PÅ FELGEN: Alexander Wennberg sørget for 1–0 til Sverige bak Norges keeper Henrik Haukeland, med backveteran Alexander Bonsaksen som tilskuer, allerede etter 39 sekunder i VM-kampen mandag. Foto: POOL / X80003

Analyse: Bragd hvis Norge slår Sveits i skjebnekampen

BRATISLAVA (VG) Det vil være kanskje være ishockeylandslagets største bragd hvis de slår Sveits onsdag og ikke må kjempe mot nedrykkingspøkelset de tre siste kampene i VM.

Ingen med noe innsikt i internasjonal ishockey anno 2019 trodde Norge ville være i stand til å klå regjerende OL-mester Russland, hockeygale Tsjekkia eller regjerende verdensmester Sverige i gruppespillets første kamper.

Måten det skjedde på, er imidlertid bekymringsfull.

5–21 i total målforskjell. Mot Tsjekkia og Sverige tillot trener Petter Thoresens mannskap motstanderen å skyte over 40 skudd på Norges keepere. Landslagskaptein Jonas Holøs vedgikk etter 1–9 at svenskenes overlegenhet var det mest pinlige han hadde opplevd – for så å understreke at det ikke vil bli lettere å håndtere Sveits i neste kamp.

les også

Hockeygutta får svensk slakt: – Alle vil være «Zucca»

Den står om muligheten til fortsatt å være med i kampen om en plass i kvartfinalene. Den vises på Viasat med start klokken 16.15 onsdag, og Holøs – som har spilt for Fribourg i Sveits de to siste sesongene – har etter alt å dømme rett.

Norge og Sveits var en gang likeverdige ishockeybrødre. Sveits har imidlertid vokst til å bli storebror og forbilde. Før snakket de om at de kunne ta seg til kvartfinalen i VM, slik Norge hvert år i mai har gjort det siden de gjorde det første gang i 2008-VM i Halifax.

Sveits er forbi det stadiet. Siden 2013 har de vært i VM-finalen to ganger. Senest i fjor, da de tapte etter spilleforlengelse og straffeslag for Sverige. For seks år siden vant de alle syv kampene i grunnspillet, slo Tsjekkia i kvartfinalen, USA i semifinalen – og tapte 1–5 for vertsnasjonen Sverige i finalen.

Sist gang Norge klarte å ta seg til kvartfinalen var i 2012: 2–5 for verdensmester Russland.

2011 samme sak: 1–4 for verdensmester Finland, etter å ha slått Sveits 3–2 i gruppespillet.

Sveits gikk ikke til kvartfinalene de to gangene.

Nå er det skjedd et rollebytte. Sveits har vært gjennom et generasjonskifte. Norge stamper i den forrige. Norge slo Sveits siste gang i VM for tre år siden: Andreas Martinsen ble matchvinner i spilleforlengelsen (4–3). Det var Mats Zuccarellos (31) siste VM for Norge.

Her i Bratislava består Sveits’ beste rekke av Nico Hischier (20), Kevin Fiala (22) og Vincent Praplan (24). Norges beste: Patrick Thoresen (35), Mathis Olimb (33) og Sondre Olden (26).

Analyse: Må finne en målscorer til VM

Hischier ble valgt som nummer én av New Jersey Devils i NHL-lagenes spillerutvelgelse «draften» i 2017. Han scoret 20 mål og la 32 målgivende pasninger i løpet av 82 NHL-kamper i debutsesongen i fjor.

Fiala (Minnesota Wild i NHL) ble valgt som nummer 11 totalt av Nashville Predators i 2014. Praplan er under kontrakt med NHL-klubben Florida Panthers og har spilt omtrent like mange kamper som Norges Andreas Martinsen i farmerligaen AHL denne sesongen.

Norges mest talentfulle og lovende unge spiller er Mathias Emilio Pettersen (19). Han burde vært med i VM, men ble skadet før mesterskapet. Pettersen ble «draftet» som nummer 167 totalt av Calgary Flames i fjor.

Mathias Emilio Pettersen imponerer i collegeligaen: - Det han viser er storartet

Roman Josi (28) er en av mange gode sveitsiske backer. Han er kaptein for NHL-laget Nashville Predators. Hans klubb og VM-kollega Yannick Weber (30) har spilt åtte sesonger i NHL. Josi tjente 45 millioner denne sesongen. Sveits-keeper Leonardo Genoni (31) skal spille for EV Zug - med norske Dan Tangnes (40) som sjeftrener - i hjemlandet neste sesong. For en femårskontrakt verd over åtte millioner kroner per år.

Til sammenligning er Andreas Martinsen (28) Norges best betalte VM-spiller. Hans NHL-kontrakt med Chicago Blackhawks er verd drøyt fem millioner kroner.

Penger er ikke alt, men det gir en indikasjon på hvilke ressurser Sveits råder over.

Bern (med Genoni i mål) ble sveitsisk mester denne sesongen, etter finaleseier over Zug. Klubbens publikumsnitt på hjemmebane er over 16.000. Det er like mange som Ringerike hadde totalt på 24 hjemmekamper i Get-ligaen denne sesongen, og et par tusen flere enn Manglerud Star på like mange mange kamper.

Sveriges nåværende- og gulltrener i 2017 og 2018, Rikard Grönborg (50), var en stund het kandidat til å bli første svenske til å trene en NHL-klubb (Buffalo Sabres). For fem dager siden ble det kjent at han skal trene Zürich fra neste sesong.

Ifølge Grönborg er «kravprofilen høy der»: - Det er en storklubb og toppklubb i Europa, uttaler han til svenske medier.

Ps! Sveits har vunnet sine tre første kamper i VM med 9–0 over Italia, 3–1 over Latvia og 4–0 over Østerrike. Norge kan onsdag (kampstart 16.15) ha en fordel av at den siste var slutt først klokken 23.00 tirsdag kveld. Norge hadde kamp-fri tirsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder