OVERKJØRING: Alexander Wennberg setter inn 1–0-scoringen 39 sekunder inn i kampen. Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ydmyket av svenskene: – Det mest pinlige jeg har vært med på

BRATISLAVA (VG) (Norge – Sverige 1-9) På isen holdt svenskene lekestue. Det hjalp heller ikke at nøkkelspiller Mathis Olimb (33) i tillegg måtte av med skade. Onsdag venter skjebnekampen mot Sveits.

– Sveits er storfavoritter i den kampen. Vi må ikke tro at det blir en lettere kamp enn denne. Det vil gå fortere, sier kaptein Jonas Holøs til VG i pressesonen.

– Vi har tapt med «større» resultat før. Men i nyere tid er dette det mest pinlige jeg har vært med på, sier han også.

– Sveits er et topplag. De gikk til VM-finalen i fjor, påpeker Alexander Bonsaksen.

VM-veteranen tilføyer «selvfølgelig har vi fått oss en smell på selvtilliten».

– Det var ikke mange som tippet at vi skulle vinne eller ta poeng i de tre første kampene. Men det er synd måten det skjer på. Vi gjør for mange feil om og om igjen. Men vi kan ikke grave oss ned, vi kan fortsatt gå til kvartfinalen, sier han.

Norge må i praksis slå sveitserne i neste kamp for å ha en sjanse til å gå til kvartfinalen, som er hockeyguttas målsetting. Etter den kampen gjenstår tre kamper av gruppespillet, mot antatt mer jevnbyrdige motstandere enn Russland (2–5), Tsjekkia (2–7) og Sverige (1–9).

– Jeg kan ikke huske sist vi fikk så mye så hatten passer som dette. Oppgaven nå er å finne ut hva som er galt. Det gjelder å snu det. Det som er fint med VM, er at muligheten for revansj kommer fort, sier målscorer Mathias Trettenes - kåret til Norges beste - med tanke på kamp fire mot Sveits.

Mathis Olimb måtte ha hjelp av isen og inn i garderoben i andre periode. Det er dårlige nyheter for Norge videre i VM, som allerede har mistet nøkkelspiller Mats Rosseli Olsen med en kneskade.

– Han får hviledag i morgen, så får vi se. Det er ikke noe som nødvendigvis er langvarig, sier landslagssjef Petter Thoresen til Viasat.

les også

Norske hockeyprofiler om svensk lagkamerat som ble lam: – Jeg får tårer i øynene

Han beskriver kampen mot regjerende verdensmester Sverige som «ordentlig vondt». På spørsmål hva det vil gjøre med selvtilliten til spillerne hans, svarer Petter Thoresen de har vært mentalt forberedt på at «dette ville bli tøft».

– Men dette var i overkant tøft, tilføyer han.

Svenske-marerittet startet allerede etter 39 sekunder. Alexander Wennberg lurte pucken inn mellom beina på Henrik Haukeland.

Litt senere styrte Patric Hörnqvist inn 2–0, før William Nylander la på til 3–0 i slutten av åpningsperioden.

I midtperioden lekte Sverige seg: 0–8 etter to perioder.

– Vi var nesten ikke nær pucken. Keeperne våre blir seende veldig sårbare ut. Det var ikke moro for dem, det var ikke moro for noen, sier Petter Thoresen i pressesonen.

På spørsmål om hvem som har ansvaret for kollapsen, svarer Jonas Holøs «vi står sammen om det»; ikke en eller to mann, men det er hele gruppen under ett.

– Vi hjelper hverandre ikke. Da kollapser ting. Vi må i alle fall sette oss ned og snakke sammen. Jeg var dritt dårlig, og flere med meg, sier han til VG.

– Det gjelder å stå sammen her nå og rette opp i ting, og se fremover, sier Tyskland-proff Mathias Trettenes til VG.

– Det er vanskelig å stå her og analysere det, egentlig. Jeg vil ikke kommentere alt for mye her og nå. Vi får utrede det som et lag, tilføyer han.

VG-børsen:

Norge fikk en elendig åpning, for deretter å kollapse i 2. periode da Sverige scoret fire mål i løpet av syv minutter - og lekte inn 8–0 i overtallspill. Mathias Trettenes scoret trøstemålet da det gjenstod ni minutter.

Kampkarakter:

VG:s terninger viser 1 prikker

Keepere:

VG:s terninger viser 2 prikker

Henrik Haukeland/Henrik Holm

Slapp inn det første målet - mellom bena - etter 39 sekunder, nummer to seks minutter senere: Offer for «slappe» medspillere, som tillot 15 svenske skudd de første 20 minuttene. Nummer 16: 0–4 - svakt. Ut til fordel for Holm etter 0–5 (som mot Tsjekkia). Fortsatt for mange matchvinner-redninger fra være nettopp det. Holm slapp inn sitt første etter 46 sekunder.

Backer:

VG:s terninger viser 2 prikker

Holøs-Lesund-Bonsaksen-Espeland-Nørstebø-Johannesen-Bull

Holøs lignet «gamle Holøs» fra start. Lesund og Bull åpnet med OK avslutninger. Men rundt Haukeland ble de alle liksom trengt opp i et hjørne og for sene i vendingene. Typisk da Nørstebø «pirket» i den avgjørende nærkampen mot Adrian Kempe: 0–4. Veteran Bonsaksen på isen ved tre av de fem første baklengsmålene. Ved nummer seks raknet det totalt. Christian Kåsastul fikk debutere, og bør få fortsette.

Les mer om hockeygutta i vår spesial

Løpere

VG:s terninger viser 2 prikker

Olimb-Thoresen-Olden-Trettenes-Haga-Valkvæ Olsen-Røymark-Lindström-Martinsen-Roest-Forsberg-Reichenberg

Tommy Kristiansen ute etter skade mot Tsjekkia. Det svekket 4. rekken - som gikk duell-bom foran 0–2 - og nærkamp-styrken over lag. Noen gode tendenser i angrepssonen, men for langt mellom høydepunktene. Rekken Martinsen, Lindström, Røymark på isen ved fire baklengsmål. Likevel viss forhåpning om at Haga, Valkvæ Olsen, Lindström - og ikke minst 1. rekken - vil være i stand til å utfolde seg offensivt mot kommende, mer jevnbyrdige motstanderne.

Trener/coaching

VG:s terninger viser 2 prikker

Petter Thoresen

Tja, hva nå - etter 21 baklengsmål i løpet av VMs tre første kamper?

Krevde større aggressivitet under spillermøtet foran kampen. Den var fortsatt ikke på topp fra start. Tre overtallspill midtveis i første periode gikk i stå mot offensive og aggressive svensker. La inn halmstrå-protest etter Sveriges tredje mål, til null nytte. Laget hans falt sammen i 2. periode mot Tsjekkia, nå skjedde en kollaps: Fire baklengs i løpet av syv minutter, 22 skudd motstanderskudd på 20 minutter.

les også

VM-BØRSEN: NORGE-TSJEKKIA 2–7

Etter hviledagen tirsdag, venter Norges viktigste kamp i VM: Sveits. Med seier er Thoresens mannskap med i kvartfinalekampen. Med tap begynner snakket om å unngå å rykke ned foran de neste og siste gruppespillkampene mot Østerrike, Italia og Latvia.

Vurdert av Øystein Jarlsbo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder