FØRSTE MÅL:  Christopher Henriksen feier inn 1–0 til Sparta. Stjernens Markus Karlsson kommer for sent. Det gjør også keeper Tommy Johansen.

FØRSTE MÅL: Christopher Henriksen feier inn 1–0 til Sparta. Stjernens Markus Karlsson kommer for sent. Det gjør også keeper Tommy Johansen. Foto: Jon Anders Johansen

Sparta vant hockey-slaget om Østfold

SARPSBORG (VG) (Sparta–Stjernen 3-0) Sparta slo Stjernen i hockey-slaget om Østfold. Og nå har de banket erkerivalen fra Fredrikstad to ganger på under en måned.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Greg Wolfe hadde assist på 2–0 og feide selv inn 3–0 da Stjernen hadde tatt ut keeper Tommy Johansen i sluttminuttet. Amerikaneren er oppe i 11 målpoeng etter ti kamper, og er allerede blitt en publikumsyndling.

27-åringen er hentet til industribyen takket være et spleiselag. Supportere og næringslivet i Sarpsborg har samlet inn 560.000 kroner ifølge Sparta-trener Sjur Robert Nilsen.

AMERIKANER: Greg Wolfe i Spartas garderobe etter seieren over Stjernen. Foto: BJØRN ARNE JOHANNESSEN

– Jeg prøver å gi tilbake til byen og fansen. Skape atmosfære og ha det gøy. Jeg visste at ishockey var den store lidenskapen her. Men jeg visste ikke at det var så heftig, sier Greg Wolfe fra Michigan, med erfaring fra American Hockey League (nivået under NHL).

Rivaliseringen mellom de to Østfold-byene Sarpsborg og Fredrikstad har vært en slager i norsk idrett i en mannsalder og mer. I fotball har det en stund ikke vært tvil om hvem som er best. Sarpsborg 08 kjemper i toppen av Eliteserien, og spiller cupfinale mot Lillestrøm 3. desember. Fredrikstad FK sliter i bunnen av OBOS-ligaen.

Nå har de også tatt grepet i ishockey. I serieåpningen vant Sparta 4–3 i Stjernehallen. I dag kunne de feire igjen.

Seieren var overbevisende. Skuddstatistikken viste til slutt 41–20 i Spartas favør.

– Vi har sagt at vi skal være best på slutten av sesongen, og jeg synes vi har begynt på noe veldig godt, sier Sjur Robert Nilsen.

Han var sjef da Sparta sist var på topp. I 2011 vant de NM-gull. Begrepet «hockeytown» ble skapt. Nå prøver Nilsen igjen.

– Det har vært en flott start på sesongen, men vi må ikke glemme at vi var nummer åtte i fjor. Det er mye å jobbe med. Og det handler om å våre til stede hver eneste dag, sier Sjur Robert Nilsen.

Sarpingene inntok annenplass på tabellen, fire poeng bak ledende Frisk/Asker, som på sin side slo Stavanger Oilers etter straffer lørdag.

Ned til Storhamar, som riktignok har én kamp mindre spilt, på 3. plass er det to poeng.

Husker du?: Maratonkampen som aldri tok slutt

Det gikk hett for seg i lørdagens andre Getliga-kamp ...

Sløste i første

Intensitetshockey er nokså passende for Spartas spillestil under den hjemvendte treneren Nilsen (Storhamar i fjor) Men effektiviteten er problemet. I første periode hadde de 12 skudd på mål. Dobbelt så mange som Stjernen. Joachim Nermark (alene mot keeper), Niklas Roest og Kalle Ekelund misbrukte store sjanser.

– Det var en tøff kamp, og et derby lever alltid sitt eget liv. Jeg synes vi spiller veldig bra i tre perioder. Men jeg hadde håpet på uttelling litt tidligere i matchen. Når vi får med oss publikum er vi best, sier Niklas Roest.

Han er lagets landslagsmann og poengkonge med gullhjelmen. 12 er tallet så langt i sesongen. Kan han nå 60 poeng denne sesongen. Han svarer selv.

– Det handler om rolle og tillit. I år har jeg fått en viktig rolle i powerplay og det offensive. Og den tar jeg, så får vi se, sier Niklas Roest.

Stjernen-keeper Tommy Johansen var imidlertid strålende. Og Fredrikstad-laget kan takke ham for at de ikke lå under etter åpningsperioden. Men i annen periode maktet heller ikke Johansen å stå imot lenger.

Sjekk denne: Slik snudde Sparta hockey-dramaet

Løsnet i andre

1–0 kom da Sparta var i overtall. Dan Nygård var parkert i utvisningsboksen med to minutter for slashing da Christopher Henriksen fikk sjansen han ikke kunne bomme på. Blank goal. Og dundrende jubel fra hjemmefansen.

Ikke lenge etter doblet Kalle Ekelund ledelsen med et knallskudd. Pasningen kom fra Greg Wolfe. Sparta fortsatte å presse Stjernen i tredje periode. Håkon Stormli traff metallet bak keeper-Johansen. Og Wolfe ordnet 3–0 da Stjernen hadde tatt ut keeper i sluttsekundene.

Les også: Se hvor ishockey-ikonet spiller denne NHL-sesongen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder