VM-KLAR: Andreas Martinsen (24) debuterte i VM for fem år siden. Nå er Tyskland-proffen klar for VM-åpningen mot Russland 1. mai i Ostrava - og NHL etter mesterskapet i Tsjekkia. Her trener han styrke etter hockeyguttas isøkt i Bærum onsdag formiddag.
VM-KLAR: Andreas Martinsen (24) debuterte i VM for fem år siden. Nå er Tyskland-proffen klar for VM-åpningen mot Russland 1. mai i Ostrava - og NHL etter mesterskapet i Tsjekkia. Her trener han styrke etter hockeyguttas isøkt i Bærum onsdag formiddag. Foto: Jan Petter Lynau,VG

Martinsen nekter å røpe hvilken NHL-klubb som vil ha ham

Hockeyguttas Andreas Martinsen drar til verdens beste liga etter VM

ISHOCKEY

JAR (VG) Ishockeylandslagets Andreas Martinsen (24) bekrefter at han har fått et konkret tilbud fra en NHL-klubb og vil dra til USA eller Canada etter VM for å få oppfylt sin drøm om å spille i verdens beste liga.

Publisert:

- Bare det å få sjansen er stort. Det er det jeg alltid har drømt om. Jeg vil «dra over» og gi alt. Skulle det ikke lyktes, kan jeg i alle fall si at jeg prøvde, sier Andreas Martinsen til VG.

Den storvokste og atletiske løperspilleren - 190 centimeter høy og med matchvekt 106 kilo - er født i Bærum, oppvokst i Trondheim fra han var seks til 15 år gammel og har spilt for Lillehammer, svenske Leksand og nå tre sesonger for Düsseldorfer EG i den tyske toppligaen DEL.

- Jeg er trønder uten trønderdialekt, sier han med et skjevt smil i en pause mellom landslagets alle treningsøkter i ishallen på Jar i Bærum.

VM-åpning mot Russland

Andreas Martinsens mor er fra Løten i Hedmark, stefaren fra Alta i Finnmark. Hans biologiske far er «halvt ugandisk og halvt indisk». Han har han aldri sett eller møtt, det har han aldri hatt ønske om, som han uttrykker det.

- Det har aldri vært noe problem. Jeg har alltid hatt en farsfigur i stefaren min, sier Andreas Martinsen.

Han VM-debuterte i mesterskapet etter Vancouver-OL, i tyske Mannheim for fem år siden. Neste fredag vil han spille sin 33. offisielle OL/VM-kamp for Norge, mot regjerende verdensmester Russland i Ostrava.

Deretter er han klar for enda større utfordringer. Helt siden rett etter denne sesongens start er han blitt fulgt av NHL-klubber i Düsseldorf, der også Norges beste i VM i fjor, Ken André Olimb, spiller.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

- Jeg fikk en god start på sesongen og agenten min begynte å jobbe med det tidlig, sier han med tanke på NHL-interessen.

- Èn klubb kom. Så flere. Slikt sprer seg. Jeg har fått ett konkret tilbud og snakket med noen andre NHL-klubber. Det vil jeg også gjøre under VM i Tsjekkia. Det er en slags eksamen, det er der du spiller mot de aller beste, tilføyer han.

100 NHL-spillere

Andreas Martinsen vil ikke røpe hvilken klubb som har gitt ham et kontraktstilbud, en såkalt toveiskontrakt med ulik lønn i NHL-laget og farmerlaget. Det har å gjøre med visse NHL-regler og instrukser fra hans to agenter, Al Roy og Francis Guay.

Roys agentselskap CMG Sports har ifølge St. Louis Business Journal rundt 100 NHL-spillere i stallen.

Han har imidlertid «snakket mye med» landslagets backveteran og Russland-proff Jonas Holøs, som sesongen 2010/11 spilte 39 kamper for NHL-klubben Colorado Avalanche og for Denver-lagets farmerlag i American Hockey League (AHL).

Han har også forhørt seg blant sine amerikanske og kanadiske lagkamerater i Düsseldorf om deres erfaringer fra NHL/AHL.

- Jeg er forberedt på og klar over at jeg kan komme til å måtte starte i AHL etter treningsleiren. Det er ikke akkurat Get-ligaen (den norske toppligaen). Amerikanerne på laget (Düsseldorf) har vært mye opp og ned (NHL/AHL). De sier det bare er å kjøre på, sier Andreas Martinsen.

- Voldsom fysikk

På spørsmål om hvilke av hans kvaliteter som passer godt i NHL, svarer han «størrelsen» og at han er sterk. Han kan bevege seg «utpå der», han er ingen murkloss. Denne sesongen scoret han 18 mål og la 23 målgivende pasninger på 50 kamper i grunnserien.

Landslagssjef Roy Johansen mener Andreas Martinsens stil og størrelse er vel egnet i NHL.

– Andreas har en voldsom fysikk og størrelse. Han scorer mye mål og er absolutt en spiller som kan passe godt inn i NHL, sier Roy Johansen til VG.

Her kan du lese mer om