MYE PÅ SKJERMEN: Vålerenga-trener Espen Knutsen i boksen under en kamp mot Stjernen på Jordal denne sesongen.

MYE PÅ SKJERMEN: Vålerenga-trener Espen Knutsen i boksen under en kamp mot Stjernen på Jordal denne sesongen. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Smil, «Shampo» - du er mest på TV

Vålerenga Hockey topper fersk liste foran langrennslandslagene

Brann er det mest tilgjengelige fotballaget på fri-TV siste 12 mnd

De siste 12 månedene har Vålerengas hockeygutter vært mer eksponert på TV enn Petter Northug (29), Marit Bjørgen (35) og hele Fotball-Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er rimelig overrasket over disse tallene. Mitt inntrykk er at norsk TV er tettpakket med langrenn, hopp og alpint. Å være det mest tilgjengelige idrettslaget i dette selskapet er jo helt unikt. Vi kan ikke måle oss med seertallene for langrenn i beste sendetid på NRK på lørdager, men dette sier mye om tilgjengeligheten og potensialet, sier Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær til VG.

Sponsor Insight har gjennomført mediemålinger jevnlig siden 2006 og registrerer hvilke idretter og lag som blir mest eksponert på de såkalte frikanalene (ikke web-TV) i Norge.

Selskapet velger nå for første gang å gå ut med tallene. I den siste målingen som VG har fått tilgang til, fra 1. mai i fjor til 30. april i år, topper Vålerenga Hockey med 127 timer mye takket være den TV 2 Zebra-sendte dokumentarserien «Iskrigerne».

Brann på 12. plass

Kvinnelandslaget i langrenn følger så med 119 timer mens Petter Northug og de andre langrennsherrene fikk 109 timer på TV. Brann er det fotballaget i Norge som var mest på skjermen i den samme perioden, men de kommer bak tre hockeyklubber samt kombinertlandslaget.

– Jeg vil si det er ganske spesielt at Vålerenga topper denne listen. Om man ser et par år tilbake i tid ville det vært utenkelig. Fotballen har alltid vært stor, men der er det flere klubber som må dele på oppmerksomheten. Slik er det ikke i ishockeyen der enkelte lag vises oftere på TV enn andre, sier Lars Brockstedt Svendsen i Sponsor Insight.

IKKE LIKE OFTE PÅ TV: Petter Northug. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Det viser også selskapets liste der Vålerenga får selskap av Stavanger Oilers på sjetteplass og overraskelseslaget Storhamar som nummer åtte.

Svendsen forteller at Rosenborg tidligere har vært det mest eksponerte idrettslaget med rundt 80 timer på TV i løpet av 12 måneder.

– Hockeyen har stor tilgang på markedet da TV 2 Sportskanalen sender mange kamper, men for Vålerengas del har selvsagt «Iskrigerne» også betydd mye her. Der fotball har dominert i alle år blir det nå interessant å se hva hockeyen kan få til, sier Svendsen.

VIF imponerer Skinstad

Åge Skinstad, avtroppende langrennssjef i Norges Skiforbund, synes ikke det er en nedtur å komme på de to minst attraktive «pallplassene» på Sponsor Insights liste.

– Hvis man ser på antall seere kommer nok langrenn høyere opp. Antall timer er én ting, men seertall betyr også mye. Jeg syns selv «Iskrigerne» har vært morsomt, og det hender jeg «surrer» innom en Get-ligakamp også. Vålerenga Hockey har vært flinke. Det er viktig å være mye på riksdekkende TV, sier Skinstad til VG.

Lars Brockstedt Svendsen mener Vålerengas markedsavdeling må bruke de 127 timene på TV for alt det er verdt i deres arbeid inn mot sponsorer og samarbeidspartnere. Denne sesongen hadde VIF et sponsorbudsjett på 12 millioner. Jan Tore Kjær har uttalt at dette vil bli «vesentlig høyere» kommende sesong og helt sikkert tidenes største på Jordal.

– Vi må jobbe med å kommersialisere dette i kroner og øre. Vi merker at dører som aldri tidligere har vært åpne, åpner seg nå, og vi kommer til å signere noen spennende avtaler utover sommeren, sier Kjær og minner om ytterligere eksponering er på gang da sesong 2 av «Iskrigerne» kommer på skjermen i november.

Topp 12 antall timer på fri-TV 1. mai 2014 til 30. april 2015:

1. Vålerenga Hockey - 127
2. Langrenn kvinner - 119
3. Langrenn menn - 109
4. Hopp herrer - 106
5. Alpint herrer - 88
6. Stavanger Oilers - 84
7. Skiskyting herrer - 67
8. Storhamar Hockey - 57
9. Kombinert - 56
10. Ishockeylandslaget - 51
11. Skiskyting kvinner - 48
12. SK Brann 46

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder