Lundqvist stengte buret da Sverige vant VM på straffer

(Canada–Sverige 1–2 etter straffeslagkonkurranse) Sveriges målvakt Henrik Lundqvist (35) ble den store helten da «Söta bror» gikk helt til topps i VM.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Dette kjennes helt utrolig, sier en lykkelig Rikard Grönborg, Sveriges trener, i et intervju etter kampslutt.

Canadas seiersrekke i VM fikk en bråstopp da Sverige ble for sterke etter straffeslagskonkurranse i VM-finalen i den tyske byen Köln. Regjerende mester Canada hadde tidligere i turneringen banket både Norge og Finland.

Kanadierne hadde med andre ord god kontroll på de nordiske lagene i turneringen, og vant komfortabelt sin gruppe.

Men Sverige kunne de ikke hamle opp med.

Vant på straffer

Avgjørelsen mot Canada lot vente på seg, men når den først kom, kom den godt. Kanadierne og svenskene måtte nemlig ha «sudden death» – første målet vinner, for å gjøre opp om VM-tittelen.

Men heller ikke det var nok. Spilleforlengelsen skjedde uten scoringer. Begge lag hadde sine sjanser til å stikke av med seieren, men det var ingen som klarte å sette pucken i mål. Dermed måtte straffer til, for første gang for både Canada og Sverige i denne turneringen.

Henrik Lundqvist skulle egentlig ikke være med på det som skulle vise seg å bli en enorm triumf for svenskene. Hans bror, Joel Lundqvist, som også spiller på laget, ringte ham å ba ham bli med. Det kan de være glade for nå.

Han ble nemlig den store helten da han holdt buret rent gjennom hele straffeslagkonkurransen.

New York Rangers-målvakten ble VMs beste målvakt i 2004. Da ble «Tre Kronor» nummer to.

Nå kunne han og de andre svenskene slippe jubelen løs for VM-gull.

ELLEVILL JUBEL: Et sted inne i denne klyngen har Henrik Lundqvist reddet Canadas fjerde straffeslag, og tatt Sverige til VM-gull. Foto: Odd Andersen AFP

Jevnspilt

Oppgjøret måtte vente helt til det var spilt mer enn 39 minutter før den første scoringen kom. Det var målløst gjennom hele første periode, og med 15 sekunder igjen av andre periode tok svenskene ledelsen – på noe overraskende vis, i undertall. Tampa Bay Lightning-spilleren Victor Hedman sendte svenskene i føringen.

De kanadiske spillerne kom heltente ut på isen til tredje periode, og trengte ikke lang tid på å skape balanse i regnskapet. Etter fine kombinasjoner i Sveriges sone, var det Ryan O'Reilly som utlignet etter at tredje periode var to minutter gammel.

Sveriges målvakt Lundqvist måtte gi retur på et skudd, Buffalo Sabres-spilleren O'Reilly var på plass på returen, avsluttet fra kloss hold, og skuddet gikk i en bue over Sveriges sisteskanse.

Canada klarte dermed ikke å gjenta bedriften fra semifinalen, da de snudde oppgjøret mot Russland. Da lå de under 2-0, og tok seg til finalen etter 4-2-seier. Sverige på sin side sikret finaleplassen med 4–1 over Finland.

Tidligere søndag vant for øvrig Russland bronsefinalen med 5–3 over Finland.

OVERALT: Sveriges Henrik Lundqvist var både høyt og lavt i VM-finalen. Foto: Petr David Josek AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder