Mattias (19) avgjorde for Norge: - Uvirkelig

VM-debutant Nørstebø (19) ble matchvinner - scoret to mål

ISHOCKEY

Nå kan Norge være på vei mot en kvartfinale i hockey-VM

OSTRAVA (VG) (Slovakia-Norge 2-3) VM-debutant Mattias Nørstebø (19) scoret to mål og ble matchvinner da Norge vant sin første VM-kamp - og holdt liv i drømmen om kvartfinale.

Publisert: Oppdatert: 06.05.15 23:44

Det er tilfelle etter en imponerende snuoperasjon mot Slovakia onsdag kveld: 0-2 ble til norsk 3-2-seier.

I sentrum sto en 19 år gammel VM-debutant. Mattias Nørstebø satte inn to scoringer - i en uhyre viktig kamp.

- Det er ikke hverdagskost å score to mål og bli matchvinner. Jeg tror jeg scoret to sist gang rett etter jul for Mora (Allsvenskan, nivå to Sverige), sier han til VG i Ostrava like etter kampslutt.

- Det var uvirkelig. Man drømmer jo alltid om å få være med å bidra. Men det er spesielt når det er mitt første VM, legger Nørstebø til.

Det var antydning til amper stemning ute på isen etter at seieren var et faktum. Men mens slovakene var skuffet, så var de norske spillerne lettet, og glade, etter at tre poeng var et faktum.

- En sekser på terningen, med den opphentingen mot en så god motstander. Iallfall i min bok, oppsummerer Mathis Olimb overfor VG.

Imponerte Thoresen

Han lot seg imponere av Nørstebø, som ble kåret til Norges beste spiller onsdag kveld.

– Jeg synes han skulle vært med i fjor. Han var god nok da, sier Olimb.

Patrick Thoresen, Norges største profil i VM, er enig:

- Mattis Nørstebø har alle de gode egenskapene som skal til, og som svært få norske backer har. Han har look'n (blikket) og en jævla ro. Det er veldig gøy å se, det er veldig moro, sier han.
Hockeygutta må antakelig vinne sine tre siste kamper - eller ikke tape noen i ordinær tid - i grunnspillet mot Slovenia (fredag), Danmark (lørdag) og Hviterussland (tirsdag).

Kvartfinale?

Men med seieren og tre poeng onsdag kveld, er det gode muligheter for at Roy Johansens mannskap kan klare det for fjerde gang siden første gang i 2008-VM i Halifax.

– Det var en veldig viktig seier. En bra kamp av gutta. Vi er veldig fornøyd. Det var en tøff start, men endelig fikk vi litt uttelling. Og Haugen var fantastisk i mål. Det er de marginene vi trenger for å slå de bedre nasjonene, sier landslagssjef Johansen til MAX.

Norge måtte strengt tatt slå Slovakia for fortsatt å ha en sjanse til å komme blant de fire beste i VMs gruppe B og dermed spille kvartfinale i Praha 14. mai.

Roy Johansens (55) «hockeygutta» hadde 0-5 mot Finland i bagasjen fra siste kamp.

Gaborik & co hadde tre seirer på rad og syv poeng, Norge tre tap og null poeng - og ikke minst tre nederlag for Slovakia på rad i VM-turneringene 2008 (1-5), 2009 (2-3) og 2014 (2-5).

Solid start

Norge startet bra, alle mann. Patrick Thoresen og Mathis Olimb var ikke alene om å matche motstanderen offensivt. Da Milan Bartovic «gikk for» hodet til Ole-Kristian Tollefsen og Norge fikk overtallsspill etter halvannet minutt, var Andreas Martinsen veldig nær ved å score skjebnekampens første mål.

Elleve minutter senere yppet 4. rekken seg: Niklas Roest til Andreas Stene. Vålerenga-løperen burde scoret. Men maktet det ikke. Det gjorde heller ikke Norge i sitt andre overtallsspill med Slovakias NHL-spiller Tomas Tatar utvist.

Marian Gaborik var imidlertid der han skulle, rett foran Lars Haugen (28) i Norges mål, da Slovakia fikk sin andre sjanse i fem mot fire utespillere. Fra sin posisjon to meter fremfor Haugen, tvang han frem en retur - som Tomas Surovy fikk pirket inn.

Norge var gode i overtallsspill, Slovakia enda ett hakk mer aggressive og litt bedre.

– Vi gjorde en bra 1. periode spillemessig, men vi må bli mer effektive i overtall og være mer skjerpet foran målet vårt i undertall, sa VM-veteran Mats Trygg (38) på vei inn fra isen etter første periode.

Både det ene og det andre slo på sett og vis til.

Endelig i overtall

Baklengsmål nummer to slingret inn etter bare halvannet minutt av midtperioden. Lars Haugen burde kanskje tatt det. Kanskje var han dekket av tre fire medspillere og så ikke utgangen av skuddet fra langt hold.

- Det så bra ut hele veien. Men det var litt uflyt ved det andre baklengsmålet. Jeg så ikke skuddet, men det er slike skudd jeg skal se, erkjenner målvakten overfor VGs journalist i Ostrava.

Men fire minutter senere skjedde det som til da ikke hadde skjedd i VM.

Norge scoret i overtall. Til alt overmål var det en VM-debutant som sørget for det. Mattias Nørstebø (19) ble spilt opp av Mathis Olimb og Jonas Holøs - og reduserte til 1-2. Og det ved et skudd fra så langt unna Slovakia-keeper Jan Laco som mulig.

Utlikningen kom fra så nær Laco som mulig. Andreas Martinsen fikk god kontroll på pucken bak mål, spilte den til Morten Ask foran. Han skjøt, traff leggen til Mats Rosseli Olsen ved Lacos høyre stolpe - og pucken snek seg inn i mål.

- Morten skjøt i meg og så gikk den i mål. Men det er viktig at flere rekker melder seg på og scorer, sa Mats Rosseli Olsen til Max.

Norge var med ett inne i kampen om kvartfinalen i Praha 14. mai. VMs første seier, ett poeng, to poeng eller tre poeng? Det var spørsmålene foran siste 20 ordinære spilleminutter.

- Det er bra. Vi var bra med i første også, og vi burde ledet 2-1. Det var litt klønete av meg da vi slapp inn der. Men det er vår beste kamp til nå, tilføyde Frölunda-løper Rosseli Olsen etter 40 minutter.

Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen, ekspertkommentator for Max, syntes Norge hadde vært best så langt.

– Jeg synes vi har vært det beste laget i de første 40 minuttene, og alt press er på Slovakia. Men vi må tørre å gå fremover nå også, sa han.

Saken fortsetter under bildet!

Shampo-jubel

Mattias Nørstebø, back fra svenske Brynäs, ga svar på tiltale før det var gått to minutter. I overtallsspill, igjen, avanserte han to-tre skøyteskjær etter å ha blitt spilt opp av Patrick Thoresen - og kittet pucken opp bak Laco, i hans høyre kryss.

– Det er helt herlig å se! For et skudd, da, gitt! Helt oppe i redet, som det heter!
Det er et helt herlig hockeymål! meldte Espen «Shampo» Knutsen umiddelbart under sendingen til Max.

Norge var i ledelsen for første gang i skjebnekampen.

Deretter ga Slovakia så å si alle muligheter til å beholde den, ved å pådra seg udisiplinerte utvisninger. Blant andre en fem-minutter ved toppscorer og NHL-back Andrej Meszaros. Da den og en til var ferdig sonet gjensto det fortsatt syv minutter, og da lot Marian Gaborik og resten av Slovakia alle forbehold ligge.

De angrep med alle midler, og en ustoppelig «bølgen» i ryggen fra tribunene. Da Daniel Sørvk ble utvist tre og et halvt minutt før slutt var det på hengende håret at det holdt for Norge.

Men det gjorde det.

– Det ble litt trøkk mot slutten. Men jeg hadde den kjøttmuren foran meg, gutta kastet seg og dekket skudd og ofret seg, sier målvakt Lars Haugen.

Slovakia – Norge 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)

Mål:
1. periode: 1-0 (18.03) Tomas Surovy (Marian Gaborik, Libor Hudacek). Skudd: 8-6.
2. periode: 2-0 (21.39) Marek Daloga (Juraj Mikus, Tomas Tatar), 2-1 (25.40) Mattias Nørstebø (Jonas Holøs, Mathis Olimb), 2-2 (35.30) Mats Rosseli Olsen (Morten Ask, Andreas Martinsen). Skudd: 8-9.
3. periode: 2-3 (41.56) Nørstebø (Patrick Thoresen, Holøs). Skudd:, totalt: 16-15.

Dommere: Daniel Stricker, Sveits og Marcus Vinnerborg, Sverige.
Utvisninger: Slovakia 5 x 2 min., 1 x 5 min. (matchstraff) og 1 x 10 min., Norge 5 x 2 min.

Norge:

Målvakt: Lars Haugen (Lars Volden)
1. rekke: Jonas Holøs, Mattias Nørstebø – Morten Ask, Patrick Thoresen, Mathis Olimb.
2. rekke: Mats Trygg, Ole-Kristian Tollefsen – Andreas Martinsen, Ken André Olimb, Mats Rosseli Olsen.
3. rekke: Alexander Bonsaksen, Daniel Sørvik – Mathias Trettenes, Anders Bastiansen, Kristian Forsberg.
4. rekke: Henrik Ødegaard, Andreas Stene – Martin Røyrmark, Niklas Roest, Robin Dahlstrøm.

Her kan du lese mer om