Thoresen: Hallo! Finland er storfavoritter

PARIS (VG) Landslagssjef Petter Thoresen (55) røper at hockeygutta hans «fra dag én» har vært enige om at de ikke kommer til å score flere enn tre mål i kvartfinale-skjebnekampen - og at «Hallo!» Finland er storfavoritter.

– Jeg synes vi falt litt «ned» i kampen mot Sveits (0-3) etter seieren 3-2 i åpningskampen mot Frankrike. Nå kan vi ikke leve på det vi gjorde mot Tsjekkia. Vi må takle ikke å være fornøyd med det. Det tror jeg heller ikke vil skje, sier Petter

Thoresen til VG i Norges møte og taktikkrom på laghotellet her i Paris.

– Men - Hallo! - Finland er storfavoritter. Vi må ikke tillate dem å få godfølelsen, tilføyer han.

Leste du denne? Norges kvartfinaledrøm: Finland vil kjenne presset

Historisk sett har Norge gått på solide blemmer mot Finland i mesterskap.

Ett kvartfinalepoeng 2008

For to år siden 0-5 i grunnspillet i Tsjekkia-VM i Ostrava. For 33 år siden var Petter Thoresen med som spiller da Norge tapte 2-16 for finnene i Sarajevo-OL, etter 4-10 for Tsjekkoslovakia i åpningskampen.

Men det fins resultatmessige lyspunkter.

I 2008-VM i Halifax utliknet Anders Bastiansen til 2-2 ni sekunder før 1. periodes slutt. Norge tvang det stjernespekkede finske laget til spilleforlengelse, som Tuomo Ruutu avgjorde etter 87 sekunder.

Pål Grotnes reddet 30 skudd. Seks spillere fra Norges lag for ni år siden spiller på Petter Thoresens VM-lag 2017: Anders Bastiansen, Henrik Ødegaard, Mathis Olimb, Martin Røymark, Jonas Holøs og Kristian Forsberg.

Bakgrunn (VG+): Disse kampene kan Norge vinne

Det ene poenget sørget for at hockeygutta til daværende trener Roy Johansen (57) gikk til VM-kvartfinalen for første gang. Tre år senere tapte Norge VM-kvartfinalen 1-4 for Finland i Bratislava.

Savner målscorere

– Vi kommer ikke til å score flere enn tre mål. Det har vi vært enige om fra dag én, sier Petter Thoresen.

Han vedgår at et par typiske målscorere er mangelvare i hans første VM-lag. Patrick Thoresen har scoret tre av Norges åtte mål på fire kamper. Bare fire andre spillere har klart å skyte pucken inn bak motstandernes keepere: Ken André Olimb (2), Mathis Olimb, Kristian Forsberg og Aleksander Reichenberg.

Leste du denne? Patrick Thoresen: Ikke mentalt påskrudd

– På isen under treningen i formiddag, sa jeg til spillerne at vi alle ønsker å se at lagkamerater ofrer seg. Mot lag som er bedre enn oss, må vi ha høy arbeidsmoral og ta kloke avgjørelser, sier Petter Thoresen.

På spørsmål om han tror det blir en fysisk batalje, svarer han at «vi» ikke legger opp til det. Han mener at finnene går ganske mye hjem, som han uttrykker det. De legger med andre ord opp til å overraske Norge med hurtige spillevendinger. Derfor må spillerne hans «legge pucken ned» bak Finlands forsvarsrekker i deres sone.

Opp 07.00

Hockeygutta må følge den planen for å ha en sjanse til å ta poeng lørdag formiddag.

De må også være nøye med å følge det medisinske støtteapparatets råd når det gjelder søvn og ernæring. Norge-Finland starter klokken 12.15. Petter Thoresen forteller at «legene» mener klokken 07.00 er et gunstig tidspunkt å stå opp, for å være våken til skjebnekampen.

– Det er utenfor vanlige rutiner. Jeg håper det er riktig i forhold til den biologiske klokken. Men vi må ikke lage et problem av det. Det er uvanlig. Alle vet det. Ferdig med det.

Husker du denne? Patrick Thoresen etter VM-premieren: Vi var det beste laget

– Hodet styrer. Det gjør det meste vi driver med. Vi må stå opp tidlig, og det er kanskje en fordel for oss, tilføyer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder