LITT TURIST-TID: Mats Zucarello (t.v) og Norges toppscorer i VM, Mathis Olimb, stakk samme med resten av ishockeylandslaget en tur innom Den røde plass søndag formiddag. Mandag møter de Russland i sin - sannsynligvis - nest siste kamp i mesterskapet.

LITT TURIST-TID: Mats Zucarello (t.v) og Norges toppscorer i VM, Mathis Olimb, stakk samme med resten av ishockeylandslaget en tur innom Den røde plass søndag formiddag. Mandag møter de Russland i sin - sannsynligvis - nest siste kamp i mesterskapet. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Norske hockeyprofiler: – OL kulere enn VM

Norges toppscorer: Har ikke råd til ett feilskjær i OL-kvaliken på Jordal

MOSKVA (VG) Norges VM-toppscorer Mathis Olimb (30) og keeper Lars Haugen (29) mener OL henger høyere enn VM og at september-kvalifisering til vinterlekene om to år vil bli enda tøffere enn kampene her i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det viktigste her var å beholde plassen i A-VM. Så kommer OL-kvalifiseringen der det å ta førsteplassen er en drøm og henger veldig høyt. For oss som ikke spiller i NHL, er OL hvert fjerde år utrolig stort, sier Lars Haugen til VG på Røde plass.

GOD KAMP MOT SVERIGE: Keeper Lars Haugen var nær ved å redde ett poeng eller to for Norge mot Sverige lørdag (2-3). Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Jeg føler nesten at forbundet må svare på det. Men for min del er det det samme. VM er superviktig, samtidig er OL enda kulere for spillerne. Jeg har vært med på to, svarer Mathis Olimb på spørsmål om OL er viktigere enn VM.

Les hva Haugen i buret mente etter OL-turneringen for to år siden - HER

Poeng mot Russland

BAKGRUNN: Veteranene sa ja til VM på grunn av landslagssjefen farvel

Norges ishockeylandslag ble klar for sitt 12. mesterskap på rad i VMs elitedivisjon - kalt A-VM - da Latvia slo Kasakhstan 2-1 lørdag kveld.

Lars Haugen og hockeygutta kan fortsatt kvalifisere seg for kvartfinalen, men da må «alle» de andre gjenstående kampene i VMs gruppe A ende med resultater i Norges favør.

Slik spilte Norge mot Sverige - LES ANALYSEN HER

Norge har igjen å spille mot Russland, som de må ta poeng mot, mandag og Latvia 17. mai.

– Det kan virke defensivt å uttale at vi ikke skal rykke ned. Men nå, etter dette (berget plassen), er alt bonus. Vi vil ikke slutte å spille ishockey, men heller spille mer opportunistisk enn vi har gjort, sier Lars Haugen.

I OL-kvalifiseringen mot Kasakhstan, Frankrike og Italia 1. til 4. september på Jordal Amfi i Oslo, er forutsetningene så å si snudd på hodet. Vinneren av enkel serie-kvalifiseringen er klar for OL 2018. De tre som ikke vinner, er ikke blant de 12 nasjonene som kan dra til Sør-Korea i februar om snaut to år.

– I VM kunne vi tillate oss et feilskjær, som vi fikk mot Danmark, i kampen om å unngå nedrykk. Der har vi ikke råd til ett feilskjær. Vi må vinne alle kampene, sier Mathis Olimb angående OL-kvalifiseringen om tre måneder.

– Helt åpent

Norge slo Kasakhstan 4-2 her i VM. Frankrike har i skrivende stund fem poeng etter fem kamper, men kan fortsatt rykke ned til B-VM - selv om det virker usannsynlig. Italia er klar for A-VM neste år etter å ha rykket opp fra B-VM sammen med Slovenia tidligere i år.

Gjør det med et smil hele tiden - LES MER OM OLIMB

– Vi er bedre enn Italia. Når det gjelder de to andre, er det helt åpent, sier Mathis Olimb.

Han pådro seg et brudd i ankelen forrige gang Norge måtte gjennom en OL-kvalifisering. Det var i februar 2009. Olimb brakk ankelen mot Frankrike på Jordal Amfi. Nå er kvalifiseringen flyttet til september for at alle lagene skal kunne få med seg sine beste spillere, i praksis fra NHL.

Norge var direktekvalifisert til 2014-OL etter å ha kommet til kvartfinalen i 2011 og 2012, med dertil høy ranking (8. plass).

Frankrike: To NHL-spillere

– Det er gufne lag å møte. Det blir ingen lett kvalifisering. Men det er en stor fordel å ha hjemmebane. Ikke minst kontra bortebane, for eksempel Kasakhstan med tanke på maten og alle ting. Vi vet vi kommer til å ha favorittstempelet. Men vi har håndtert det tidligere, sier Lars Haugen.

Mats Zuccarello (28) har flere ganger gitt klart uttrykk for at han vil spille OL-kvalifiseringen, senest her i Moskva. Til syvende og sist vil det imidlertid være hans NHL-klubb, New York Rangers, som gir klarsignal eller setter foten ned.

Leste du denne VG-kommentaren i fjor høst? Nå er Zuccarello Norges største idrettsutøver

Mats Zuccarello er også tatt ut på Team Europa for å spille World Cup i den NHL-organiserte turneringen i Toronto i slutten av september. Andreas Martinsen står foreløpig uten NHL-kontrakt etter at etteårsavtalen hans med Colorado Avalanche utløp ved sesongslutt.

Frankrike har også to NHL-proffer. Pierre-Edouard Bellemare har spilt VM i gruppe B i St. Petersburg. Til OL-kvalifiseringen vil franskmennene antakelig også få inn Antoine Roussel fra NHL-laget Dallas Stars.

Petter Thoresen inn

– For små nasjoner betyr én spiller mye. Mats (Zuccarello) er enda viktigere for oss en Roussel for Frankrike. Han tar også et stort ansvar utenfor banen, sier Mathis Olimb.

– Norge har klart seg bra uten meg - LES SAKEN

Han og keeper Lars Haugen påpeker at forberedelsene til OL-kvalifiseringen vil være annerledes enn de er vant til fra forberedelsene de har pleid å ha til VM, med landslagstrener Roy Johansens «Camp Roy» over flere uker - inkludert mer enn en håndfull treningskamper.

Nå blir det to oppgjør mot svenske Frölunda og Färjestad, samt et par uker med trening på is. Under Norges nye landslagssjef, Petter Thoresen (54). Stavangers gulltrener tar formelt sett over jobben etter Roy Johansen (56) 1. juni.

Hør mysteriet rundt Jørn Andersens Nord-Korea-jobb, hvordan Norges EM-tropp burde sett ut og hva i all verden hockeygutta mener med «naken i slottet» og lignende i vår nye podcast under!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder