ENGA-JUBEL: Vålerenga har avgjort etter spilleforlengelse på Hamar. Matchvinner Filip Gunnarsson (bak t.h) jubler sammen med Thomas Olsen, Brede Csiszar, Martin Laumann Ylven (nr 35) og Colin Spaberg Olsen (nr 25). Foto: Trond Solberg VG

VIF ga Storhamar premiere-bank igjen

Vålerenga-keeper Søberg: – Flinke til å være underdog

HAMAR (VG) (Storhamar-Vålerenga 1-2 etter spilleforlengelse) Filip Gunnarsson senket Storhamar på Hamar-klubbens hjemmebane foran 5841 tilskuere bare 28 sekunder ut i spilleforlengelsen.

Publisert:

– Vi har vist at vi er flinke til å være underdog. Jeg «fikk» den første redningen. Hadde jeg ikke tatt den, ville det kanskje blitt annerledes. Vi visste at vi måtte gjøre dem dårlige, og det klarte vi. Seier på bortebane er superbra, sier Vålerenga-keeper Steffen Søberg (23) til VG i bortelagets garderobe etter serieåpningen.

Han reddet mesterlig - med en lynrask bevegelse mot venstre - da Martin Rønnild etter 69 sekunder plutselig kun hadde Søberg mellom seg og nettmaskene.

– Vålerenga har guts og mye talent. De er også godt trent, har et godt grunnspill og en god keeper. Du kommer langt med det. Vi må bli tøffere mot mål i angrepssonen. Vi burde satt Søberg mer på prøve, sier Storhamar-trener Sjur Robert Nilsen.

– I sum er vi litt bedre over 60 minutter. I spilleforlengelsen og spill tre mot tre er det litt tilfeldigheter som spiller inn, tilføyer Nilsen etter å ha blitt intervjuet av lokal-TV utenfor hjemmegarderoben.

Utlikning i undertall

I spilleforlengelsen, begrenset til fem minutter, surret Storhamar voldsomt. Plutselig hadde Vålerenga-spillerne fritt spillerom foran Storhamar-keeper Oskar Östlund, og Filip Gunnarsson fikk god tid på seg til å bli matchvinner.

– Storhamar har hentet gode spillere og vr favoritter. Det var ventet at de skulle trykke på fra start. Men vi var veldig gode i 2. periode. Jeg vet ikke om de hadde en dårlig dag, eller om vi hadde en god dag. Men det er ikke ufortjent at vi vant, sier Vålerengas eldste spiller, 30 år gamle Mathias Trygg til VG.

Colin Spaberg Olsen ga Vålerenga ledelsen halvveis i serieåpningen, men Storhamar-veteran Joakim Jensen utliknet i undertallspill fire mot fem da det gjensto snaut 10 minutter av ordinær spilletid.

Joey Tenute satt i utvisningsboksen da Patrick Bäärnhielm fant Jensen med en kjapp pasning i midtsonen. Alene med Vålerenga-keeper Steffen Søberg vartet Jensen opp med en venstre-høyre finte, og plasserte pucken mellom Søbergs ben - langs med isen.

– Det var mye av det samme som i fjor (i serieåpningen). Vi hadde gløden og kom hit for å vise at vi vil være å regne med. Jeg tror vi kommer til å bli bedre og bedre. Vi trener hardt og Roy (trener Johansen) pusher oss. Det er han i et nøtteskall, sier Mathias Trygg.

Larrivée ute

Vålerenga vant overraskende seriepremieren 2-0 i Hamar OL Amfi for ett år siden. Da var Espen Shampo Knutsen (44) sjefstrener, alene, for Norges mestvinnende klubb. Nå har eks-landslagssjef Roy «Mesternes Mester» Johansen (56) overtatt hovedansvaret, med Shampo som assistent i spillerboksen.

Bakgrunn (VG+ innlogging): Slik ender Get-ligaen i ishockey

Sjur Robert Nilsen (48), assistent på landslaget under Johansen og nå under Petter Thoresen (55), har erstattet forrige sesongs Storhamar-trener, Alexander Smirnov (52).

Lørdag kveld var Hamar-klubben, på tross av Christian Larrivées skadefravær, enda større favoritt til å vinne serieåpningn enn på samme tid i fjor.

Fordi Vålerenga har måttet sette tæring etter næring, og har en tynn spillertropp, og fordi Storhamar har hentet klassespillere som den finske backen Petteri Nummelin (43) og den kanadiske forwarden Joey Tenute (33).

– Vi var klar over at de ville sette press på oss innledningvis. Vi var litt lite distinkte de første syv til åtte minuttene. Viljen må ligge i bunn. Vi har ikke lag til å spille ut motstanderen. Vi må være godt organisert og ha hundre prosent trøkk i alt vi gjør, sier Vålerenga-trener Roy Jonhansen.

Tenute og Nummelin dominerte innledningsvis.

Tenute i overtallsspill og pasningsspillet. Nummelin rykket inn fra sin backposisjon og skjøt pucken i stolpen - pling-plong - bak Vålerengas landslagskeeper, Steffen Søberg (23), etter drøyt syv minutter.

Leste du denne? – Søberg kan være en raring

Søberg syntes mest i starten, nest etter Storhamars importduo.

VIF-Olsen i stolpen

Han snøt også Jørgen Langdalen for en nær opplagt scoring da han - etter en nydelig pasning fra Eirik Skadsdammen - kom helt solo med Vålerengas bestemann 10 minutter inn i 1. periode.

På den annen side var Thomas Olsen nær ved å gi bortelaget ledelsen da han skjøt pucken i stolperoten bak Storhamar-keeper Oskar Östlund seks minutter før første periodepause.

Storhamar fikk starte 2. periode i overtallsspill fem mot fire i (Colin Spaberg Olsen utvist mot slutten av første). Vålerengs Espen Salo fikk en gratis målsjanse etter hjemmeslurv i Storhamars forsvarssone, men hjemmelaget fikk den største muligheten til å ta ledelsen etter 24 minutter og 13 sekunder.

Nummelin ble forbannet etter en «takling» fra VIFs Jonas Knutsen; slagsmål og to dobbeltutvisninger mens Vålerengas Fredrik Csisar - som ikke hadde noe med saken å gjøre - klarte å snakke på seg matchstraff pluss fem minutter overtallsspill i Storhamars favør.

Reprise fra 2015

Det utnyttet Storhamar svært dårlig.

12 sekunder etter at det var over, uten uttelling, rappet Filip Gunnarsson pucken i Storhamars forsvarssone og spilte den til Colin Spaberg Olsen. Han lurte Storhamar-backen Emil Lyngstad Sæteraas lett og satte pucken fikst bak keeper Oskar Östlund fra tilsynelatende dårlig vinkel.

– Da vi ikke gjorde mål i fem minutter med overtallsspill, ga det dem energi. Samtidig som vi «gikk» oss ned. Det skjer ofte i ishockey, sier Sjur Robert Nilsen.

Det ga Roy Johansens underdogmannskap los. Det ga seg til å jakte på en måte som åpenbart påførte hjemmefavoritten høye skuldre; inn med nesen først og en vilje som var til å kjenne igjen fra 2-0 seieren i september 2015.

Joakim Jensen skapte imidlertid balanse, før Storhamar igjen var i ubalanse og Filip Gunnarsson var der han - med Storhamar-øyne - ikke skulle ha fått lov til å være i spilleforlengelsen.

– Vi holder sammen som lag og spiller på en måte som gjør motstanderen dårlig, sier Roy Johansen.

– Er det behagelig - i gåseøyne - å være underdog?

– Nei, det betyr ingenting. Det er viktig å vite hvilken identitet vi har. Vi har ikke anledning til å hente «importer» (utlendinger) eller landslagsspillere. Men vi skal bli bedre etter hvert, svarer Roy Johansen på VGs spørsmål.

PS! Stjernen fra Fredrikstad snudde 0-2 til seier 3-2 over erke og naborival Sparta fra Sarpsborg på bortebane i Sparta Amfi. Nyervervelsen Victor Backman reduserte halvveis og utliknet i 42. spilleminutt - før Didrik Tollefsen (22) ble matchvinner 14 minutter før ordinær spilletids slutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder