Norge holdt hodet kaldt og slo Tyskland etter straffeslag: – Som natt og dag

HERNING/OSLO (VG) (Tyskland – Norge 4–5 etter straffeslag) De norske ishockeygutta hadde is i magen så det holdt da den spennende kampen mot Tyskland gikk til straffeslagkonkurranse.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det ble en langvarig og svært jevn kamp da Norge tok sin første seier i ishockey-VM mot Tyskland søndag. Norge scoret på tre av tre straffeslag, mens Henrik Haukeland stengte buret.

Dermed fikk også Norge revansj for OL-tapet mot Tyskland i Pyeongchang tidligere i år. Det tyske laget ble senere OL-sølvvinnere.

– Det var deilig å få revansj, sier en smilende Alexander Bonsaksen til VG i pressesonen etter kampen.

Han kom inn i gledesrus, akkurat som resten av laget som tok det ene ekstrapoenget i kampen.

– Hvor stor er forskjellen på seier og tap i straffekonkurransen?

– Som natt og dag, sier landslagssjef Petter Thoresen.

– Det ene poenget der kan bety veldig mye til slutt, føler debutant og målscorer Thomas Valkvæ Olsen opp.

Og han har helt rett. For med tre poeng på de to første kampene er Norge med i kampen om en kvartfinalebillett i årets mesterskap, hvor skader og forfall har gjort at de fleste var mest forberedt på en kamp mot nedrykk.

– Vi har veldig stor tro på flere poeng i den turneringen her, men vi må nok ha minst ett til før det nedrykksspøkelset er helt borte, mener Petter Thoresen.

Haukeland reddet Norge

De norske ishockeyherrene fikk en drømmestart i Herning, med to tidlige scoringer av Ken André Olimb (i undertall) og deretter av Thomas Valkvæ Olsen (i overtall).

Men akkurat som i tapet i åpningskampen mot Latvia lørdag, skulle Norge gjøre livet vanskelig for seg selv. For Tyskland scoret to ganger, før Anders Bastiansen igjen sendte Norge i ledelsen.

Men det kom en utligning noen minutter senere. I tredje periode sendte Daniel Sørvik de rundt to tusen nordmennene på tribunen til himmels med sitt 3–2-mål. Men Tyskland svarte og det hele ble avgjort på straffer. Der Henrik Haukeland reddet samtlige tre forsøk fra tyskerne.

– Det var deilig. Jeg liker jo å stå på straffer.

– Hvilke vurderinger gjør du i de situasjonene?

– Vi har sett litt på video, men ikke så mye. Jeg vet jo at de har gode skyttere, det gjelder vel for keeperen å ikke gjøre den første bevegelsen. Det fungerte jo bra.

Mildt sagt, ifølge lagkameratene.

– Haukeland reddet jo alt, strålende, sa Bastiansen som sa han følte seg rolig før han satte den avgjørende straffen i mål og kunne juble over at Norge tok sin første seier i turneringen.

God motstand venter

Norges neste to kamper er mot Finland tirsdag og Canada torsdag. Til de kampene går de nå inn uten press om å «måtte» ta poeng.

– Vi skal jo ikke ta poeng mot de nasjonene, men samtidig har vi gjort det før. Så vi må glede oss over den seieren her kort, så går vi løs på utfordringen, sier kaptein Jonas Holøs til VG.

– Det blir litt annerledes kamper med mye spill i egen sone. Men vi kan ikke gi opp før kampen har startet, sier Petter Thoresen.

PS: Canada slo søndag Sør-Korea 10–0 . Lagene er i gruppe B, den samme som Norge.

SLIK SPILTE NORGE:

Målvakter:

VG:s terninger viser 4 prikker

Henrik Haukeland, kåret til Allsvenskans beste denne sesongen, inn etter Lars Haugens svake redningsprosent 85,71 mot Latvia (2-3): Strålende start. Uflaks da Steffen Thoresen gjorde selvmål (1–2) og elendig backhjelp (Strøm) ved utligningen. Kjørt etter hvert, som følge av 30 skudd etter to perioder.

Backer:

VG:s terninger viser 4 prikker

Johannes Johansen ett hakk opp, Villiam Strøm et par grove ned sammenlignet med premieren mot Latvia. Christian Bull inn til VM-debut fra 2. periode, med sunn selvtillit og bør få fortsette. Paret Bautabest-Holøs/Bonsaksen spilte nær halve første periode, nesten like mye i andre og tredje. Daniel Sørviks 4–3 verd ett plussøye på terningen.

Løpere:

VG:s terninger viser 5 prikker

Turneringsdebuterende Thomas Valkvæ Olsen, toppscorer i Allsvenskan, sveipet inn Norges andre mål på backhand etter returen fra Tobias Lindströms skudd og var veldig god offensivt. Valkvæ/Salsten til Bastiansen 3–2 en lekkerbisken. Ken André Olimb frekkest (1–0) og best igjen. Veteranene Forsberg og Bastiansen nærkampsolide. Røymark god i undertall, igjen. Salstens beste landskamp.

Trener:

VG:s terninger viser 5 prikker

Petter Thoresen fikk ønsket flyt i åpningen, men samme utvikling som i åpningskampen mot Latvia: Skjebnesvangre individuelle feil, som ga motstanderen selvtillit. Tålte selvsagt dårlig fire utvisninger i løpet av første 14 minuttene, og nummer fem (3–3) – mot da én for Tyskland. Uttelling – burde vært to fire min før slutt (Valkvæs "5-4" annullert) – i meget godt overtallsspill. Matchet et fåtall hardt, men alle smart. Fortjent seier, i straffeslagskonkurranse.

Vurdert av Øystein Jarlsbo og Vegard Aulstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder