Norges VM-debutant hyllet etter kvartfinale-exit

PARIS (VG) (Canada-Norge 5-0) VM-debutant Henrik Haukeland (22) får æren for at hockeygutta slapp unna med «bare» fem baklengsmål mot regjerende verdensmester Canada.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Haukeland sto på hodet fra start, og holdt oss inn i kampen helt til 3. periode. Det kunne stått 0-5 etter de første 10 minuttene, hvis det ikke han hadde reddet som han gjorde, sier Andreas Martinsen til VG i pressesonen.

– Keeperen deres var veldig god, svarer Canadas trener, Jon Cooper, på spørsmål om hvorfor hans NHL-stjerner ikke klarte å score på alle målsjansene de skapte nærmest fra første sekund.

I pressesonen forteller Henrik Haukeland at avgjørelsen om at han skulle starte kampen var en del av en plan som «ble lagt for en stund siden», selv om han fikk den endelige beskjeden søndag kveld.

Med den følge at keeperveteran Lars Haugen (30), som spilte den første, tredje, fjerde og femte kampen, ble satt på tribunen. Haukeland, som står uten jobb etter to sesonger i svenske Leksand, sto i mål da Norge tapte 0-3 for Sveits - Norges svakeste kamp før oppgjøret mot Canada.

Landslagssjef Petter Thoresen fikk mange spørsmål om keepervalget etter VM-kamp nummer seks, men svarte - med rette - at han og trenerteamet gjorde rett på tross av femmålsnederlaget.

Bakgrunn: Norge må ta poeng mot Canada

Colton Paraykos (24) knallharde slagskudd fra langt hold opp i Henrik Haukelands høyre kryss snaut to minutter før midtperiodens slutt var imidlertid typisk for det.

Lagkameratene til Norges VM-debuterende keeper var fullstendig på hælene da den 102 kilo tunge backen fra NHL-klubben St. Louis Blues dundret inn 4-0 i overtallsspill.

– Vi slapp inn bare ett mål i spill fem mot fem utespillere. Men vi må ta kritikk for hvordan vi spilte i box play (undertallsspill). Samtidig må vi stikke fingeren i jorden. Vi måtte et toppet NHL-lag, sier Henrik Haukeland.

Canada kom ut til siste periode med en suveren ledelse med tanke på antall skudd også: 40-10!

De siste 20 minuttene nøyde NHL-stjernene med å fyre av et par håndfuller. Ett havnet til slutt bak Henrik Haukeland. Det sto Ryan O'Reilly - med årslønn 50 millioner i Buffalo Sabres - for.

– De kjørte tidvis rundt med oss, sier Jonas Holøs til VG.

Patrick Thoresen mener årsaken til det var at «vi tror» Canada er veldig, veldig mye bedre enn oss.

– Vi torde ikke spille ut som mot Tsjekkia og Finland, og ble bare stående og forsvare oss.

– Dere hadde for stor respekt?

– Vi har ikke slått dem på 17 år. Det ligger kanskje noe der, svarer Patrick Thoresen.

Trener Petter Thoresen vil ikke være med Norge hadde gitt opp allerede før kampstart.

– Vi spilte om en kvartfinaleplass, men da klasseforskjellen blir så stor, og vi ikke kommer opp på vårt beste, så blir det sånn, konkluderer Norges sjef.

Bommet på straffe

Norge måtte ta poeng fra Canada i sin neste siste kamp i gruppespillet for fortsatt å være med i kampen om en kvartfinaleplass foran gruppens tre siste kamper tirsdag.

– Å ta poeng i fem av syv kamper uten å gå til kvartfinale, det er ganske tøft, sier Eurosport-ekspert Espen «Shampo» Knutsen om kvartfinalehåpet som røk.

Etter snaut to minutter måtte Johannes Johannesen stoppe en veldig frispilt Ryan O'Reilly på ureglementert vis.

Straffeslag til Canada.

O'Reilly bommet på slapt vis. Snaut tre minutter senere «scoret» Wayne Simmonds. Dommerne mente - etter hvert - at Haukelands målbur var ute av stilling før pucken seilte over streken. Det var det, ved hjelp av Haukeland.

Olimb utvist: Baklengs x 2

Leste du denne? Maraton-Holøs: Blir krig hele veien

Canada holdt en form for lekestue, men Petter Thoresens hockeygutta holdt stand - helt til Brayden Schenn skjøt Canadas skudd nummer 17 mot Haukeland.

1-0 ble kjapt til 2-0 ved backen Colton Parayko, som plasserte pucken hardt opp i Haukelands venstre kryss fra langt hold - slik han senere gjorde 4-0 (i motsatt kryss).

– Vi visste før kampen at nøkkelen i dag var ikke å dra på seg så mange utvisninger, sier Bonsaksen til VG.

Men begge målene i kanadisk overtallsspill, med 54 sekunders mellomrom - og Mathis Olimb i utvisningsboksen.

– Det er sånt som skjer i hockey, man tar utvisninger. Jeg er kanskje litt uheldig og litt udyktig, sier Olimb om utvisningene til VG.

Lurer du på hvor hektisk Henrik Haukeland hadde det i løpet av de første 20 effektive spilleminuttene? Svar: Skuddstatistikken viste 21-8 (i Canadas favør).

Leste du denne? Thoresen reddet Norge i VM-premieren: Vi var det beste laget

Forestillingen speilet imidlertid fakta.

Petter Thoresens første VM-lag var ikke favoritt; regjerende verdensmester Canada var storfavoritt. Ikke minst med tanke på mesterskapshistorikken.

I 2010-VM endte oppgjøret 1-12. Da var åtte av spillerne på dagens Norge med.

Ett år senere - da Norge gikk til kvartfinale for andre gang i historien - ni: Lars Haugen, Jonas Holøs, Martin Røymark, Alexander Bonsaksen, Anders Bastiansen, Mathis og Ken André Olimb, Kristian Forsberg og Andreas Martinsen.

Canada ledet 3-0 til det gjensto drøyt åtte minutter av ordinær spilletid. Ken André Olimb og Marius Holtet reduserte.

Skulle Canada, med VM-gull nummer tre på rad som mål, legge inn et hvileskjær etter første periodepause i Paris 2017?

Fikk tiden til å gå

Tja, et lite kanskje. Men ikke stort nok til at Norge fikk grunn til å tro på en snuoperasjon, eller et mirakel.

Canada vant skuddstatistikken 15-2. To av dem gikk i mål, med drøyt tre minutters mellomrom.

I tredje periode skjedde det vel strengt tatt ikke stort, annet enn at tiden gikk og kanadierne lot være å anstrenge seg i særlig grad - med tanke på kvartfinalen 18. mai.

For Norge venter en nær betydningsløs siste gruppespillkamp mot Hviterussland i morgen klokken 12.15.

Slik spilte Norge mot Canada:

VG:s terninger viser 4 prikker

Keeper: Henrik Haukeland ble satt under umiddlebart press, og løste det på beste vis - ved dyktighet og hell. Kan vanskelig lastes for noe som helst.

VG:s terninger viser 3 prikker

Backer: Fikk fort problemer med å henge med i svingene. Ikke noe å si på sedvanlig offervilje, det skortet på grunnleggende skikkelighet. Nørstebø fikk tidvis vist sitt store offensive potensial.

VG:s terninger viser 3 prikker

Løpere: Gikk optimistisk til verks, men ble relativt enkelt «plukket ned» av motstanderens samlede forsvarsverk og individuelle styrke. Martinsen satte inn en OK takling, Mathis Olimb spilte som han pleier - med optimisme.

VG:s terninger viser 4 prikker

Trener Petter Thoresen: Tok en pokersjanse ved å satse på VM-debutant Haukeland, og kommanderte rekkene i angrep fra start. Matchet laget som om det inn i det siste hadde en sjanse til fortsatt kamp om kvartfinale. Ble stort sett vitne til overveldende kanadisk dominans.

Vurdert av Øystein Jarlsbo

Slik startet Norge mot Canada:

Keeper: Henrik Haukeland

Rekker: Ken André Olimb, Patrick Thoresen, Mathis Olimb

Mats Rosseli Olsen, Anders Bastiansen, Martin Røymark

Andreas Martinsen, Kristian Forsberg, Aleksander Reichenberg

Mathias Trettenes, Niklas Roest, Jørgen Karterud

Thomas Valkvæ Olsen

Backpar: Jonas Holøs, Mattias Nørstebø

Dennis Sveum, Henrik Ødegaard

Alexander Bonsaksen, Johannes Johannesen

Daniel Sørvik

PS! De fire beste i hver gruppe går til kvartfinale. Det dårligste laget i hver gruppe rykker ned. Hvis Danmark, som er vertsnasjon i 2018 og dermed ikke kan rykke ned, havner sist i sin gruppe, rykker det det av de to lagene som havner nest sist i sin gruppe med færrest poeng ned.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder