Holøs-Bonsaksen-Lesund-Espeland-Johannesen-Bull-Kåsastul-Nørstebø

Johannesen (- 5) og Bonsaksen (- 6) måtte rette opp fæl pluss/minus (på isen v/forlengs-baklengs) statistikk etter tre kamper. Nørstebø ut. Lesund solid, gode avslutninger. God å ha for makker Espeland. Holøs (mest istid) og Bonsaksen (2+10 da åtte min gjensto) løste høy belastning godt.

Løpere:

VG:s terninger viser 2 prikker

Olimb-Thoresen-Olden-Trettenes-Haga-Valkvæ Olsen-Lindström-Martinsen-Reichenberg-Roest-Forsberg-Røymark

Kraftfulle Tommy Kristiansen fortsatt ute med skade, dessverre. Olimb tilbake etter ryggskaden mot Sverige. Thoresen/Olimb trivdes og virket ofte godt timet. Rekken Lindström, Martinsen (2+10 halvveis), Reichenberg «haltet». Sistnevnte skyld i 0–2. Grov feilpasning fra Olimb førte til 0–3. En måltyv sårt savnet, selv om Lindström så ut som en da han reduserte til 1–4.

Trener/coaching:

VG:s terninger viser 3 prikker

Petter Thoresen.

Sveits’ målkåte young guns Fiala og Hischier (4+2 mål etter tre kamper) måtte stoppes for å holde liv i håpet og målet om kvartfinale. Det sprakk etter 21 min (Hischier 2–0, pasn Fiala). Påskrudd fra start et «must» med tanke på motstanderens korte hvile fra forrige kamp (17 timer). Det var Norge. Men Sveits er et maskin-lag (vant skuddtstat 2. per 14–7). Matchet med rette de beste hardt (Holøs 17 min/Thoresen nær 15 etter to per). Overtallsspillet ikke bra. Lange, dype oppspill fra Sveits åpenbart en overraskelse.

Ps! Norge har fridag torsdag, spiller mot Østerrike 17. mai, Italia 18. mai og Latvia 21. mai.

Vurdert av Øystein Jarlsbo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder