Patrick Thoresen (35) om VM-fremtiden: - Fortsatt moro

(Norge-Latvia 1–4) Landslagsveteranene Mathis Olimb (33) og Patrick Thoresen (35) avskriver ikke at de kan spille VM for Norge også neste år etter at hockeygutta ble skutt i senk av Latvia - før de scoret tre mål i siste periode.

– Jeg må ta en liten runde på hjemmebane først. De må få lov til å være med å bestemme mer på den fronten. Men det er fortsatt moro, svarer to barns far Patrick Thoresen på VGs spørsmål om han kommer til å spille VM i Sveits i mai neste år.

I september 2020 får Norge i kraft av sin plassering på verdensrankingen etter dette VM spille OL-kvalifisering på hjemmebane.

Patrick Thoresen var med på å spille landslaget opp i A-VM i Ungarn i 2005. Han er en av norsk ishockey mest suksessrike spillere gjennom tidene. I VM for syv år siden ble han mesterskapets nest beste målpoengjeger etter Russlands Jevgenij Malkin. Etter 1–4 for Latvia i hans og Norges syvende VM-kamp her i Latvia, står han med null mål og null målgivende pasninger.

les også

Analyse av hockeylandslaget: Fremtiden ser ikke lysere ut

– Jeg synes det er et sunnhetstegn. Det har vist seg at vi har to rekker som kan score. Ikke én som vi trodde før VM, sier han med henvisning til sin egen med Mathis Olimb og Sondre Olden.

Thoresen, som slet med en kneskade helt frem til VM-åpningen, forklarer at han i større grad enn før har lagt vekt på «å ta en ledende rolle» i laget - og ikke la egen «mangel» målpoeng gå inn på ham.

Mathis Olimb rundet hundre VM og OL-kamper i dette mesterskapet. Han debuterte i 2007-VM i Moskva. Han står igjen med fire målgivende pasninger etter dette mesterskapet. Han har imidlertid lyst til å fortsette å spille for Norge, om enn med noen forbehold.

– Jeg har lyst til å være med videre. Det er kult å være her. Jeg har snart to barn, jeg har ingen klubb, og det er ikke jeg som tar ut laget. Men jeg har lyst, sier han med hensyn til fortsatt VM-spill.

Kaptein Jonas Holøs (31) har spilt 14 VM-turneringer siden debuten i 2006. På spørsmål om hvor mange VM til han kan spille, svarer han at han tar ett år av gangen. Han «blir med» i 2020-VM, hvis han kjenner «lyst og sug» etter at neste klubbsesong er over.

Begge skal etter det VG forstår være på vei til tyske klubber.

Norge fikk en perfekt åpning da Tobias Lindström (31) prikket inn kampens første mål – pang i venstre kryss bak Latvias keeper Elvis Merzlikins – i overtallsspill etter drøyt 15 minutter.

Lindströms fjerde mål i mesterskapet. Det kom som følge av avtalt spill; målgivende pasninger fra Andreas Martinsen og Jonas Holøs, med Patrick Thoresen i oppstilling foran Merzlikins.

les også

Ydmyket av svenskene: – Det mest pinlige jeg har vært med på

– Vi ble litt passive og engstelige, svarer keeper Henrik Haukeland (24) på spørsmål om hvorfor Norge ikke klarte å følge opp den fine starten på kampen.

– Hvorfor ble dere engstelige?

– Det er et godt spørsmål. Det er ikke noe å være engstelig for. Men vi ble for «små», svarer Haukeland.

Han mener det var gjennomgående typisk for Norge da de møtte de beste i starten av turneringen. Det er landslagssjef Petter Thoresen enig i. Patrick Thoresen mener de var «helt klart» best i 1. periode, men så oppsto «tellefeil». 1–2 gikk via hansken til Alexander Bonsaksen, som sekunder før bokstavelig talt ble skutt i isen.

Landslagssjef Petter Thoresen (57) peppet spillerne sine slik under taktikkmøtet, som du kan se her:

– Vi spilte bra. De ble presset bakover. De holdt på å slå Sverige (mandag). Etter hvert ble de for sterke for oss. Vi har scoret 19 mål og gjort mye bra. Men vi har manglet «2–0-målet», som i stedet er blitt 1–1, mener Mathis Olimb - før han tar opp til diskusjon VGs terningkast i løpet av VM.

les også

Norge berget VM-plassen: - Kritisk viktig å vinne den siste kampen

Han mener at terningkastene én og to er villedende. Hvis målet var kvartfinale (som det var), ville en oppnåelse av det ha stått til seks på terningen. Nå mener han VGs totalterning bør vise siden med fire øyne.

Siste periode ble et mareritt for Petter Thoresens mannskap. Latvia scoret tre mål i løpet av syv minutter og sikret seg greit 5. plass i gruppen. Norge endte på sjetteplass. En plass opp fra VM i Danmark i fjor.

Totalt vil Norge ende på 11. plass i 2019-VM, etter at Danmark tapte 1–2 for vertsnasjonen Slovakia etter straffeslagkonkurranse i den andre gruppen i Kosice tirsdag ettermiddag.

Norge endte på 13. plass totalt i fjor.

VGs VM-BØRS: NORGE-LATVIA 1–4

Kampkarakter

3 av 6

Keeper

4 av 6

Henrik Haukeland fikk starte etter Henrik Holms gode kamper, antakelig som en gest for å gi ham sjansen til å rette opp inntrykket fra mesterskapets innledning - og få en fin avslutning.

Virket litt slepphendt, men latviernes delvis slappe skudd fikk ham varm i trøya. Sjanseløs på Latvias utligning da Norge var i undertall. God da lagkameratene kom på hælene i 2. periode. Kan ikke lastes for målene i tredje periode.

Backer

3 av 6

Holøs-Bonsaksen-Lesund-Espeland-Johannesen-Bull-Kåsastul

Espeland nær ved å sette Haukeland i knipe etter to minutter. Greit for alle å få pucken raskt i lengderetningen fra forsvarssonen da Latvia ikke var særlig interessert å sette trykk. Lesund utvist da Indrasis moste inn 1–1. Bonsaksen OK som «sheriff» foran Haukeland, men uheldig ved andre baklengsmål. Backpar-glipp da nummer tre glapp inn.

Løpere

3 av 6

Olimb-Thoresen-Olden-Trettenes-Haga--Lindström-Martinsen-Reichenberg-Roest-Forsberg-Røymark

Thomas Valkvæ Olsen ute etter hodesmell mot Italia. Dermed manglet én mann for få fire komplette rekker. Lindström viste seg igjen effektiv i overtallsspill da han satte 1–0 i 16. minutt. Roest måtte ta i mot en del juling. Tok en for laget, og gjorde det bra. Veteran Røymark som så å si alltid god i undertallsspill. Rundt 20 skudd og ett mål sier sitt om offensiv styrke, eller mangel på det. Trettenes skadet i første periode, Røymark i siste.

Trener/coaching

3 av 6

Petter Thoresen kunne dra hjem med en fin finish: Tre seirer på rad og 10. plass totalt. Med tap endte Norge på 11. plass - hårfint - etter at Danmark tapte 1–2 etter straffeslag for Slovakia i den andre gruppen.

Favoritt Latvia hadde i likhet med Norges egentlig ikke noe å spille for etter at kvartfinalehåpet deres brast (4–5) mot Sverige mandag kveld. Det syntes: Lav intensitet og slurv preget oppgjøret fra start; nær null nærkamper, store og åpne flater.

Overtallsspillet stemte ved første forsøk, men ikke de to neste i andre periode - der Norge tapte skuddstatistikken 2–14!

Måtte enda en gang tåle å se «øyeblikkets konsentrasjonssvikt» da Latvia høynet intensiteten fra cirka halvspilt kamp.

Vurdert av Øystein Jarlsbo

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder