KUNNE JUBLE: Stian Høygård strekker armen i været etter den ene av Oilers fem scoringer. Han var ikke alene. Legg merke til det ekstatiske hjemmepublikummet i bakrunnen.
KUNNE JUBLE: Stian Høygård strekker armen i været etter den ene av Oilers fem scoringer. Han var ikke alene. Legg merke til det ekstatiske hjemmepublikummet i bakrunnen. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Stavanger Oilers: Ute av mesterligaen

CHL-skjebnen avgjort i kveld: Fem toere bedre enn Oilers

ISHOCKEY

STAVANGER (VG) (Stavanger Oilers-SC Bern 5-2) På utrolig vis scoret Stavanger Oilers fem mål i den siste perioden mot SC Bern - men sluttspillet glapp da alle gruppekampene var ferdig i kveld.

Publisert: Oppdatert: 07.10.14 23:18

– Vi viser egentlig en helvetes lagmoral. Skal jeg være helt ærlig, hadde jeg ikke tro på at vi skulle snu det. Jeg hadde en flau smak i munnen etter to perioder og har egentlig ikke noe godt svar på hvorfor vi plutselig scoret fem mål, sier Stavangers Tommy Kristiansen til VG.

– Det er sykt å slå Bern 5-0 i siste periode, slår trener Petter Thoresen fast.

Hans menn kunne gå til sluttspillet i mesterligaen hvis de ble én av de fem beste toerne i turneringen - etter at alle gruppespillkampene ville vært ferdigspilt onsdag.

Tirsdag kveld ble det imidlertid klart at fem toere er foran dem allerede. Dermed er CHL-eventyret over for Oilers.

Tar med seg det postive

Klubben håpet i det lengste at seier over Bern ville være nok til å avansere til sluttspillet. At muligheten glapp betyr imidlertid ingenting for trener Thoresen, hevder han selv.

– Jeg driter egentlig i om vi går videre, jeg er bare fryktelig stolt av det vi leverer, sa Oilers-treneren til Stavanger Aftenblad før avgjørelsen fant.

Og Petter Thoresen hadde grunn til å være stolt etter å ha sett sine spillere levere en sisteperiode det luktet svidd av.

Anført av en gnistrende Dan Kissel leverte vertene en sensasjonell snuoperasjon i den siste gruppespillkampen. Stavanger lå under 0-2 før siste periode, men scoret fem mål på 18 minutter i løpet av de siste ordinære 20 spilleminuttene.

Mathias Trettenes scoret to, Kristian Forsberg ett og Jean-Michel Daoust 4-2 et par minutter før slutt.

– Det ble et fyrverkeri av en tredje periode. Vi ble enige i pausen om å gi det en sjanse. Vi kastet pucker på målet og nektet å gi oss. Vi kan være stolte av oss selv over det vi har utført, sa Trettenes til TV 2 etter bragden.

– Helt rått!

Stavanger Oilers måtte vinne i ordinær spilletid for å ha en sjanse til å gå videre til åttendedelsfinalene 4. og 11. november i ishockeyens mesterliga som en av fem «beste toer».

Trener Petter Thoresen (53) startet oppgjøret mot Europas mest populære lag deretter. Bern har et snitt på over 16 000 tilskuere på hjemmekampene i seriespillet, men fikk umiddelbart kjenning av hva Stavanger på sitt beste kan by på - på isen og tribunen (4034 tilskuere).

Da det hele dro seg til de siste 20 minuttene, var hjemmefansen en stor bidragsyter til snuoperasjonen, sier Kristian Forsberg.

– Det var faktisk helt rått. Det var et sinnssykt trøkk i hallen. Dette var sinnssykt moro. Vi prøvde å få så mange skudd på målet som mulig, og lyktes, smiler Forsberg til TV 2.

Målsjanse umiddelbart

Stavangers 1. rekke med landslagsveteranene Forsberg og Peter Lorentzen gikk ut i hundre sammen med nyervelvelsen Josh Soares.

Forsberg fikk en god målsjanse så å si med en gang. Deretter brøytet muskelbunten Petter Røste Fossen seg frem, og viste vei for lagkameratene i 4. rekken, Snorre Hallem og Stian Høygård.

Gjestene kom først til hektene da Tommy Kristiansen - litt overivrig - og Dennis Sveum røk på utvisninger. Da var Bern nær ved å ta ledelsen. Ruben Smith reddet godt flere ganger, og utespillerne hans i undertall la til rette for at han kunne gjøre det.

Ingen mål til første pause, men Stavanger kunne starte midtperioden i overtallsspill etter at Marc Reichert pådro seg to minutter utvisning da to sekunder gjensto av første 20 effektive minutter - som gikk unna på snaut 30 klokkeminutter.

Tungt 3 mot 5

Jean-Michel Daoust kom til en veldig bra avslutning etter pasning fra backen Nick Plastino. Peter Lorentzen var nær ved å klare å bryte seg inn på mål fra høyre kant. Det var sjansene i Stavanger-regi, før Dennis Sveum og Daoust måtte i utvisningsboksen.

Nesten på likt.

Tre mot fem utespillere i Stavangers disfavør tegnet til å skulle bli tungt. Tidligere Bern-overtallsspill hadde vist det. Det tok ikke lang tid før Bern-kaptein Martin Plüss feide til en retur fra Ruben Smith, som gikk forbi Oilers-keeperen.

0-1 - nå måtte Stavanger score to.

Ville seg ikke

33 minutter igjen av ordinær spilletid.

Jean-Michel Daoust fikk nesten åpent mål da han plutselig fikk servert pucken foran keeper-Mischler, Kristian Forsberg fikk en nesten like god mulighet til å utlikne fire minutter senere.

Men det ville seg liksom ikke helt, som det heter, for hjemmelaget.

Aller minst da kaptein og veteran Snorre Hallem spilte en grov feilpasing fra eget høyre rundvant, midt ut i banen - til Berns David Jobin. Han gjorde i motsetning til Hallem ingen feil.

Pang i nettaket bak Ruben Smith.

Moroa over?

0-2 - drøyt 22 minutter effektiv spilletid igjen.

Stavanger måtte nå score tre.

Med andre ord: glem «en av fem toere». Glem avansement til åttendedelsfinalen i Champions Hockey League. Eller? Nei, Stavanger hadde ikke til hensikt å slippe tak i drømmen om å være ett av seksten lag - av 44 - videre til sluttspillet.

Etter bare halvannet minutt fikk Stavanger sjansen til å redusere. Chuck Kobasew felte Dennis Sveum. Fem mot fire i fem minutter. Sesongens overraskelse Mathias Ttrettenes reduserte allerede etter ett minutt av utvisningstiden, og så pådro Bern seg en utvisning til.

Fem mot tre utespillere.

Favør Oilers. Den tok Kristian Forsberg hånd om. Utlikning 2-2 og enda drøyt 15 minutter å gjøre det på. Altså ett mål til. Det sørget Trettenes for, før Daoust gjorde 4-2 og backen Adrian Veideman 5-2.

Her kan du lese mer om