SAMMEN IGJEN: Daværende Vålerenga-trener, Espen Knutsen (t.v.), var assistent for Roy Johansen under en landslagsturnering på Jordal Amfi for åtte år siden. Nå blir Shampo manager og Johansen trener i Oslo-klubben. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Kommentar

Kommentar om VIF-ansettelsen: Ny mestertid med Roy Johansen

KOMMENTAR: Landslagssjef Roy Johansen (55) overtar som Vålerenga-trener etter Espen Shampo Knutsen (44). Det er det sportslige signalet til at Norges mestvinnende klubb vil bli mesternes mester igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vålerenga har vunnet flere seriemesterskap og norgesmesterskap enn alle de andre norske ishockeyklubbene til sammen. De siste årene og sesongene har imidlertid vært preget av skrale resultater, til Vålerenga å være.

Bakgrunn: Han er VIFs nye trener

Stavanger Oilers, med tidligere Vålerenga-spiller og trener Petter Thoresen (54) som trener, har overtatt hegemoniet og vunnet så å si alt; publikum, kongepokaler, seriemesterskap og sponsorer med moderne DnB Arena som trekkplaster.

SNART OVER: Roy Johansen kan lede Norge til kvartfinale i VM for fjerde gang under mesterskapet i Moskva i mai. Her fra siste VM i tsjekkiske Ostrava i mai 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Vålerenga har så vidt holdt hodet over vannet ved hjelp av leiesoldater - det vil si utenlandske spillere på korttidskontrakter - TV 2s «Iskrigerne» (med Vålerenga i hovedrollen: – Nakenbildene - litt sjukt) og pølse og vaffelsalg fra kiosker øverst på de stupbratte tribunene i falleferdige og rotteinvaderte Jordal Amfi, bygd til Oslo-OL 1952.

LESTE DU DENNE? Byantikvaren vil frede falleferdige Jordal Amfi

Slagkraftig duo

På et eller annet tidspunkt måtte ad hoc-driften og «gamle dager» ta slutt.

I regi av styreleder Tor Helge Eikeland (55), tidligere stødig landslags og Vålerenga-back, begynte den nye Vålerenga-tiden så smått da mangeårig direktør Jan Tore Kjær forlot sitt Vålerenga-kontor i korridortarmen mellom Jordal Amfi og Ungdomshallen på fjorårets siste dag.

Det virkelige starskuddet gikk imidlertid da Roy Johansen, tidigere landslags og Vålerenga-løperspiller, ble presentert som Vålerengas nye trener onsdag.

VGs serietips: Vålerenga på 6. plass

Espen Shampo Knutsen blir, etter ti år som trener, manager med ansvar for spillerrekruttering og en del annet som matcher hans rolle som klubbens ansikt utad.

Roy Johansen skal sørge for å få spillerne i form.

Tilbakeslag i Stavanger?

I jobben som landslagssjef siden 2001, har han vist at han er god til det. Johansen, nå også kjent som deltaker i NRK-serien Mesterens Mester, vil høyst sannsynlig lykkes med å gjøre Vålerenga til et mesterlag igjen.

Slik vurderte VG Roy Johansen etter VM i fjor - LES HER

Mens Petter Thoresen vil bale med det han gjorde: få ishockeylandslaget til å heve seg ett hakk, fra potensiell kvartfinalist til kvartfinalist med reell mulighet til avansement til semfininalen i det årlige VM.

Overtar som landslagssjef: – Jeg er mer rappkjeftet

Og Stavanger Oilers vil streve med overgangen fra Petter Thoresen som gullsjef til en ny trener som vil bli målt mot Thoresen, pluss et mulig skudd for baugen ved at byen - og dermed ishockeylaget - ikke lenger nyter godt av oljeinntekter.

Toppspillere hjem

Men det aller viktigste argumentet for at Vålerenga skal være tilbake i toppen, la oss si om fem-seks år, er Nye Jordal Amfi. I henhold til Oslo-politikernes lovnader vil den moderne arenaen stå klar til sesongstart 2018/19.

(Vålerenga ligger på en litt oppsiktsvekkende 4. plass i Get-ligaen nå - med 13 gjenstående seriekamper)

Med den, det vil si en betydelig inntektsøkning ved andre arrangementer, vil klubben være i stand til å lokke talenter og norske toppspillere i utlandet til å komme «hjem» - og drifte toppidrett.

Slik Stavanger Oilers har vært det siden DnB Arena (prislapp 210 millioner) åpnet med toppkampen Stavanger-Vålerenga 6. oktober 2012.

PS! Roy Johansen var trener for Vålerenga fra 1997 (erstattet av Petter Thoresen) før han ble landslagstrener i 2001. Han skal lede Norge i VM i mai, før Petter Thoresen overtar som landslagstrener - før OL-kvalifiseringen høsten 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder