UNG OG ERFAREN: Andreas Martinsen (25) debuterte i VM allerede som 19-åring og fikk sin NHL-drøm oppfylt i fjor høst. Nå skal Norges matchvinner mot Sveits bli far i september. I kveld venter Kasakahstan i VM-kamp nummer tre i Moskva.
UNG OG ERFAREN: Andreas Martinsen (25) debuterte i VM allerede som 19-åring og fikk sin NHL-drøm oppfylt i fjor høst. Nå skal Norges matchvinner mot Sveits bli far i september. I kveld venter Kasakahstan i VM-kamp nummer tre i Moskva. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Andreas Martinsen (25) skal bli far i september: Norges matchvinner snakker ut om nedturene

ISHOCKEY

MOSKVA (VG) Andreas Martinsen (25) ble matchvinner mot Sveits etter å ha blitt satt inn i rekken med NHL-kollega Mats Zuccarello. Men kolossen på 100 kilo har måttet takle mye motgang på vei til suksessen.

Publisert:

– Jeg har alltid hatt den «driven». Målet mitt har, siden jeg var liten, alltid vært å komme til NHL. Jeg har alltid trodd sterkt på at jeg ville klare det. Én dag skulle jeg klare det, uansett hva, sier Andreas Martinsen til VG foran Norges tredje kamp i 2016-VM.

Mot uforutsigbare Kasakhstan.

Det er en skjebnekamp, i likhet med Norges to foregående mot Danmark (0–3) og Sveits (4-3).

VG-analyse foran skjebnekampen: Hockeygutta må takle «Borat-hockey».

Keeper-Haugen: – Helt rå

I den første spilte Andreas Martinsen sammen med brødrene Mathis (30) og Ken André Olimb (27). Foran den andre valgte landslagssjef Roy Johansen (56) å sette Martinsen inn i rekken med VM-veteran Anders Bastiansen (35) og Mats Zuccarello (28), i stedet for Mats Rosseli Olsen (25).

Frölunda-løperen Rosseli Olsen «erstattet» Martinsen i Olimb-rekken.

I spilleforlengelsen smalt Martinsen inn seiersmålet 4–3 i spill fire mot tre utespillere, etter målgivende pasninger fra Mathis Olimb og VM-veteran Mats Trygg (39).

– Det er vanskelig å være på topp hele tiden. Alle får noen smeller. De som blir best, er de som håndterer det best. Der er Andreas (Martinsen) helt rå. Han er alltid sist av isen (på trening). Nå, etter at han ble matchvinner i går, står han der ute og skyter fremdeles, sa Norges keeper Lars Haugen (29) til VG i pressesonen i VM-arenaen Ice Palace mandag formiddag.

I et lengre intervju med Andreas Martinsen på Norges spillerhotell Crowne Plaza, sier den tidligere Lillehammer, Leksand og Düsseldorf-spilleren til VG at «motgang er kanskje noe man bør igjennom».

Tung start i Tyskland

– Nå som jeg er 25 år ville jeg kanskje dratt et annet sted enn Leksand. Men på den annen side ville jeg ikke gjort det annerledes. For noen går det fortere enn andre, noen har en lengre vei, sier Andreas Martinsen om veien mot målet.

I hans tilfelle NHL.

Han kom «hjem» til Lillehammer med halen mellom bena etter et kort, mislykket opphold i svenske Leksand for seks år siden, før han samme vår fikk sin VM-debut i Tyskland – med tre kamper i Mannheim.

To år senere fikk han kontrakt med Düsseldorf i den tyske toppligaen DEL.

– Det tok et par år før jeg slo gjennom der, vedgår Andreas Martinsen og nipper på nytt til kaffekoppen i resepsjonsområdet i Crowne Plaza.

En del av utdannelsen

På spørsmål om Andreas Martinsens alle nedturer, svarer landslagssjef Roy Johansen med å hevde at det gjelder for alle som er blitt gode «i ulike idretter».

– Alle har møtt motgang. Men det er hvordan du takler den som er avgjørende. Andreas (Martinsen) er en sånn type som har gjort det riktig. Da blir du en solid lagspiller, og av og til NHL-spiller. Men du altså håndtere det; du har ikke noe valg, sier Roy Johansen.

– Det er en del av «utdannelsen». I Norge er vi litt overbeskyttende når det gjelder yngre spillere og akkurat dette. Vi må få dem til å forstå at de må ta ett steg av gangen, tilføyer han.

I sin tredje sesong sammen med Ken André Olimb i Düsseldorf sa han tidlig fra om at han ville forsøke å oppfylle guttedrømmen. Han ville ikke fortsette i DEL og satset på å få en kontrakt med en NHL-klubb.

Må ha egen VM-forsikringLES SAKEN HER

En målgivende i fjor

Det fikk han.

Men det var slett ikke sikkert at han ville få sjansen til å spille i NHL etter at han hadde undertegnet en ettårskontrakt med Colorado Avalanche, landslagskollega Jonas Holøs' (28) tidligere klubb (39 kamper 2010/11).

I 2015-VM i tsjekkiske Ostrava i mai i fjor la han kun en målgivende pasning på syv kamper. Andreas Martinsens NHL-fremtid virket usikker da han måtte starte 2015/16-sesongen i Avalanches farmerlag San Antonio Rampage i American Hockey League i oktober.

Men etter ni kamper ble han kalt opp, som det heter. Etter en stund ble han sendt ned igjen. Det var imidlertid bare for en kamp. Totalt fikk han spille 55 av 82 grunnseriekamper for Colorado Avalanche i NHL. Fire mål og syv målgivende må kunne kalles en suksess.

– Det er vanskelig å sammenligne VM og Colorado Avalanche. Hockeyen er helt annerledes der. Her har jeg en helt annen rolle. Jeg får spilletid opp mot 20 minutter, mens jeg der har helt andre arbeidsoppgaver og får spille åtte til 12 til 13 minutter, forklarer Andreas Martinsen.

Far i september

Leste du denne? Ishockey-VMs 10 største stjerner

Han vil antagelig bli tilbudt en ny kontrakt som matcher den han hadde som var verd seks millioner kroner, med fem prosent påslag i henhold til den kollektive arbeidstageravtalen mellom NHL-eierne og spillerforeningen NHLPA.

– Men i NHL kan alt skje. Jeg vet ingenting akkurat nå. Jeg har ikke hørt noe som helst. Plutselig kan man bli «slengt med» i en trade (overgang som kan involvere flere spillere og klubber). Det er en iskald business sånn sett, sier Andreas Martinsen.

– Jeg vil helst tilbake til Colorado, fordi jeg er blitt kjent med trenerteamet, laget og byen (Denver). Det pleier å ta litt tid for meg å komme inn i «det». I september skal jeg bli far og samboeren min kjenner alle de andre damene på laget, sier Andreas Martinsen til VG.

I september starter NHL-klubbenes treningsleirer foran sesongen 2016/17.

– Er det viktig, med tanke på NHL, å gjøre det bra her i VM?

– Det er selvsagt bare positivt med tanke på laget og meg selv. Men hoveddelen som jeg blir mål på, er det jeg har prestert i NHL. Jeg har fått beskjed om at jeg gjorde det jeg skulle og at jeg er god nok. Men det gjelder å holde det nivået over tid, svarer Andreas Martinsen.

Her kan du lese mer om