STYRKE HVER DAG: Stavangers Christian Dahl-Andersen (34) gjennomfører som regel en kort styrkeøkt hver dag. Her etter 6-3 seieren over Lillehammer for to uker siden på hjemmebane i Dnb Arena. I bakgrunnen sykler backen Henrik Solberg «ned». Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

CDA rett i styrkerommet etter kamp

Stavangers måljeger: - Ikke noe problem hvis du har energi til det

STAVANGER/OSLO (VG) Stavangers måljeger
Christian Dahl-Andersen (34) kan komme til å løpe rett inn i styrkerommet etter landskampene han skal spille på hjemmebane.

- Det er ikke utenkelig. Føles bena litt slappe, kan jeg ta noen lette knebøy for å få mer trøkk i dem. Overkroppen går greit uansett. Har du energi til det, er det ikke noe problem, sier Christian Dahl-Andersen – kalt «CDA» – til VG.

- Noen tunge løft i knebøy etter en kamp kan også være gunstig. Det er da det er «lengst» til neste kamp, og det er om å gjøre å holde ved like den styrken man har bygd opp under grunntreningen på sommeren, tilføyer han.

CDA er en av seks spillere landslagssjef Roy Johansen (54) har tatt ut fra regjerende norgesmester Stavanger til firenasjonersturneringen i oljebyens praktarena – der styrketreningsrommet er plassert vegg i vegg med spillergarderoben.

Får ut møkka

Tommy Kristiansen (25) har fått beskjed om at han skal spille mot Latvia og Danmark fredag og lørdag. Han vedgår at han «ble overrasket over hvor mye styrketrening» hans nye lagkamerater bedrev da han kom til Stavanger fra svenske HV71 og moderklubben Sparta i fjor.

- Før, med tre kamper i uken, tøyde jeg bare litt fordi jeg var sliten. Nå går jeg inn i styrkerommet etter kampene og tar noen tunge løft i knebøy og frivendinger. Det hjelper. Jeg får ut «møkka», frisker opp og føler meg piggere, sier Tommy Kristiansen.

VIKTIG MED NÆRING: Stavangers Tommy Kristiansen tar gjerne tunge knebøyninger med tunge vekter etter istreningene og kamper. Næringsrik kost er også viktig. Her som Sparta-spiller for tre år siden. Foto:Jon Olav Nesvold,VG

Russland-proff og tidligere NHL-spiller Patrick Thoresen (31 i morgen) sier til VG at «det helt klart er veldig viktig» - fordi man i ishockey spiller så mange kamper - å oppsøke styrkerommet ofte. Sønnen til Stavanger-trener Petter Thoresen (53) mener at oljebyens nye idrettshelter «har gått i bresjen» i norsk klubbishockey, etter at landslaget innførte trenden.

Helt rå kultur

- Det beste er å gjøre det etter kamper, da man har adrenalin i kroppen. Jeg kjører som regel knebøy, hopp og generelle øvelser for hele kroppen, sier Thoresen – som sammen med KHL-spillerne Lars Haugen (Dinamo Minsk) og Jonas Holøs (Lokomotiv Jaroslavl) har fått «fri» fra landskampene.

- De siste tre årene er det blitt rått, sier Stavanger Oilers heltidsansatte styrke og utholdenhetstrener Peter Öhman (38) for å beskrive «treningskulturen» i Norges ledende ishockeyklubb.

- Skal du bli bedre og slå de beste, må du trene mye. «Train hard, win easy». Men samtidig må du bruke hodet. Kostholdet er veldig viktig, understreker Peter Öhman.

STYRKE PÅ HELTID: Svenske Peter Öhman (38) er ansatt som styrketrener for Stavanger Oilers på heltid. Foto:,

Svensken, med bakgrunn som ishockeyspiller og landslagsutøver i friidrett, påpeker at «cola og sjokolade» er bannlyst i Stavanger-garderoben. Han har i tillegg innført jevnlige målinger av vekt, fettprosent og muskelmasse.

Vanedannende

Om veteranen Christian Dahl-Andersen sier han at «han er blitt bedre og bedre». Med tanke på alderen «skulle det vært omvendt». Peter Öhman mener CDAs bevisste forhold til trening og kosthold er én viktig årsak, en annen at kona, eks sandvolleyproff Kathrine Maaseide (37), er utdannet personlig trener – og har hatt hockeyektemannen som ekstrajobb.

- Stavanger er ledende på det området, det er det ingen tvil om. Alle trener mer. Skal du henge med som spiller, gjelder det å hive seg på «toget».

- På kort sikt kan det virke hardt å gå rett i styrkerommet etter kamp. Men det er fornuftig å legge ekstra vekt på styrketrening da, og det blir fort en vane, sier sportssjef Petter Salsten (49) i Norges ishockeyforbund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder