EN AV MANGE STJERNER: Canadas kaptein Sidney Crosby jubler sammen med lagkameratene etter et mål mot Sverige i grunnspillet. Svenskene ledet 3-0, men kanadierne vant 6-4 etter tre mål i siste periode - det siste ved Tyler Seguin.

EN AV MANGE STJERNER: Canadas kaptein Sidney Crosby jubler sammen med lagkameratene etter et mål mot Sverige i grunnspillet. Svenskene ledet 3-0, men kanadierne vant 6-4 etter tre mål i siste periode - det siste ved Tyler Seguin. Foto:Petr David Josek,Ap

Tollefsen: - Canada tar VM-gull

VM-kvartfinalene: * To repriser av semifinalene i fjor

Canada har ikke vunnet siden 2007 * VMs toppscorer er svensk

OSTRAVA (VG) Canada tar VM-gull for første gang på åtte år. Det er de norske hockeyguttas spådom foran kvartfinalene torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg tror Canada vinner. De har et helt «latterlig» lag. Spesielt offensivt. De scorer jo ikke under fem-seks mål i noen kamper, sier ishockeylandslagets keeper Lars Haugen til VG.

Norge ville møtt Canada i kvartfinalen i Praha i morgen, hvis de hadde slått Danmark og Hviterussland i de to siste kampene i gruppespillet her i Ostrava. Med to tap - 1-4 lørdag og 2-3 tirsdag - gikk hockeygutta glipp av kvartfinalen for tredje mesterskap på rad.

Crosby & co har innfridd

- Danmark-kampen er jeg skikkelig, skikkelig misfornøyd med. Den gnager skikkelig. Den var langt under pari, sa Mathis Olimb (29) - hockeyguttas beste spiller i VM - etter at Norge hadde redusert to ganger og nær utliknet helt mot slutten av ordinær spilletid mot Hviterussland.

Mathis Olimb var delaktig i åtte av Norges 12 mål på syv VM-kamper med siden åtte målgivende pasninger. Etter grunnspillet endte han på 2. plass i statistikken «målgivende pasninger», bak Sveriges NHL-back Oliver Ekman-Larsson (23) med ni målgivende på like mange kamper.

- Det hjelper at de har et lag i KHL (verdens nest beste liga). De spiller på et høyt nivå hver dag. Det er veldig stor ishockeyinteresse i Hviterussland, sier Lars Haugen om Canadas kvartfinalemotstander.

Hviterussland har 10 VM-spillere fra hans klubb, Dinamo Riga.

Les om Lars Haugens Hviterussland-eventyr her.

Stilt opp mot alle de kanadiske spillernes CV-er, blir det likvel småtteri. Canada har et forrykende godt lag på papiret, og Sidney Crosby & co har hittil innfridd alle forventninger til hva NHL-stjernene bør prestere.

Verdens beste keeper?

- Det blir Canada eller Russland. Russerne har et veldig sterkt lag. Canada har «firepower» i alle rekker, og bra backer. Sverige og Finland er outsidere. Finland er flinke til å «holde nullen» (NHL-keeper Pekka Rinne, verdens beste?) og de scorer også en del mål, sier Patrick Thoresen (41) - Norges toppscorer i VM med fire mål.

Ishockeyforbundets sportssjef, tidligere landslagskaptein Petter Salsten (50), er imidlertid helt sikker på at Russland vinner igjen:

Canada startet turneringen med å slå Latvia 6-1 og Tyskland 10-0. Tirsdag avsluttet de grunnspillet med å slå Østerrike 10-0. Canadas målforskjell er 49-14 etter syv kamper. Sverige har den nest beste med 34-19. Til sammenlikning endte Norge med 12-23.

Sveriges NHL-proff Filip Forsberg (20) - «den nye Foppa» (Peter Forsberg) - topper VM scoringsliste med åtte mål, Canadas Taylor Hall er nummer to med seks. På delt 4. plass ytterligere to kanadiere med fem mål: Jordan Eberle og Tyler Seguin.

TOPPSCORER: Sveriges Filip Forsberg (20) feirer etter enda en scoring i VM, her mot Frankrike. Sverige møter regjerende verdensmester Russland i VM-kvartinalen i Ostrava torsdag. Foto:Petr David Josek,Ap

Tyler Seguin og Filip Forsberg var på VGs liste over VMs 10 største stjerner før mesterskapet startet i Praha og Ostrava 1. mai. Hvem som topper listen kan du se her.

Russland vant VM i Canada i 2008, Sverige/Finland i 2012 og i Minsk i fjor. Canada vant VM-gull sist i Moskva i 2007, men har vunnet OL-gull to ganger på rad - på hjemmebane i Vancouver for fem år siden og Sotsji i fjor.

Sverige: - Läggmatch

- Canada ser sterke ut. De er favoritter. Finland har et typisk VM-lag, de er gode defensivt og spiller bra sammen. Det er mer «lagvirke» i dem enn de andre. De er gode til å sette samme et lag, de tar ikke nødvendigvis med de beste - men de som passer best sammen, sier Norges lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen.

Før alle grunnspillkampene var ferdig spilt og kvartfinaleoppsettet ikke var klart, sa han til VG at det «lett kunne bli» Sverige mot Russland i kvartfinalen. Det ble det etter at Finland slo Russland i straffeslagskonkurranse i siste kamp i Ostrava tirsdag kveld.

Svenske ishockeyeksperter mente før kampen at den lå an til å bli en «läggmatch».

Les svenske Aftonbladet første versjon her.

Det vil si en kamp hverken Russland eller Finland ville vinne, fordi vinneren måtte reise til Praha for å møte Tsjekkia i kvartfinalen - og taperen kunne bli i Ostrava.

Og slappe av mens kvartfinalemotstander Sverige måtte sitte på tog i 40 mil fra Praha for å komme seg til kvartfinalen i Ostrava.

- I will f... kill you

Aftonbladets ishockeyekspert Tomas Ros retweetet en hellig overbevist finne før kvartfinalene var i boks:

To av kvartfinalene blir repriser av semifinalene i VM i Minsk for ett år siden:

* Russland slo Sverige 3-1 og vant deretter VM-gull etter finaleseier over Finland.

* Finland slo Tsjekkia 3-0 i semifinalen 2014.

Under pressekonferansen etter Finland-Russland passet Aftonbladets Hans Abrahamsson (45) - tidligere Vålerenga-spiller med Roy Johansen som trener - på å stille Russlands trener Oleg Snarok spørsmål om «hendelsen i fjor».

Da ga Snarok med en håndbevegelse over halsen uttrykk for hva han mente om Sverige assisterende trener Rikard Grönborg, som ifølge Aftonbladets illustrasjon - her - svarte med «I will fucking kill you».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder