Frisk Asker er norgesmester: – Ikke mange hadde troen på oss

ASKER (VG) (Frisk Asker - Storhamar 3–2, 4–2 i kamper) I 2002 var Anders Bastiansen (38) med å ta NM-gull med Frisk Asker. 17 år senere var veteranen igjen sentral da Asker-klubben sikret «bøtta» etter en dramatisk finale.

– Jeg tror ikke det var mange som hadde troen på oss. Vi brukte energien vi fikk fra de andre lagene, og se hvor det fikk oss, sier Frisk Asker-legenden Anders Bastiansen til VG.

Det var den fjerde «bøtta» i klubbens historie.

– Det er helt sykt. I 2002 var vi kanskje det beste laget, i år var vi ikke rangert som det beste, sier han.

Petter Kristiansens styring på Christian Kåsastuls skudd i sudden death ble til slutt avgjørende.

Storhamar dominerte stort, men med to annullerte scoringer i kampen hadde ikke forhåndsfavoritten og den regjerende norgesmesteren marginene på sin side i Askerhallen.

Lars Løkken Østli reddet spilleforlengelse for Storhamar med tre minutter igjen av tredje periode. Men Storhamar startet i undertall, etter at Aaron Irving fikk en tominutter for «slashing» på Anders Bastiansen, akkurat idet sluttsignalet i tredje periode gikk.

Reprisene viste at Frisk-veteranen gjorde vel mye ut av situasjonen, og at Irving trolig ikke skulle blitt sendt i boksen.

– Han slår meg på foten og får to minutter, sier Bastiansen til VG om situasjonen.

To minutter og 19 sekunder ut i tredje periode, falt avgjørelsen.

les også

VGs kamikaze-tips: Slik ender Get-ligaen 2019/20

Pluss content

God keeper

Nicklas Dahlberg ble kåret til mest verdifulle spiller for sine utallige redninger, både i den sjette kampen spesielt, men også finalen generelt.

Og Frisk Asker tok seg helt til «bøtta» fra femteplass i serien og med 29 år gamle Jan André Aasland som trener.

– Jeg har ikke historien helt på stell, men det kan godt hende vi er tidenes underdog. Vi føler vi har vært underdog i kvartfinalen, semifinalen og store underdogs nå, sier Aasland til VG.

les også

Dommer trekker seg timer før avgjørende finalekamp: - Aksepterer ikke hets

Dommer-fokus

Oppladningen til kampen ble preget av utenomsportslige hendelser hvor en av NM-finalenes hoveddommere trakk seg timer før kamp på grunn av hets mot ham og hans familie.

Med svært viktige Patrick Thoresen ute av spill med en skade for den regjerende norgesmesteren, grep «Askerladden» muligheten fra start i den sjette finalekampen.

Allerede en god time før kampstart i Askerhallen var Frisk Askers supporterseksjoner godt fylt opp og etter drøye fem minutters spill tok det virkelig fyr på tribunen hos de sorte og oransje.

I overtall serverte Garreth Thompson til Mats Frøshaug. Frisks nummer 21 klinket til på første berøring og satte pucken perfekt nede i lengste hjørne bak Oskar Östlund i Storhamar-buret.

SATTE FYR PÅ ASKERHALLEN: Mats Frøshaug (nr. 21) sendte Frisk Asker-supporterne til himmels da han sendte vertene i ledelsen etter bare fem minutters spill. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Annullert x 2

Storhamar fikk satt inn et press mot slutten av første periode og trykket fortsatte inn i den andre.

Josephs satte pucken i mål etter et drøyt minutts spill, men scoringen ble annullert.

Fire minutter senere var kanadieren involvert igjen.

Josephs plukket opp pucken like foran Frisks målgård, vendte opp og avsluttet. Dahlberg blokkerte, men kanadieren plukket opp egen retur og satte pucken i mål under leggen på keeper.

Storhamar-dominansens fortsatte etter scoringen, men nesten ut av ingenting fikk Frisk Asker plutselig en kjempemulighet.

Hampus Gustafsson sendte en perfekt stikker til Sebastian Johansen som stod alene foran Östlund.

Med en lekker skuddfinte og en liten dragning, kunne Johansen sette pucken opp i nettaket med utsiden av køllebladet og sende vertene tilbake i ledelsen foran elleville supportere.

Før to minutter var spilt av tredje periode satte Storhamar nok en gang pucken i mål – og for andre gang i kampen ble scoringen annullert. Dommeren mente Steffen Thoresen var for tøff i duellen med keeper Dahlberg i målgården.

Så kom Østlis scoring.

Og det utrolige sudden-dramaet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder