HER GJØR HAN NORGE HISTORISKE: Uten mange av de beste spillerne vant Norge for første gang mot Sverige i en offisiell VM-kamp. Her faller avgjørelsen, da VM-debutant Lars Haugen redder straffen fra Patrick Berglund. Foto: Scanpix

Svenskene raser etter hockeysensasjonen

Patrick Thoresen: - Jeg er utrolig stolt

Norge med historisk seier over Sverige

Morten Ask: - Deilig å slå Sverige i beste Northug-stil

(VG Nett) (Sverige-Norge 4-5 etter straffer) Norge overrasket alle i åpningskampen i årets ishockey-VM, og slo «Tre kronor» på straffeslag. Det vekker knallharde reaksjoner i Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det er første gang lillebror slår svenskene i en offisiell kamp i et mesterskap.

- Det er bare å gratulerere gutta, jeg er utrolig stolt av dem, sier Patrik Thoresen i en sms til VG Nett.

KHL-mesteren prioriterte tid med familien etter lang tid uten dem i Russland. Norge spilte også uten Mats Zuccarello Aasen, Jonas Holøs og en skadet førstekeeper i Pål Grotnes.

VM-debutant Lars Haugen ble kåret til Norges beste spiller.

- Jeg drømte litt om dette i natt, men helt ærlig hadde jeg ikke trodd det, sier Haugen til Viasat.

VG LIVE: Vi fulgte bragden direkte.

Per-Åge Skrøder satte det første straffeslaget for Norge. Loui Eriksson klarte ikke å overliste Lars Haugen på Sveriges første straffeslag. Mathis Olimb satte Norges andre straffe, på ekte Zuccarello-vis.

- Det er fantastisk. Vi har turt å spille hockey, dette er en veldig stor prestasjon, sier Morgan Andersen fra Viasat-studioet.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, det er for dårlig i hver situasjon på isen, sier Calle Johansson som er TV3s ekspert ifølge Aftonbladet.

Slo tilbake

Norge holdt Sverige til 3-3 til halvspilt 3. periode. Da satte Loui Eriksson inn 4-3 for «Tre kronor», og det så mørkt ut for nordmennene.

Likevel kom Norge tilbake og Anders Bastiansen utlignet fire minutter før slutt, og sørget for at det ble spilleforlengelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKAMMEN: Svenske Expressen om den norske sensasjonen. Foto: Skjermdump Expressen.se

Norge måtte starte spilleforlengelsen tre mot fire, etter at Skrøder ble utvist 20 sekunder før slutt.

I undertallet storspilte Lars Erik Spets og blokkere fire svenske skudd. Det som gikk forbi Spets, stoppet keeperdebutant Lars Haugen.

- Han gjorde en kjempedebut. Han så rolig ut, og ga trygghet til utespillerne, sier Vidar Wold i Viasat-studioet.

Norge fikk en utrolig mulighet til å få med seg begge poengene, da Per-Åge Skrøder og Mads Hansen kom alene med den svenske keeperen, men de klarte ikke overliste ham.

Det måtte til slutt straffeslag til for å avgjøre kampen.

Var best

Morten Ask, som spilte i en uvanlig backposisjon for å erstatte reisetrøtte Jonas Holøs, sendte pucken i mål fra blålinja via en svensk skøyte, til 2-3 i starten av den andre perioden.

- Det er deilig å slå Sverige i beste Northug-stil. De er så ovenpå til tider, at det er deilig å sette dem på plass. Men vi får ikke ta helt av, sier Morten Ask til Viasat.

VG Nett-leser:3-3 etter 2. Perioder. Sitter vel en del sjokkerte Svensker rundt omkring nå. Skulle gitt mye for og høre hva Niklas Wikegård sa nå.Diskuter kampen her.

Sverige spilte med høy risiko og lav konsentrasjon, og mistet stadig pucken til overgangssultne nordmenn. Og i det 14. minutt utlignet Marius Holtet med en fabelaktig soloprestasjon, etter en gjenvinning i svensk sone.

Mathis Olimb og hans rekke med Lars Erik Spets og Anders Bastiansen storspilte for Norge. Førstnevnte spilte en fantastisk kamp og presterte i nærmest hvert eneste bytt.

Så mørkt ut

Sverige tok ledelsen etter kun syv minutter i den første perioden, da Loui Eriksson fikk stå alene foran mål etter overtent backpress.

En utligning fra Martin Røymark ga håp, men en rekke utvisninger og dårlig forsvarsspill førte til at svenskene tok ledelsen ved Berglund. Samme mann satte inn 3-1 for svenskene før den første perioden var over.

Men den norske moralen var av beste klasse, og kampen ble altså vunnet på straffer.

- Vi visste at Sverige trodde at de kunne kjøre over oss, så det var viktig å signalisere at vi ville jobbe for dette. Vi kom litt skjevt ut, men jobbet oss tilbake i kampen. Det var mange som var gode, og som jobbet for hverandre, sier landslagstrener Roy Johansen til Viasat.

PS! Lars Løkken Østli måtte kaste inn håndkleet i første periode med hjernerystelse, etter en småstygg hodetakling. Ingen utvisning ble gitt for taklingen.

SENSASJON: De norske spillerne kaster seg rundt keeperdebutant Lars Haugen. Den norske VM-debutanten ble kåret til Norges beste spiller, og reddet begge to de svenske straffene. Foto: Scanpix

Les også

 1. Tollefsen: - Dommeren sa han ikke likte stilen min

  KOSICE (VG)I Norges siste treningskamp før VM sa dommeren til ishockeylandslagets kaptein Ole-Kristian Tollefsen (27) at…
 2. VM-debutant inn for skadet Grotnes mot Sverige

  KOSICE (VG Nett) Norges 1. keeper Pål Grotnes (34) måtte i morges kaste inn håndkleet på grunn av lyskestrekk.
 3. Grotnes skadet - kan miste VM-åpningen

  KOSICE (VG Nett) Norges førstekeeper Pål Grotnes (34) måtte gå av treningen i ettermiddag etter å ha slått opp en gammel…
 4. Holøs fast i USA-stormen: Kan miste VM-starten

  KOSICE (VG Nett) Jonas Holøs (23) mister kanskje Norges VM-åpningskamp mot Sverige lørdag på grunn av uværet som herjer…
 5. Her er den norske VM-troppen

  (VG Nett) Mats Zuccarello Aasen (23) er ikke i Norges tropp til ishockey-VM, men Jonas Holøs er klar da hans lag er ute…
 6. Fryktet VM-katastrofe uten Holøs

  (VG Nett) Hadde det ikke vært for denne mannen tror hockeyekspertene Norges elitestatus fort kunne vært historie.
 7. Thoresen dropper VM

  (VG Nett) Lørdag ble Patrick Thoresen (27) KHL-mester. Søndag kom nyheten om at han dropper ishockey-VM.
 8. Brudd i hånda for Zuccarello

  (VG Nett) Mats Zuccarello Aasen (23) mister hockey-VM og mulighetene for videre sluttspill i NHL og AHL etter et…
 9. Tilbyr Thoresen å ta med familien til VM

  (VG Nett) Landslagsledelsen har tilbudt Patrick Thoresen (27) å ha med seg samboer og barn til hockey-VM.
 10. Tollefsen klar for ishockey-VM

  Tidligere NHL-proff Ole-Kristian Tollefsen har friskmeldt seg selv til ishockey-VM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder