UTESTENGT: Vålerengas Tallak Lyngset, her under kampen mot Stavanger Oilers 28. desember.

UTESTENGT: Vålerengas Tallak Lyngset, her under kampen mot Stavanger Oilers 28. desember. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Kalte Oilers-spiller «jævla homse» og «jævla sigøyner»: VIF-unggutt utestenges i to kamper for sjikanering

VIF-spiller Tallak Lyngset (21) straffes med to kampers utestengelse etter at han sjikanerte Oilers' Philippe Cornet under en kamp i romjulen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lyngset kalte motspiller Philippe Cornet for «jævla homse» og «jævla sigøyner» foran et fullsatt Jordal Amfi i eliteseriekampen den 28. desember. 21-åringen uttalte til VG dagen etter at han angret på uttalelsene og at de kom i kampens hete.

Fredag ettermiddag ble det klart at Lyngset får to kampers utestengelse for hendelsen. Det var ishockeyforbundet selv som anmeldte saken inn til sitt eget disiplinærutvalg (DISU).

DISU begrunner utestengelsen på følgende vis:

«Det er en kjensgjerning at det er mye drittslenging mellom spillere under hockeykamper, kanskje betydelig mer enn i andre lagidretter. Det er en ukultur man bør ta alvorlig. I kamper med høy temperatur vil slike «meldinger» kunne oppleves som krenkende enten de retter seg mot seksuell legning, kroppslig beskrivelse eller etnisitet. Dette er et område hvor klubbene, deres lagledere og trenere må sette på dagsorden og ta et oppgjør med.»

Bakgrunn: Kalte Oilers-spiller «jævla homse» og «jævla sigøyner»

– Hockey er selvsagt ikke å kalle noen «jævla sigøyner»

Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen reagerte slik på straffen og begrunnelsen:

– Egoistisk sett er det synd for oss at vi mister ham i to kamper. Vi er «short» på backer for tiden. Ellers synes jeg straffen er helt grei. Det setter i det minste en standard. Jeg håper de følger den opp, sier «Shampo» til VG.

– Det er likevel viktig å få frem at det er mye adrenalin i hockey. Det er en fysisk sport og vi er oppe i ansiktene til hverandre. Hockey er selvsagt ikke å kalle noen «jævla sigøyner». Det er ikke bra. Men vi må samtidig ikke gå bort fra all det hockeyen er. En røff sport, fortsetter han.

Vålerenga kommer ikke til å påklage utestengelsen.

Vanskelig grense

– Det er snakk om en uønsket oppførsel som vi anmeldte, og vi regnet med at det ville komme en reaksjon. Det ble altså to kamper, og det tar vi til etterretning, sier generalsekretær Ottar Eide i hockeyforbundet til VG.

VGs hockeyjournalist: Vil slå knockout på søppelprat

Han ønsker ikke å kommentere selve dommen, og sier at han helst skulle vært saken foruten.

– Hvor går grensen for såkalt drittprat?

– Det er vanskelig å sette en absolutt grense. Hva slags typer meningsytringer som er over streken, vil endres i takt med dynamikken i samfunnet, men etnisitet og legning er noe som samfunnet er opptatt av, og da skal det slås ned på det, understreker Eide.

LES OGSÅ: VIF-spiller (19) snakker ut om rasismehetsen

Dommersjefen: – Den strengeste straffeformen vi har

Dommersjef Geir Thomas Olsen er sekretær for disiplinærutvalget, og gjør oppmerksom på at straffen er streng.

– Karantene er den strengeste straffeformen vi har. Det er nulltoleranse for meldinger som går på opprinnelse og legning, forklarer Olsen.

– Sånt kan vi ikke stå og se på, avslutter han.

VG har vært i kontakt med Lyngset. Han ønsker ikke å uttale seg om dommen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder