JUBEL OG FORTVILELSE: Stavangers assisterende kaptein Dennis Sveum jubler etter å ha ryddet motstander Patrick Thoresen (t.v) og pucken av veien for siste og avgjørende gang mot Storhamar. Til høyre keeper Henrik Holm og Stavangers landslagsback Johannes Johannesen. Foto: MATTIS SANDBLAD

Comeback for Stavangers mesterfølelse «vi gir oss aldri»

HAMAR (VG) (Storhamar-Stavanger Oilers 1–2) Landslagsbacken Dennis Sveum (31) mener at Stavanger Oilers har funnet tilbake til innstillingen som gjorde klubben til mangeårig mesterskap og gull-grossist.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forrige sesongs skuffelse Stavanger Oilers senket regjerende dobbeltmester Storhamar ved to kjappe og supereffektive spillevendinger i seriepremieren på bortebane foran 4823 tilskuere i Hamars CC Amfi.

– Vi har fått tilbake den følelsen og innstillingen vi hadde før, men manglet i fjor: «Vi gir oss aldri». Det så du nå. Vi ligger strødd rundt Henrik (keeper Holm) og dekker skudd, og han «står på hue», sier Stavanger Oilers back og landslagsveteran Dennis Sveum (31) til VG i bortelagets garderobe.

les også

VG tipper Getligaen: Dette laget blir seriemester

Pluss content

Etter å ha vunnet så å si alt - fire seriemesterskap og syv NM-titler siden 2010 - gikk Stavanger Oilers på en skikkelig smell og nedtur forrige sesong. Trener Pål Gulbrandsen ble erstattet av amerikaneren Todd Bjorkstrand, general manager Pål Higson sa bye bye til alle utlendingene og hentet kjapt et knippe nye.

– Forskjellen ligger i alle ledd. Men den største er at vi trener knallhardt hver dag, og at vi har fokus på alle detaljene, svarer Stavanger Oilers assisterende kaptein Sveum på spørsmål om dét - og om Stavanger tar fatt på denne sesongen med «revansj» for øyet.

– Uten tvil. Det er klart vi er ute etter revansj. Forrige sesong var en enorm skuffelse. Samtidig er dette første gang vi spiller uten press i åpningen. Alt er nytt. Men den samme, gamle given er tilbake, sier han med tanke på «revansj» og «vi gir oss aldri».

LAGACÉ-LEDELSE: Jakob Lagacé kom ble spilt fri fra midtsonen og fintet ut Storhamar-keeper Oskar Östlund før han la inn pucken fra backhand til 1–0. Storhamar-backene Christian Bull og Aaron Irving er åpenbart på etterskudd. Foto: MATTIS SANDBLAD

Stavanger Oilers tok ledelsen, litt sånn ut av det blå.

Storhamar sprakk plutselig i sin til da offensive optimisme. Det ga Jakob Lagacé (28) åpen og uhindret vei fra midtsonen og inn mot Storhamar-keeper Oskar Östlund. Med høyrefatning på køllen, fintet kanadieren mot høyre - og «la» pucken i mål fra venstre med backhand.

– I første periode sto vi og ventet. Vi «kjente» litt på det og det var usikkert. I andre periode spilte vi mye bedre. Da så vi mer ut som et hockeylag. Med 2–0 fikk vi kampen i vårt spor, forklarer Dennis Sveum.

Storhamar-trener Fredrik Söderström svarer «nei, nei» på VGs sprøsmål om han er kritisk til Stavangers tydelige defensive spillestil.

– Jeg er den første til å applaudere dem. De lyktes med sin plan, og Henrik (Stavanger-keeper Holm) var outstanding. Vi var ineffektive og uten brodd, sier Fredrik Söderström.

Han understreker at Storhamar ikke hadde «otur», altså uflaks. De manglet «evnen» til å gjøre mål. I en lignende, neste kamp ville de gjort fire-fem mål, mener han og Storhamars målscorer Mikael Zettergren.

– Du er ikke bekymret?

– Nei, det er 47 kamper igjen og Oilers er et godt lag. På forhånd pratet vi om å skru om (fra kampene i Champions Hockey League), til å skulle eie kampen. Vi klarte ikke å håndtere det slik vi ville. Det gikk i Stavangers favør, svarer Mikael Zettergren på VGs spørsmål.

les også

Slik trener Storhamar-Thoresen foran maratonsesongen

Pluss content

I begynnelsen andre periode burde Kjetil Martinsen ha utlignet for hjemmelaget, fremspilt av Mikael Zettergren. Stavanger-keeper Henrik Holm reagerte imidlertid kjapt og smidig, og reddet skuddet «enkelt».

Samme sak da Mikael Dokken prøvde å pirke inn pucken rett fremfor nesen hans fire minutter senere. Og da Steffen Thoresen - i spille fire mot fem utespillere (Storhamars Niklas Fogström utvist) - etter «forarbeid» av Christian Larrivée fikk pucken helt alene foran Henrik Holm.

Og så, så å si en reprise av 0–1.

En ny, kjapp spillevending satt i scene av Stavanger Oilers etter nær ensidig Storhamar-trykk i Oilers forsvarssone. Stavanger-nykommer Brandon Burlon spilte pucken frem til Stavanger-nykommer Mario Lucia (25), som nærmest arrogant slengte den inn bak Oskar Östlund.

les også

Todd Bjorkstrand tar over Stavanger Oilers: – Det er en ære

Med snaut elleve minutter igjen av ordinær spilletid pådro Stavanger Oilers seg en utvisning for å ha spilt med en mann for mange. I overtallsspillet vant Eirik Salsten droppen i Stavangers forsvarssone; pucken til Aaron Irving - videre til Mikael Zettergren, som med en direkteskudd klinket inn reduseringen 1–2.

Storhamar tok etter hvert Oskar Östlund av isen for å spille med en ekstra utespiller, med håp å utligne - og ta oppgjøret til spilleforlengelse. Men Henrik Holm reddet Stavanger på tampen også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder