Den ukjente ishockey-millionæren

Klar for sin syvende sesong i tysk toppliga

DÜSSELDORF/OSLO (VG) Ikke hørt om ham? Mens andre norske idrettsstjerner får oppmerksomhet bare de snur seg, er Tommy Jakobsen (31) blitt mangemillionær etter seks suksessrike år i tysk hockey.

Artikkelen er over 17 år gammel

Etter seks sesonger i Augsburger Panthers har han foran denne sesongen byttet til DEG Metrostars fra Düsseldorf, der også nordmennene Tore Vikingstad og Trond Magnussen spiller. Den nye toårskontrakten til Tommy er verdt over en million kroner i året - netto.

Forhandlet selv

- Lønnsnivået er ikke som om det skulle være fotball i England. Men den dagen jeg flytter hjem til Norge igjen, vil vi få en myk økonomisk start. Jeg må ikke søke jobb med én gang, og vi har råd til å kjøpe oss et hus, sier Tommy og smiler.

Kona Marianne Strøm har hele tiden fulgt ham i hans lange proffkarriere. Det er derfor han sier «vi» og «oss». Mens Tommy har spilt over 60 kamper i sesongen, har Marianne studert ved universitetet i Augsburg.

- Jeg har fått tilbud fra andre klubber etter hver sesong. Men vi har valgt å bli i Augsburg - til nå. Vi følte at det var på tide å prøve noe nytt, sier Tommy, som har forhandlet fram sine millionkontrakter helt på egen hånd.

Laget sliter

Forrige sesong spilte han flest kamper (61) av alle i Augsburger Panthers. Den kortvokste (174 cm) og kraftige backen (84 kg) gjorde seks mål og la 17 målgivende pasninger i grunnserien og var best av Panthers backer i sluttspillet - og satt 110 minutter i utvisningsboksen.

- Det er bare én spiller som har vært lenger i Augsburg enn meg. Det er en kanadier som har spilt der 11 sesonger. Han er folkehelt i byen, forteller Tommy, som mener at livet som proff i den knallharde tyske ligaen DEL har utviklet ham på mange vis.

- Kanskje først og fremst på det menneskelige plan. Samtidig er jeg blitt kjent med en ny kultur, sier han.

På grunn av Mariannes hovedfag i mediepedagogikk har de «bodd i Tyskland 12 måneder i året».

- Når det gjelder ishockeyen, har det gått bra for meg selv om det til tider har gått tungt for laget, sier Tommy.

Det å hevde seg - og beholde jobben - i tysk hockey er en tøff utfordring. Da Tommy kom til Augsburg etter en delvis mislykket sesong i det svenske topplaget Djurgården, hadde klubbene anledning til å tegne tre måneder lange kontrakter med spillerne. Det innebar voldsom «gjennomtrekk».

Angrer ikke

- Spillerne ble byttet ut hele tiden. Nå får klubbene bare 25 lisenser til hver sesong. Dermed er forholdene blitt bedre, sier Tommy.

Det er tysk ishockey blitt også. Etter suksess-VM på hjemmebane i 2001 har landslaget fått en oppblomstring, og klubbhockeyen er sterkere enn noensinne. Publikum strømmer til arenaene. Köln har Europas høyeste hjemmesnitt med over 12 000 tilskuere siden åpningen av deres nye hall i 1998.

Tommys nye klubb DEG Metrostars ligger ikke så langt etter.

- Det bygges nye haller hele tiden, og de store sponsorene strømmer til. Metro, som sponser Düsseldorf, er en av Tysklands desidert største forretningsforetak, sier Tommy.

Han angrer ikke på at han for seks år siden brøt kontrakten han hadde undertegnet med Lillehammer Ishockeyklubb og «tok en sjanse og dro til eventyret i Tyskland isteden».

PS! Andre norske hockeyspillere som gjør «ukjent suksess» i utlandet: Per Åge Skrøder (24) i svenske HV71, Martin Knold (26) i Linköping (Sv.), tvillingene Mats og Marius Trygg (26) i Färjestad (Sv.) og Vikingstad og Magnussen i DEG Metrostars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder