AMPERT: Kamplederne fikk nok å gjøre i oppgjøret mellom Vålerenga og Sparta Sarpsborg tidligere denne sesongen. Her har Vålerengas tomålsscorer Tobias Lindström (t.h. uten hjelm) tydeligvis noe uoppgjort med Spartas Scott Allen (t.v. uten hjelm). Foto: Helge Mikalsen/VG

Dommer-slakt fra spillerne i Get-ligaen

I en undersøkelse VG har utført sammen med NISO, oppgir bare tre prosent av spillerne i Get-ligaen at nivået på dommerne er bra.

16 prosent av spillerne mener nivået på dommerne er «svært dårlig» og 36 prosent synes det er «dårlig». Samtidig svarer 46 prosent at det kamplederne foretar seg er «middels». Bare de resterende tre prosentene opplever at dommerne gjør en god jobb.

– Jeg syns dømmingen varierer altfor mye fra kamp til kamp. Det er ingen rød tråd på hvor listen blir lagt, sier Manglerud-spiller Steffen Ratejczak til VG.

Mener det er klubbenes ansvar

Geir Thomas Olsen er dommersjef i Norges Ishockeyforbund. Han syns det er vanskelig å forstå hvorfor så mange av spillerne er kritiske til jobben kamplederne gjør.

–Det er litt håpløst å svare på, for hver match lever sitt eget liv – og alle spillerne er forskjellige. Vi har hatt trenere og spillere som har vært misfornøyde i år, og trenere og spillere som har vært veldig fornøyde. Jeg syns selv at nivået er ganske bra, forteller Olsen til VG.

Så kommer dommersjefen med en melding til klubbene:

– Vi i forbundet vet at vi helt sikkert kunne gjort mer, men til syvende og sist er det egentlig klubbene som står for utdanningen av dommerne.

– På hvilken måte?

– Det er klubbene som betaler inn dommerutdanningsgebyr som vi forvalter videre. Det har med hvor mye ressurser vi kan legge i utdanning og utvikling.

les også

VIF-Røymark utestengt i fem kamper etter farlig takling

Få samlinger

Slik situasjonen er nå, har dommersjefen to helgesamlinger i året til rådighet hvor alle kamplederne er samlet. I tillegg er det dommerveiledere til stede på mange av kampene i Get-ligaen, men ikke alle.

Olsen påpeker at det i stor grad er økonomien som styrer utviklingen.

– Putter du mye inn mye penger, får du mye ut. Samtidig vil jeg legge trykk på at jeg ikke tror nivået er så ille. Vi dømmer Champions Hockey League, forskjellige IHF-mesterskap og vi har tre dommere på listen over dem som kan dømme VM. Vi er ikke lenger unna resten av hockeyverdenen enn før, vi har kanskje heller kommet nærmere de siste årene, sier Olsen.

– Gjør en godkjent jobb

Stavanger Oilers-bauta Dennis Sveum er en av de få som har oppgitt å være fornøyd med dommerne. Han ler da han hører at det bare er tre prosent som deler oppfatningen hans.

– He-he. Tre prosent, ja, sier 32-åringen til VG, før han legger til:

– Jeg syns de fleste av dommerne gjør en godkjent jobb. Noen er vesentlig bedre enn andre, men det gjelder også oss spillere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder