TIDLIG LEDELSE: Stavangers toppscorer Josh Soares jubler for sitt 1-0 mål etter snaut syv minutter. Dan Kissel stormer til for å gratulere, mens hjemmelagets keeper Andrew Engelage og back Jimmy Andersson kan styre sin begeistring.
TIDLIG LEDELSE: Stavangers toppscorer Josh Soares jubler for sitt 1-0 mål etter snaut syv minutter. Dan Kissel stormer til for å gratulere, mens hjemmelagets keeper Andrew Engelage og back Jimmy Andersson kan styre sin begeistring. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Pål Johnsen: - Vi ga bort målene til Stavanger: Storhamar sjanseløse i toppkampen

Stavanger feide over formlaget fra Hamar

ISHOCKEY

Unggutten Rudolfs Balcers (17) gjorde to målpoeng

Petter Thoresens serieleder rykket fra i tabelltoppen

HAMAR (VG) (Storhamar-Stavanger Oilers 1-5) Serieleder Stavanger kom sterkt forsinket til toppoppgjøret i Hamar OL-Amfi, men lot seg ikke stoppe av formlaget Storhamar - med 5846 tilskuere i ryggen.

Publisert: Oppdatert: 15.01.15 20:56

- Vi kom ned på jorda. Stavanger kom godt forberedt og var innstilt på å spille på våre feil. Vi mistet pucken syv ganger i midtsonen og syv ganger i egen sone, og ga bort målene til Stavanger, sier Storhamar-veteran Pål Johnsen (38).

Storhamar tapte 1-9 for Stavanger Oilers i Stavanger 27. september. Etter snaut halvspilt kamp - drøyt tre måneder senere - lå hjemmelaget an til å ryke på et like forsmedelig nederlag.

Det endte ikke like ille.

Men Storhamar forspilte sjansen til for alvor å ta opp kampen om seriemesterskapet. I stedet for å krympe antall poeng opp til Stavanger til to, økte den regjerende norgesmesteren forspranget til åtte poeng - med 12 seriekamper igjen å spille.

Seiersrekken brutt

Kanadiske Jean-Michel Daoust la på til 4-0 etter 25.33 minutter etter pasning fra Rudolfs Balcers (17) fra Latvia og backen Adrian Veideman (31) fra Canada. Det punkterte det som måtte ha vært igjen av spenning.

- Vi sto stille i to perioder, var passive og gikk lite på skøyter. Ting går ikke av seg selv i denne ligaen. Man får det man fortjener. Vi var ikke klare fra start, sier Storhamars toppscorer, Joakim Jensen.

Stavanger-trener Petter Thoresen (53) hadde stokket kraftig om i egne rekker foran den lille seriefinalen. Etter en en liten formsvikt, inkludert tap 2-4 for Stjernen i siste kamp, følte han seg tvunget til å gjøre «noe».

Blant annet plasserte han måltyven Christian Dahl-Andersen (34) i 4. rekken og unggutten Rudolfs Balcers (17) opp i 2. rekken sammen med landslagsveteran Kristian Forsberg og pasningssmarte Jean-Michel Daoust.

- Storhamar er et veldig godt lag. Jeg vet ikke hva som skjedde. Vi var litt mer klare og sikret ledelsen. Det var nok, sier Stavanger-komet Rudolfs Balcers til VG.

Storhamar-trener Aleksandr Smirnov (51) kom på sin side med vind i ryggen, ni seirer på rad og kun fem poeng opp til serielederen.

Samt enda en gang en fullsatt hjemmearena som en slags sjette utespiller.

Den ballasten virket umiddelbart som en hemsko.

Lettkjøpte scoringer

Stavangers toppscorer Josh Soares gjorde 1-0 allerede i syvende spilleminutt. Hans 25. mål for sesongen, etter målgivende pasninger fra Stavangers beste målpoengjeger Dan Kissel og Daniel Bøen Rokseth.

Hvis det så lettkjøpt ut, var det neste målet i alle fall det.

Jean-Michel Daoust snek seg gjennom midtsonen, spilt fri av Rokseth og Kristian Forsberg lempet han pucken ved et backhandskudd opp i venstre hjørne bak Storhamar-keeper Andrew Engelage.

Seks minutter senere var det Rudolfs Balcers tur til å utnytte svakt forsvarsspill fra hjemmelagets side. 0-3 var en kollektiv tabbe av Storhamar. Daoust og Forsberg skaffet hvert sitt andre målpoeng med målgivende pasninger.

Godt organisert og smart

Storhamar fikk to gode muligheter til å redusere da Stavanger pådro seg utvisninger. Christian Larrivee & co har vært gode til det, å utnytte overtallsspill, men var langt fra å lyktes denne gang.

Vel å merke mot godt organiserte og smarte Stavanger.

- Vi var best i det meste, egentlig, sier Stavanger-keeper Ruben Smith.

- Det var viktig for vår egen del å vinne denne kampen. For å bevise overfor oss selv at vi er gode, at vi kan spille på en ordentlig seniormåte. Vi var perfekt kynisk i det vi gjorde, pluss at vi var veldig effektive, tilføyer han.

2. periode bød ikke på en vending for Storhamar. Daoust dukket opp igjen: 0-4. Deretter kom Mathias Trettenes i en fykende fei og trykte Stavangers femte mål inn bak Keeper-Engelage.

Målgivende pasning fra Rudolfs Balcers, hans andre målpoeng for kvelden - og kvelden var fortsatt ung med drøyt 27 ordinære spilleminutter å avvirke.

Jubelen sto i taket da Eirik Skadsdammen reduserte til 1-5 rett før siste periodepause. Brølet bar mer preg av lettelse - puh, ett mål - enn håp om en vending til det bedre.

Byttet keeper

Storhamar-trener Aleksandr Smirnov erstattet keeper Andrew Engelage med Daniel Jørgensen foran siste periode.

Det spilte liten rolle. Stavanger tok det sikre for det usikre og sørget for at landslagskeeper Ruben Smith - med fortid i Storhamar - ikke ble satt på alt for store prøver.

Bortsett fra et skudd i stolpen da tre minutter gjensto.

Storhamar får mulighet for revansj allerede søndag, hjemme mot Sparta. Stavanger spiller hjemme mot bunnlaget Kongsvinger.

Her kan du lese mer om