RETT SKAL VÆRE RETT: Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen (i midten bak), under oppgjøret mot Vålerenga på Jordal Amfi 28. desember. Serielederen tapte 3-4 etter straffeslagskonkurranse. Stavanger møter Frisk på hjemmebane torsdag kveld.
RETT SKAL VÆRE RETT: Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen (i midten bak), under oppgjøret mot Vålerenga på Jordal Amfi 28. desember. Serielederen tapte 3-4 etter straffeslagskonkurranse. Stavanger møter Frisk på hjemmebane torsdag kveld. Foto: Fredrik Solstad , VG

Statistikk: Toppspillerne har stjålet 122 målpoeng: Vil bli kvitt målpoeng-jukset i Get-ligaen

Norges nye landslagssjef: – Ikke slik ishockey skal fremstå

ISHOCKEY

Stavangers gulltrener, Petter Thoresen (54), er klar på at norsk ishockey må gå sammen om å sette en stopper for at spillerne i Get-ligaen jukser til seg målpoeng.

Publisert: Oppdatert: 07.01.16 16:04

– Dette er ikke bra for noen. Det er guffent og har med moral å gjøre. Slik skal vi ikke ha det. Ishockey vil fremstå som ærlig og redelig, men dette er en uting, sier Petter Thoresen til VG.

For en måned siden ble det klart at han etter VM i mai overtar som landslagssjef for Roy Johansen (55). I romjulen publiserte Hamar Arbeiderblad en oversikt som viste at spillerne i den norske toppserien i ishockey – Get-ligaen – hadde «jugd på seg» 122 målgivende pasninger, inneværende sesong.

– Jeg leste den saken jeg også, og tenkte «er det så galt?». Det er fint at det blir satt søkelyset på, sier Petter Thoresen.

Skeptisk til statistikken

På spørsmål om den oppsiktsvekkende juksemakerstatistikken er ekstra ille for ishockey, som liker å fremstille seg som en rettferdig sport med sterk selvjustis, svarer han at juks og fusk-stempelet «ikke er bra i det hele tatt».

– Slik skal ikke ishockeyen fremstå. Dette setter oss litt tilbake. Jeg er ikke helt sikker på at disse tallene er helt riktige. Men de er så store at de ikke kan avfeies. Vi må strebe etter å få dette riktig. Rett skal være rett. Jeg orker ikke sitte og se at noen (spillere) blir fratatt poeng, understreker Petter Thoresen.

Han er (litt) skeptisk til statistikken som Eirik Johansen, med over 250 kamper i 1. divisjon, har utarbeidet og gitt til Hamar Arbeiderblad, fordi Stavanger-backen Andy Sertich (32) ifølge den står oppført med flere målgivende pasninger i den offisielle statistikken enn han burde ha.

– Ikke typen

Andy Sertich, som har kroatisk og amerikansk statsborgerskap, har ifølge Norges ishockeyforbunds hjemmeside scoret fem mål og lagt 20 målgivende pasninger i løpet av 28 kamper i Get-ligaen for Stavanger Oilers.

– Han er ikke typen til det. Han sitter stiller og rolig borte i sin krok, og sier ikke så mye, forklarer Petter Thoresen.

Serieleder Stavanger Oilers møter sesongens overraskelseslag, Frisk fra Asker (3. plass), på hjemmebane i DnB Arena torsdag kveld.

Petter Thoresen forteller at det er Stavangers assisterende trener, Pål Gulbrandsen, som er ansvarlig for at målpoengstatistikken i kampprotokollen er riktig.

Det skjer i samarbeid med spillerne – «var det du som la pasning til 3-2?» - før den signeres og blir offisiell på ishockeyforbundets hjemmeside.

Leste du denne? HETT PÅ JORDAL I ROMJULA

Penger å tjene

– For å være helt ærlig, tok jeg opp dette internt i laget for tre-fire år siden. Jeg syntes det luktet vondt. Men jeg har ikke den følelsen nå. På den annen side, står vi på den statistikken vi også, sier Petter Thorsen med tanke på Hamar Arbeiderblads juksemakertall.

Han røper også at han har sittet og sett kamper på TV – og tenkt: «Han skal ikke ha poeng for den scoringen – og så har han fått det!»

Han sier at «vi godt kan starte med spillerne», men mener samtidig at norsk ishockey bør sørge for å få på plass «utstyr» som kommer målpoengjuksingen til livs. Petter Thoresen peker blant annet på at det nå fins videoteknologi i alle Get-liga lagenes arenaer.

Han mener det må være mulig for alle klubbene til å bidra økonomisk slik at hver eneste kamp blir videogransket – på jakt etter spillere som urettmessig tilegner seg målpoeng.

VG-KOMMENTAR: Slett spill bak tidenes mest suverene hockeylag

TV 2s ishockeyekspert, tidligere landslags- og Storhamar-spiller Ole Eskild Dahlstrøm (45), sier til Hamar Arbeiderblad at han ikke er overrasket over det høye antallet feil registrerte målpoeng i Get-ligaen. Han gjør oppmerksom på at «det kommer spillere til Norge med store bonuser», og at mange av dem kun måles – og lønnes – etter antall målpoeng.

Verdensmester: Overrasket

Håkan Södergren (56), VM-gullvinner for Sverige i 1987, er leder for Norsk Topphockey. Han mener det er overraskende å høre at så mange spillere jukser til seg poeng.

– Det er klart at vi må gjøre noe med denne situasjonen. Så langt har vi stolt på klubbene, men det er tydelig at ikke alle har levert riktige tall. Det kan bli aktuelt å møte klubbene for å snakke om situasjonen, uttalte Södergren til Hamar Arbeiderblad 28. desember.