NYE MØTER: Tidligere landslagssjef i ishockey og nytilsatt Vålerenga-trener Roy Johansen, klubbens styreleder Tor Helge Eikeland og sportssjef Espen «Shampo» Knutsen setter pris på Nye Jordal - men vil ha den større enn det planene nå viser. Her foran Gamle Jordal bygget i 1951. Foto: Terje Bringedal VG

Nye Jordal Amfi: Øker kostnadene med 60 millioner

Etter Holmenkollens gigantoverskridelser må det legges inn en «usikkerhetspott» på 60 millioner i kostnadsrammen til Nye Jordal Amfi.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det forteller prosjektleder Simen Bakken og direktør Eli Grimsby i Kultur og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune etter deres møte med Vålerengas toppledere Roy Johansen, Espen «Shampo» Knutsen og Tor Helge Eikeland torsdag ettermiddag.

– Av den totale kostnadsrammen på 553 millioner utgjør usikkerhetsavsetningen 60 millioner kroner. 553 millioner er ikke kostnadsrammen. Den er 553 millioner inkludert usikkerhetsavsetning. Den er ment å skulle dekke uforutsette forhold og hendelser, sier Simen Bakken.

NYTT PROSJEKT: Eli Grimsby (t.v) var leder for Oslo 2022 og til stede under OL i Sotsji 2014. Nå er hun direktør i Oslo kommunes Kultur og idrettsbygg og dermed ansvarlig for byggingen av Nye Jordal Amfi. Bildet er fra Norway House, med NIF-generalsekretær Inge Andersen i forgrunnen og daværende byrådsleder Stian Berger Røsland i bakgrunnen. Foto: Helge Mikalsen VG

– Det er et nytt investeringsregime i Oslo kommune, blant annet som følge av erfaringene med utbyggingen av Holmenkollen. Kostnadsberegningene og kvalitetssikringen av den nye hallen er gjennomført i tråd med dette, bekrefter Eli Grimsby.

Bakgrunn: Høring om Holmenkollenskandalen

Usikker endelig pris

Da Oslo kommune bygde ut Holmenkollen med tanke på Ski-VM 2011 endte prislappen på rundt to milliarder kroner. Kostnadene økte med omtrent 300 prosent fra start til mål.

Budsjettskandalen medførte at Oslo kommune - med virkning fra 2012 - fulgte statens eksempel og innførte krav om ekstern kvalitetssikring og usikkerhetsavsetning i forbindelse med alle kommunale byggeprosjekter.

Derfor vil ikke den egentlige prisen - eksklusiv moms - være 553 millioner for Nye Jordal Amfi, slik byrådet har foreslått og slik det etter alt å dømme vil bli vedtatt i hovedstadens bystyre 22. juni. Prislappen på 37 millioner for «midlertidige tiltak» i form av en ishall til erstatning for Gamle Jordal Amfi i byggeperioden er også inkludert en usikkerhetsavsetning.

Ingen vet med andre ord hva den endelige kostnaden vil bli.

Leste du denne? Ski-VM endte med overskudd på 60 millioner

– Ikke bortskjemte

Det som imidlertid fremstår som sikkert etter møtet i KIDs lokaler ved Rådhuset torsdag ettermiddag, er at Nye Jordal Amfi ikke blir stort større enn 11.500 kvadratmeter og at den når det gjelder utseende vil bli lik Gamle Jordal Amfi som ble bygget til Oslo-OL 1952.

I planene til Oslo-OL 2022 var Nye Jordal Amfi «inne» med et areal på 17.000 kvadratmeter. Det er en den arenaen med tilliggende kommersielle herligheter som trenerne Roy Johansen og Espen Knutsen samt styreleder Tor Helge Eikeland har drømt om på vegne av Vålerenga.

Bakgrunn: Shampos storstue for liten - krever omkamp

Under møtet med Grimsby, Bakken og andre representanter for kommunen og Oslo idrettskrets ga Vålerenga-trioen uttrykk for til dels sterk skepsis med hensyn til størrelsen og foreløpige plantegninger når det gjelder arenaens funksjonalitet og romutnyttelse.

– Nei, jeg oppfatter dem ikke som bortskjemte. Det er derimot artig å drive med et anlegg som skaper så stort engasjement. Nye Jordal Amfi vil bety mye for ikke bare Oslo øst, men for hele Oslo, svarer KID-direktør Eli Grimsby på spørsmål om hun synes Vålerenga - Norges mestvinnende ishockeyklubb - er kravstore og «bare vil ha mer og mer».

HALLFORNØYD: Tidligere landslagssjef og nåværende Vålerenga-trener, Roy Johansen, uttrykte bekymring for hvor vidt det blir plass til alle barn og unge som gjerne vil trene og spille i Nye Jordal Amfi under møtet med Kultur og idrettsbyggs ledelse torsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Shampo: Bare tre kiosker?

Simen Bakken forklarer at det er et arkitektonisk krav - initiert av byantikvaren - om at Nye Jordal Amfi skal være en slags speilbilde av Gamle Jordal Amfi, med bølgeformet tak og et amfi. Det skal ligge i samme «grop» og dermed nedsenket i terrenget.

Byantikvaren ville frede Gamle Jordal: – Helt håpløst

Eli Grimsby påpeker at anlegget skal være i samme størrelseorden som Dnb Arena i Stavanger. Den sto ferdig høsten 2012, prisen var 215 millioner kroner og tilskuerkapasiteten er 4250 tilskuere under ishockeykamper.

Dnb Arena er også en såkalt event-arena. Den brukes til konserter og show for et bredere publikum og er tilrettelagt med restaurant, vrimleområder og utsalgssteder. Eli Grimsby understreker at Nye Jordal Amfi - med plass til inntil 5500 tilskuere - skal være en «idrettshall» og at deres oppdrag (KID) ikke er å bygge en event-arena.

Det ble kommentert av Espen Shampo Knutsen under møtet, da han reiste seg og pekte på «vrimleområdene» og kun tre inntegnede kioskutsalg for en tribuneseksjon med plass til 1500 tilskuere.

Dnb Arena: Høye hæler og «Damenes aften»

– Vi får ikke mer areal. Men det er mulig å se på for eksempel antall kontorer og om vi skal ha åpne eller lukkede VIP-bokser. På den annen side stemmer det ikke at det blir et lite område for eliten (toppserielaget til Roy Johansen og Espen Knutsen). Det blir det samme som i Dnb Arena, sier KID-direktør Eli Grimsby til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder