MESTERFAR OG MESTERSØNN: Stavanger-trener Petter Thoresen (t.v) og sønnen møttes til en kaffe og prat i Patrick Thoresens nye hus på Hamar, der Russland-proffen vil bosette seg sammen med kona Monica (33) og deres barn Mathilde (12) og Fabian (8) etter en eller to sesonger i svenske Djurgården.
MESTERFAR OG MESTERSØNN: Stavanger-trener Petter Thoresen (t.v) og sønnen møttes til en kaffe og prat i Patrick Thoresens nye hus på Hamar, der Russland-proffen vil bosette seg sammen med kona Monica (33) og deres barn Mathilde (12) og Fabian (8) etter en eller to sesonger i svenske Djurgården. Foto:Trond Solberg,VG

Hockeykongene

Far og sønn Thoresen snakker ut om den tøffe veien til toppen

ISHOCKEY

HAMAR (VG) Patrick Thoresen (31) og Petter Thoresen (53) er kongene i norsk ishockey. Her forteller far og sønn om hemmelighetene bak sin enestående suksess.

Publisert: Oppdatert: 24.04.15 10:24

Petter Thoresen vant sin femte NM-tittel og kongepokal som trener for Stavanger Oilers sist lørdag. Til sammen har han vunnet 15 som spiller og trener for Vålerenga, Storhamar og Stavanger.

Patrick Thoresen vant sin andre sluttspillseier - for sin andre klubb - i Russland-baserte KHL søndag. I 2011 ble han mester med Salavat Julajev fra Ufa. Nå kunne han feire enda en seier i Gagarin Cup, med Europas største klubb, SKA St. Petersburg.

- Alle ungene har sett og skjønt at de må jobbe hardt. Det gjorde alltid foreldrene, sier Petter Thoresen.

Fem OL-turneringer

- Da han passerte 30 ble han ikke akkurat raskere på skøytene. Det er det samme med meg. Men jeg gir alltid alt, sier Patrick Thoresen.

De sitter ved et spisebord i Patrick og kona Monica Thoresens (33) nye 450 kvadratmeter store hus på Hamar. VG påpeker overfor Patrick Thoresen at han med «sluttspillskjegg» og mesterskapspokalen hevet over hodet var påfallende lik opphavet, og spør om lynnet - ikke bare utseendet - også er likt.

Petter Thoresen, som har deltatt i fem OL som spiller, understreker at han og kona Heidi har tre barn - Patrick, ishockeyspiller Steffen (29) og til nå Oilers-ansatt Rikke Marie Thoresen (25) - og at alle har fått lik oppdragelse. Hvorfor den eldste er blitt en eksepsjonelt god ishockeyspiller, har han ikke ett godt svar på. Men han og Patrick kan fortelle en rekke gode historier som samlet gir det.

- Han sa aldri at jeg måtte gå ut og trene. Men han sa at hvis jeg hadde lyst til å bli god, måtte jeg trene bedre enn de andre, sier Patrick Thoresen - som nettopp har undertegnet en ett pluss ett årskontrakt for Djurgården.

- Kvitt barnefettet

Før han skulle dra til juniorligaen i Canada og Steffen til Sverige, lånte de et sklibrett som Storhamar hadde kjøpt for å bedrive trening som skøyteløperne gjør. Det ble plassert på terrassen hjemme hos familien Thoresen på Hamar. Det var i bruk hele sommeren.

- Det var da jeg ble kvitt barnefettet, og det var da - som 16 til 17-åring - jeg begynte å trene ordentlig. Før det var det mye lek og moro, blant annet veldig mye in line-hockey med ball, sier Patrick Thoresen.

- Dere har alltid vært kreative når det gjelder trening, og du ville ikke gå i Ola-bukse (jeans) før du var 16 år gammel. Du gikk i joggebukse fordi du alltid skulle trene, skyter pappa Petter inn.

Petter Thoresen forteller at han én gang lot seg provosere som tilskuer da Patrick var rundt 12 år gammel. Han var best og alle motstanderne skulle «ta ham» med slag og ufine midler. Pappa spurte hvorfor han ikke tok igjen, at han måtte «markere» seg.

- Patrick svarte «men pappa, hvem skal lage målene for Storhamar da?», mens han satt i utvisningsboksen, erindrer Thoresen senior.

Motgang i Canada

Patrick husker ikke mye fra pappas karriere som spiller. Han var bare fire-fem år gammel da Petter «hadde sine beste år» i Vålerenga.

Ti år senere, som 15-åring, scoret Patrick Thoresen sitt første mål i den norske toppserien for Storhamar, med Petter som trener. Da han spilte sin siste sesong for Hamar-klubben i 2000/2001, gjorde han over ett målpoeng i snitt per kamp og var en av ligaens beste pluss/minus-spillere (på isen ved forlengs/baklengs-mål).

Les VGs kommentar om Patrick Thoresens suksess her.

Så skulle han oppleve litt motgang.

Etter en sesong med suksess for Moncton Wildcats i Canadas beste juniorliga, trodde «alle» at han ville bli valgt i en tidlig runde - den andre eller tredje - av en NHL-klubb i den såkalte draften i verdens beste ishockeyliga.

- Jeg satt i Toronto Maple Leafs' arena, og satt og satt. Navnet mitt ble ikke ropt opp i niende og siste runde heller, forteller Patrick Thoresen.

- Alle tror det bare er snakk om fine historier. Men det er mye motgang. Det kommer ikke frem, sier Petter Thoresen.

(Saken fortsetter under videoen)

Publikumshelt

Monica ble gravid, det var ikke planlagt, og Patrick ble byttet bort til et fransktalende lag i den kanadiske juniorligaen. Han ga imidlertid full pupp, han måtte tenke på karrieren, som han uttrykker det nå - mens Monica 13 år senere rydder litt i bakgrunnen.

Han forsøkte å slå seg inn i NHL via en treningsleir i Boston, men «fikk ingenting».

Så var han på vei til østerrikske Feldkirch, men det ble «rot der også». Retur til Storhamar var et øyeblikk et alternativ, men det ble Mörrum på divisjonsnivå to i Sverige. Petter ringte og spurte «hva er Mörrum?». Patrick svarte at det bare var midlertidig, Niklas Wikegård (51) - nå Sveriges mest kjente ekspertkommentator - leide ham til Djurgården i Elitserien for tre kamper.

Patrick Thoresen «senket» en forhatt motstander (finske Hannes Hyvönen) i første spillebytte og ble publikumshelt.

Økonomisk ga det ingen uttelling. Monica hadde et gammelt lån som skulle betjenes og datteren Mathilde var blitt ett år gammel. De hadde knapt råd til bensin til bilen, Patrick tjuvparkerte da han trente i Globen.

Han var veldig glad hver gang han ble kalt inn til Norges landslagssamlinger. Ishockeyforbundet betalte 500 kroner i dagpenger.

- Da vi skulle komme på besøk til Stockholm, ba han om at vi tok med fårikål og kjøttkaker, forteller Petter Thoresen.

100 millioner

Den lille familien ville ha gått i minus hvis han hadde undertegnet kontrakten Djurgården tilbød. Wikegård ringte og lurte på hvorfor han ikke gjorde det. Han svarte at han måtte ha 5000 kroner mer i lønn per måned.

Det fikk han.

De siste sesongene i SKA St. Petersburg har han fått over 20 millioner kroner per sesong. Det er grunn til å anta at han har tjent rundt 100 millioner etter seks sesonger i Russland, to i NHL (Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers) og en i Sveits (Lugano).

Kontrasten til den gang pappa Petter måtte smøre to store matpakker som skulle holde hele dagen da han for 30 til 35 år siden gikk rett fra heltidsjobben som murer til ekstrajobben som ishockeyspiller på kvelden er mildt sagt stor.

Til sønnen Fabian

På spørsmål om han synes det er urettferdig, svarer han nei. Han tar ikke en gang ordet i sin munn. Det virker som om han klarer seg lenge med å være en ikke-økonomisk del av sønnens suksess. Det kan sammenliknes med da han for mange år siden ga Patrick et far til sønn-råd.

- Han sa ikke så mye. Men han kan ha sagt at det er viktigere at du kan glede en lagkamerat med en god pasning, enn at du scorer. Det er kanskje noe jeg vil si til sønnen min, Fabian (8), som spiller ishockey. Det er viktig at du gleder flere enn deg selv, sier Patrick Thoresen.

Her kan du lese mer om