STUPBRATT: Felt G i Jordal Amfi er svært bratt og Espen «Shampo» Knutsen kaller trappene «livsfarlige». Søndag falt en liten jente tribunen ned før oppgjøret mellom Vålerenga og Frisk Asker. Foto: , Magnus Sveen

«Shampo» etter tribuneuhell: – Trappene er livsfarlige

Vålerenga-trener Espen Knutsen (44) reagerer på sikkerheten i nedslitte Jordal Amfi etter et tribuneuhell søndag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Uhellet skjedde før dropp i den andre sluttspillskampen mellom Vålerenga og Frisk Asker der gjestene vant og utliknet til 1-1 i kamper.

– Jeg sto nede ved vantet ved felt G, som er det bratteste og høyeste. Plutselig ser jeg en liten jente som er på full fart nedover tribunen. Jeg får med meg de to siste kollbøttene før hun blir tatt i mot. I to sekunder var jeg redd for at jeg så noen døde, sier Magnus Sveen til VG.

Vålerenga-trener Espen Knutsen sier til VG at slike uhell på de bratte tribunene på Jordal har forekommet før. Han fikk ikke med seg situasjonen før kampen, men sier han får vondt inni seg av å høre om uhellet.

FALT: I følge øyenvitner i Jordal Amfi falt jenta fra den grønne stolen nederst på bildet, flere rader frem og stoppet ikke før hun lå i fanget til en sjokkert tilskuer. Jernstengene er satt opp nettopp for å forhindre slike uhell. Foto: , Magnus Sveen

– Vi har sett flere uhell før med folk som har ramlet og slått seg. Det er veldig bratt akkurat der og trappene er livsfarlige. For eldre og barn er det veldig farlig, sier Knutsen.

Vålerengas lege, Egil Johannesen, kom raskt til unnsetning og konstaterte at jenta, som han anslår er i tiårsalderen, ikke hadde tegn til alvorlige skader.

– Da jeg kom frem var hun sammen med sin far, som forklarte at hun hadde spasert på en av setene øverst og tråkket feil, sier han.

Les også: «Shampo» om at byantikvaren vil frede Jordal Amfi: – Helt håpløst

– Fryktet slike uhell i lengre tid

Arenaleder i Jordal Amfi, Jan Petter Selvik, forteller at Vålerenga har vært klar over de dårlige tribunene i lengre tid. Han var ikke tilstede på søndag kveld, men forteller at tribuneuhell er et skrekkscenario som har vært diskutert mange ganger.

– Vi har fryktet slike uhell i lengre tid, spesielt om det skulle oppstå brann med mye folk på tribunen. Du kan prøve å balansere opp felt G med en pølse og kaffe, så ser du hvor bratt det er, sier Selvik.

LØSE SETER: Flere av setene på Jordal Amfi er ikke skikkelig boltet fast og kan rikkes frem og tilbake. Foto: , Magnus Sveen

Magnus Sveen forteller at mange av setene øverst på feltet ikke er boltet skikkelig fast, og at de kan bikke fremover uten særlig kraft.

– Hvis du drar i rygglenet, så beveger det seg fremover. Jeg har vært her en del og har lagt merke til at setene er løse, men jeg troddde ikke at de var så løse. Jeg skjønner nesten ikke at det ikke har gått galt før. Hvis feltet er farlig skjønner jeg ikke hvorfor det er åpent i det hele tatt. Det var ikke fullt her heller, sier Sveen.

Skal rives

Jordal Amfi, som etter planen skal rives i januar 2017 for å gjøre plass til en ny ishockeyarena samme sted, har hatt bratte tribuner siden OL i 1952. Enkelte små utbedringer er gjort, men «Shampo» tror ikke det er noe alternativ hverken å stenge tribuneseksjoner eller at hallen nå oppgraderes.

Oslo kommune eier og driver Jordal Amfi gjennom Bymiljøetaten. Direktør for kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune, Eli Grimsby, sier til VG at kommunen har vært i kontakt med jentas far og fått beskjed om at hun har det fint.

– Hallen sto klar til OL i 1952 og er ikke bygget etter dagens krav og regelverk. Det gjelder blant annet tribunene. Vi er helt klare at det må bygges en ny hall - ikke minst på grunn av sikkerhet. Tribunene er for bratte. Vi har ingen problemer med å se at hallens utforming er en utfordring, sier Grimsby.

– Har dere vurdert å stenge av tribuneseksjoner på Jordal?

– Da måtte vi eventuelt sagt at hallen ikke kan benyttes. Hvis man skal gjøre noe der må man bygge om, og det er det vi planlegger med ny hall. Vi håper den skal stå klar til 2018/19-sesongen.

Så du denne? Tror Zuccarello spiller OL-kvalifisering for Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder