PÅ BARRIKADENE: Vålerengas nye sjefstrener, Roy Johansen (f.v), styreleder Tor Helge Eikeland og sportssjef Espen Shampo Knutsen ønsker seg en større ishall enn den Oslos nye byråd har planer om å bygge. Her Vålerenga-trioen foran klubbens hjemmebane fra 1951. Foto: Terje Bringedal VG

Kampen om Nye Jordal Amfi fortsetter: Krever 100 mill dyrere storstue i Oslo

Espen Shampo Knutsen og Vålerengas Nye Jordal Amfi må bli mye større og 115 millioner kroner dyrere. Det krever den politiske opposisjonen i Oslo før bystyret kommende onsdag skal vedta bygging av hovedstadens neste storstue.

– Vi kommer til å fremme forslag til vedtak om at byrådet (Ap og MDG) bes sikre at Nye Jordal Amfi blir på minst 14.000 kvadratmeter og at det gis en ekstra bevilgning til å bygge det, sier Eirik Lae Solberg til VG.

Bakgrunn: Krever at Nye Jordal blir mye større

HØYRE VIL HA MER: Gruppeleder Eirik Lae Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Han er Høyres gruppeleder i bystyret og leder i Samferdsel - og miljøkomiteen. Han var finansbyråd i Oslo kommunes forrige byråd, som måtte gå av etter kommunevalget sist høst.

Det nye byrådet vil at bystyret om fire dager vedtar et forslag om å bygge Nye Jordal Amfi med en kostnadsreamme - eksklusiv moms - på 553 millioner, pluss 37 millioner til «midlertidige tiltak».

Bakgrunn: Øker kostnadene med 60 millioner

OL-drøm

Kultur og idrettsbygg (KID) som har i oppdrag å planlegge og bygge den nye ishallen der gamle Jordal Amfi har ligget siden 1951, skal i henhold til planen ferdigstille en arena på 11.500 kvadratmeter. Den skal stå ferdig i september 2018.

Vålerenga ishockeyklubb har som daglig bruker av det nåværende og kommende anlegget drømt om en arenastørrelse slik den forelå i Oslo-planene om å søke 2022-OL.

Det vil si 17.000 kvadratmeter.

Sportssjef Espen Shampo Knutsen, elitelagets nye trener, Roy Johansen, og Vålerenga Ishockeys styreleder, Tor Helge Eikeland, mener klubbens nye hjemmebane være på 14.000 kvadratemeter for å tilfredstille dagens krav til aktivitet og publikumsfasiliteter.

Ekstrapris: 115 mill

Det mener også Høyres Eirik Lae Solberg sammen med Venstre og Kristelig folkeparti.

– Skal det først bygges et anlegg for fremtiden, må det bygges et skikkelig anlegg, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg.

VIF har gått nøye igjennom tegningene for Nye Jordal.Konklusjon; sterk anmodning til byråd og bystyre om å bygge alternativet på 14.000 kvm.

På spørsmål om hvor mye 2500 kvadratmeter utover nå planlagte 11.500 vil koste, viser han til kostnadsberegninger fra KID. Kultur og idrettsbygg, ved direktør Eli Grimsby og prosjektleder Simen Bakken, mener prisen for det vil bli 115 millioner.

Pluss ni millioner kroner i årlige driftsutgifter.

Eirik Lae Solberg vedgår at «det vil bli dyrt», men mener det ikke er noen vei utenom. Han mener kravet til ekstra størrelse og mer penger også er verd en utsettelse av byggestart. Hvis kravet om «oppdatert kostnadsramme» blir vedatt onsdag, kan det først vedtas i budsjettbehandlingen for 2017 til høsten - i motsetning til for gjeldende foreslåtte vedtaket.

Politisk bløff

Eirik Lae Solberg mener at et vedtak i finanskomiteen i Oslo kommune onsdag for tre dager siden er «en stor politisk bløff hvis det blir stående».

Vedtakets ordlyd (foreslått av Rødt, støttet av Ap, SV, MDG og Frp):

«Bystyret vil presisere at vedtaket i revidert budsjett 2016 om økonomisk ramme for byggingen av Nye Jordal Amfi ikke låser nybyggets arealer til maksimalt 11.500 kvadratmeter.»

Bakgrunn: Politisk ja til større Nye Jordal

MANGE PLANER: Espen Shampo Knutsen og hans Vålerenga ishockey har i mange, mange år drømt om en ny hjemmebane. Nå ser det ut til at Oslo kommune vil bygge en - spørsmålet er hvor stor og dyr den blir. Foto: Faksimile VG 24. april 2012

– Med stor sannsynlighet ender vi opp med de samme planene som byrådet har lagt opp til. KID (Kultur og idrettsbygg) går ut med anbudsdokumentene 1. juli. Dermed kan det bare bli minimale endringer.

– Det er å kaste blår i øynene på folk å tro at det vil bli store endringer etter bystyrets møte 22. juni. Det kan kunne være snakk om kosmetiske endringer. Mange er blitt forledet til å tro at det kan bli større enn 11.500 kvadratmeter, sier Eirik Lae Solberg.

Politisk prestisje

På spørsmål om Nye Jordal er blitt en prestisjeplitisk kamp, svarer Høyres gruppeleder at han frykter det er gått politisk prestisje i det for sittende byråd. Eirik Lae Solberg mener det har «låst seg» til summen som det forrige byrådet vedtok som «foreløpig avsetning» til Nye Jordal Amfi.

– Byrådet styrer mot et utfall som er dårlig for ishockeyen og de andre brukerne. Nye Jordal Amfi blir offer for politisk prestisje, sier han.

Han tilføyer at et viktig poeng ved et større anlegg som vil fungere for Vålerenga ishockey og Oslo, er at Norges mestvinnende klubb (Vålerenga) vil ta et større frivillig ansvar for Nye Jordal Amfi - utover eier Oslo kommunes - når det gjelder drift av anlegget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder