KLAR FOR VM: Jonas Holøs (27) slutter seg til hockeygutta neste uke for å starte oppkjøringen til VM som starter i tsjekkiske Ostrava 1. mai. Norge åpner mesterskapet - Holøs' tiende VM - mot Russland, der han har spilt de to siste sesongene. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hockey-Holøs: - Bedre betalt i Russland

Vurderer svenske Färjestad og Sveits - kan fortsette i KHL

Jonas Holøs (27) klar for VM nummer 10 for Norge

VM-veteran Jonas Holøs (27) utelukker ikke at han fortsetter i Russland, selv om Patrick Thoresen (31) er på vei «hjem» fra St. Petersburg og landslagskeeper Lars Haugen (28) er klar for Färjestad etter fire sesonger i KHL.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg har ikke sagt at jeg skal hjem fra Russland og KHL. Jeg holder det åpent og har ikke tatt en beslutning. Det regner jeg med å gjøre om et par-tre uker. Men det er ikke umulig at jeg venter til etter VM. Jeg er ikke stresset, sier ishockeylandslagets backbauta - 41 dager før Norges VM-åpning mot regjerende mester Russland.

Jonas Holøs har spilt for Sparta - som møter Storhamar i første kamp i NM-semifinalen i kveld - svenske Färjestad og Växjö, Colorado Avalanche i NHL, og de to siste sesongene for Lokomotiv Jaroslavl i Russland-baserte KHL.

Les om «maskinen» Jonas Holøs her.

Lav skatt

Toårskontrakten hans med Jaroslavl, som nær gikk dukken da hele laget omkom i en flyulykke høsten 2011, gikk ut nå.

Nå har han «snakket med» Färjestad om et comeback, men sagt fra til ledelsen i Karlstad-klubben om at han «vil vente». Landslagskaptein og back Ole-Kristian Tollefsen (30) har tidligere fortalt at han tjener nærmere 2,5 millioner i året i Färjestad.

Lars Haugen antas å ville tjene rundt to millioner i året i samme klubb.

(Artikkelen fortsetter under videoklippet)

Da Holøs undertegnet for Växjö for fire år siden fikk han 1,7 millioner signeringsbonus. Lønna i Russland er imidlertid - på tross av svak rubel - fortsatt bedre enn i svensk topphockey.

- Det er lavere skatt i Russland, 13 prosent mot rundt 50 prosent i Sverige. Det sier seg selv at det er bedre, bekrefter Jonas Holøs.

Thoresen: Drøyt 20 millioner

Han vurderer også Sveits som neste stopp i karrieren, fordi det sportslige nivået er høy, lønnen er høy og reisene til og fra kampene kort - mye kortere enn i verdens største land, Russland.

- Reisene er tøffe. I november var vi hjemme i ti dager. Dessuten starter KHL-serien (muligens august 2015/16) tidlig. Det innebærer at jeg bare får fire-fem uker sommerferie etter å ha spilt VM i mai. Så kommer språket, «de» snakker ikke engelsk og jeg snakker ikke russisk, sier Jonas Holøs.

- Men jeg vil gjerne spille på det høyeste nivået jeg kan spille på, tilføyer han med tanke på at KHL går for å være verdens nest beste liga etter NHL.

Patrick Thoresen har spilt seks sesonger i KHL - med stor suksess og super årslønn: cirka 20 millioner - og er klar for semifinalen i sluttspillet for SKA St. Petersburg mot CSKA Moskva. Lars Haugen fikk en kontrakt verd rundt to millioner årlig med hviterussiske Dinamo Minsk i KHL etter VM-debuten og gjennombruddet i 2011.

- Knallbra i Jaroslavl

Nå ser det ut til at hockeyguttas Mathis Olimb (29) forlater svenske Frölunda til fordel for Helsinki-klubben Jokerit i KHL. Lønnstilbudet til Olimb fra den russisk eide klubben i Finlands hovedstad skal ifølge Aftonbladet være rundt 11,5 millioner kroner for to år.

- Det vil bli samtaler mellom agenten min og Jaroslavl de nærmeste ukene. Jeg er ikke ferdig med Jaroslavl og tror jeg vil få et tilbud. Ishockeymessig er det knallbra der, sier Jonas Holøs til VG.

PS! Jonas Holøs debuterte i VM i Latvia i 2006. Mesterskapet i tsjekkiske Ostrava og Praha blir hans tiende. Totalt har han spilt 71 OL og VM-kamper (listen over antall spilte OL/VM-kamper ligger her).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder