Norges best trente (23): - Rollen min er å plage motstanderen

TRIPPEL-MESTER: Petter Røste Fossen (23) vant norsk ishockeys styrke og utholdenhets konkurranse Iron Man for tredje gang for en måned siden. Kongsberg-gutten - 90 kilo tung og 182 cm høy - var et talent i langrenn, men valgte å satse på ishockey fremfor individuell idrett. Foto:LARS PEDER NAGEL,

Stavanger-Petter er Hockey-Hulken

STAVANGER (VG) Petter Røste Fossen (23) var «best» i langrenn og ble rådet til å satse på 10-kamp i friidrett – men ble i stedet Hulken i norsk ishockey.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fem år gammel

- Det er nok det, svarer Stavanger Oilers-løperen på VGs spørsmål om hans ekstreme styrke og utholdenhet er genetisk betinget.

Petter Røste Fossen vant toppklubbenes Iron Man-konkurranse for tredje gang da den niende utgaven ble avviklet for en måned siden.

Stavanger Oilers vant «som vanlig» lagkonkurransen. 90 kilo tunge og 182 centimeter høye Petter Røste Fossen var individuelt best i to av åtte styrke- og utholdenhetstester – 40 meter sprint og spenst.

Hockeybloggen:- Splittet norsk hockeyfamilie

Seriestart torsdag

Mandag formiddag har toppserieklubbene sitt tradisjonelle «kick off» for media foran seriestarten torsdag. Petter Røste Fossens regjerende norgesmester åpner på hjemmebane mot Frisk Asker.

PÅ TV OG FILM: Bodybuilderen Lou Ferrigno (62) spilte rollen som Hulken i TV-serien The Incredible Hulk (1978-82). Foto:Ab5,wenn.com

– Han er et forbilde når det gjelder å trene seriøst utenfor isen. Han er en moderne atlet og har vist at det er mulig å flytte grenser, sier Roy Johansen.

– Spillerne er blitt tyngre. Det går fortere og fortere. Topp styrke og utholdenhet er et absolutt krav for å henge med internasjonalt, tilføyer landslagssjefen.

Trener smart

Petter Røste Fossen var ikke dårligere enn nummer syv i noen av de seks andre Iron Man-øvelsene: benkepress, chins, knebøy, brutalbenk, kassehopp og 3000 m. Sammenlagt var han desidert best, foran Spartas Fredrik Lystad Jacobsen og Magnus Lindahl.

– Jeg er nok ikke av dem som trener mest. Men jeg trener smart for å få rask fremgang. Så er jeg opptatt av å spise godt, hva jeg spiser og å få mye søvn, sier Røste Fossen.

PLAGSOM: Stavanger Oilers Petter Røste Fossen (23), her mot finske Tappara Tampere i Champions League Hockey (2-1) sist torsdag, har rollen som norgesmesterens «pest og plage» - for motstanderen. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

En vanlig dag uten kamp ser omtrent slik ut for ham: Trening med Stavanger ved 10-tiden, påfølgende restitusjonstrening, lunsj, på jobb (70 prosent stilling), mat/hvile, styrketrening i hans lokale gym på kvelden.

Slo langrennstopper

Røste Fossen flyttet fra hjembyen Kongsberg til Lillehammer for å gå på OL-byens toppidrettsgymnas da han var 16 år gammel.

– Jeg veide 68 kilo og hadde 130 kilo i knebøy. To-tre måneder senere tok jeg 170 kilo og veide 75. Jeg hadde en veldig økning det første året, sier han.

Det var nærmest en tilfeldighet at han valgte å satse på ishockey.

– Jeg var best i langrenn og drev med fotball, basket, friidrett og håndball, forteller Røste Fossen.

Han hevder at han slo Erlend Bjøntegård (23) – verdenscupløper i skiskyting - «ned i støvlene» og at han var «jevngod» med Sondre Fossli (21) – verdenscupløper i langrenn - frem til de var 15 år.

– Det ville sikkert vært smart av meg å velge en individuell idrett. Familien mente 10-kamp i friidrett. Langrenn kunne nok gått greit og det var moro. Men det var ikke gøy å «dø» hver gang man gikk over mål, sier Røste Fossen.

Ikke bare grovarbeider

– Ville du byttet bort noe av styrken og utholdenheten mot flere mål?

– Ja, absolutt. Jeg prøver ikke å bli stor og vil bli bedre til å score mål. Jeg må akseptere min rolle, som er en slitejobb og å plage motstanderen. Men jeg har ikke lyst til å bare være grovarbeider resten av karrieren, sier Petter Røste Fossen.

HARDHAUS: Petter Røste Fossen tørker blod av leppa under den sjette NM-semifinalen i ishockey mellom Lørenskog og Stavanger Oilers for halvannet år siden. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Han scoret fem forrige sesong og tre 2012/13, på 35 og 39 kamper. Stavanger Oilers beste målpoengjeger, Dan Kissel, scoret 21 mål på 44 kamper forrige sesong.

Petter Røste Fossen mener musklene, spensten og utholdenheten kan brukes som «våpen». Motstanderne «vet» at et fysisk møte med ham på isen vil gjøre vondt. Han kan sette dem ut av spill mentalt.

PS! Petter Røste Fossen hadde brist i en muskel ved ribbena under Iron Man-konkurransen. Rekorden hans i benkepress er 145 kilo. I knebøy tar han vanligvis «godt over» 200 kilo.

Mer om

 1. Ishockey

Flere artikler

 1. Champions Hockey League starter 20. august: Stavangers jernmann merker krisen på kroppen

 2. Hockey-Norges sterkeste spiller

 3. Hockey-Hulken på jungeleventyr med kjæresten

 4. Hockey-Hulken på jungeleventyr med kjæresten

 5. Hockeyprofilen Petter Røste Fossen frykter han må legge opp etter skade

 6. Hockey-Norges sterkeste spiller

Fra andre aviser

 1. Ingen er bedre trent enn Petter (23)

  Bergens Tidende
 2. Stavanger Oilers-profil kåret til ishockeyens ironman - igjen

  Bergens Tidende
 3. Stavanger Oilers-profil kåret til ishockeyens ironman - igjen

  Aftenposten
 4. «Man gleder seg ikke til Ironman»

  Bergens Tidende
 5. Tidligere Stavanger Oilers-spiller frykter han må legge opp etter skade

  Bergens Tidende
 6. Ruben Smith: «Vi er i form i år også»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder