STJERNEDUOEN: Landslagssjef Roy Johansen sliter med å si hvem som er best av Patrick Thoresen og Mats Zuccarello. Foto: ,

Roy Johansen: – Ikke mulig å si hvem som er best: Superduellen Thoresen - Zucca: 3-3

Hvem er best? Patrick Thoresen (31) eller Mats Zuccarello (27)? Landslagssjef Roy Johansen klarer ikke å skille dem. Og VGs statistikk sier 3-3.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norges to superstjerner på isen har spilt seks sammenlignbare steder. Zucca har best poengsnitt i NHL, i svensk og norsk eliteserie. Grunnserie og sluttspill er slått sammen. Thoresen har best poengsnitt KHL, den transatlantiske farmerligaen AHL og har vært klart best på det norske landslaget.

Les også kommentaren:Thoresens utrolige Russland-suksess

VG har sammenlignet de seks kategoriene og de gamle rekkekameratene fra landslaget kommer rimelig likt ut. Den direkte sammenligningen er selvsagt ikke helt rettferdig. Patrick Thoresen har for eksempel ikke spilt norsk eliteserie siden han forlot Storhamar som 17-åring, mens Mats Zuccarello dro ut av Norge først da han var 20 år gammel.

Zuccarellos 51 kamper i KHL kan naturligvis ikke helt sammenlignes med Thoresens 320 matcher for sine to russiske klubber.

Men totalt gir all statistikken likevel et brukbart bilde av hvor jevngode Norges to beste ishockeyspillere er.

– Det er ikke mulig å si hvem som er best. Patrick er en typisk målscorer og Mats mer en playmaker. Begge har evnen til å håndtere motgang og har kjempet seg frem. Det er sterkt. Norge er jo egentlig bare en prikk på det internasjonale hockeykartet. De har mye felles, mener landslagssjef Roy Johansen.

Han har med seg Patrick Thoresen når Norge åpner ishockey-VM mot Russland i tsjekkiske Ostrava 1. mai. Den russiske mesteren står over de siste oppkjøringskampene i Hviterussland denne uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PUCKMAGI: Mats Zuccarello lurer seg unna med pucken fra Pittsburghs Paul Martin i åttendelsfinalen i Stanley Cup mandag. New York Rangers leder 3-1 i best av syv kamper. Foto:Justin K. Aller,Afp

Det er svært tvilsomt om Mats Zuccarello dukker opp i VM. New York Rangers leder 3-1 i kamper over Pittsburgh i NHL-sluttspillet.

– Han spiller i den kanskje mest kjente klubben i verden. Det er glamorøst å spille i Rangers, men husk at SKA St. Petersburg er Europas største ishockeyklubb. Russisk klubbhockey er nok litt undervurdert i Norge, mener landslagssjefen.

Thoresen hentet sitt andre Gagarin-trofé da han søndag vant KHL-sluttspillet. Nordmannen har et brennsterkt snitt på nesten ett poeng (mål eller målgivende) på sine 320 kamper. For seks år siden var han på isen da Philadelphia Flyers tapte NHL-semifinalen for Pittsburgh. Han vant NM-gull med Storhamar allerede som 16-åring, men var for ung til å ha noen sentral rolle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOR TRIUMF: Patrick Thoresen kunne juble over sin andre Gagarin Cup søndag. Foto:Elena Razina,

Zuccarello har vunnet et norsk seriemesterskap med Frisk, men fjorårets tapte NHL-finale for Los Angeles troner høyt over alle andre prestasjoner i Oslo-guttens karriere. Zuccas prestasjoner i NHL overgår soleklart hva Thoresen klarte å få til i sine to NHL-sesonger.

– Han er utrolig dedikert og har virkelig måtte bite seg fast i NHL. Zucca har vist mental styrke og at han aldri gir seg. Veldig viktige egenskaper, mener Roy Johansen.

Det er ingen tvil om at Zucca holder til i den gjeveste ligaen. De to norske forwardene har stort sett prøvd seg i de samme landene. Men den fire år eldre Thoresen har også spilt juniorhockey i Canada og gjorde en god figur da han etter å ha spilt i Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers dro til Lugano i Sveits. Der gjorde han hele 22 mål og 41 assist på 48 kamper.

– Jeg vet at Lugano i alle år etter det har ønsket å få Patrick tilbake, sier Roy Johansen.

Det er uvisst hvor Patrick Thoresen fortsetter sin karriere. Mats Zuccarello skrev i begynnelsen av mars ny kontrakt med NYR.

– Jeg tror begge kan utvikle seg i flere år fremover. Ishockeyen har utviklet seg mye de siste fem årene og det har også disse to gjort. Patrick er 31 år, men det er ingen alder om du har motivasjon. På landslaget har vi Mats Trygg. Han er 38 år, men utvikler seg fortsatt.

Lite tyder på at Roy Johansen får brukt begge sine største stjerner under VM. Det er ingen tvil om at Patrick Thoresen har vært mest verdifull for den norske landslaget de siste sesongene. For tre år siden gjorde han 18 poeng (7 mål+11 assist) under VM i Sverige, ble bare overgått av russiske Jevgenij Malkin og fikk æren av å bli tatt ut på All Star Team.

Mats Zuccarello har bare spilt tre kamper for Norge i mesterskap siden 2010. Alle tre før han ble skadet i Sotsji-OL i fjor.

PS! Zuccarello og Rangers er bare én seier unna kvartfinale i Stanley Cup etter at de i natt slo Pittsburgh Penguins 1-2 på overtid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder