STRAFFES: Sondre Olden jubler for Vålerenga-scoring i kampen mellom VIF og Oilers på Jordal tidligere i vinter.
STRAFFES: Sondre Olden jubler for Vålerenga-scoring i kampen mellom VIF og Oilers på Jordal tidligere i vinter. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Poengtrekk for Oilers og Vålerenga

Forbundet måtte ta en runde med klubbene om sluttspillvalg fredag

ISHOCKEY

VIF røk mot Frisk i første kvartfinale - Storhamar vant mjøsderbyet

Vålerenga trekkes seks poeng for å ha brukt en ikke spilleberettiget spiller og mister femteplassen til rivalen Lørenskog. Seriemester Stavanger Oilers straffes også.

Publisert: Oppdatert: 06.03.15 22:06

Det bekrefter generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, til VG, men det ble dramatisk da sanksjonen kommer samme dag som sluttspillet starter. Gullvinner Oilers møter Stjernen hjemme mens Vålerenga er gjester i Askerhallen.

VIF straffes for bruk av nykommer Sondre Olden i kampene mot Oilers og Kongsvinger og mister seks poeng fra de to kampene. Christian Hanson var ikke spilleberettighet for Oilers i den samme kampen mot Vålerenga og oppgjøret mot Lørenskog tirsdag.

Kampen i DnB Arena settes til 0-0 og Vålerenga mister de tre poengene fra 4-3-seieren. Oilers straffes med poengtrekk for seieren på Romerike denne uken, men er likevel seriemester med sine 100 poeng. Sanksjonene betyr at Vålerenga ender på 74 poeng og mister femteplassen til rivalen Lørenskog.

Måtte ringe klubbene

Olden og Hanson ble hentet til henholdsvis Vålerenga og Oilers i vinter, men klubbene hadde ikke betalt fakturaene for overgangsgebyr da disse forfalt fredag 27. februar. Da ble spilleberettigelsene inndratt automatisk.

– Jeg kjenner ikke saken og har ingen kommentar, sier Oilers-sjef Pål Haukali Higson til VG.

Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær bekrefter overfor VG at Olden spilte uten tillatelse i kampene mot Oilers og Kongsvinger.

– At en faktura ikke betales i tide skal ikke skje, sier Kjær.

– For ligaen og sluttspillet får ikke dette noen konsekvenser. Det har vi snakket med alle klubbene om i dag, sier Ottar Eide i hockeyforbundet.

Les også: Hockeyfeber på tribunene gir rekord

VIF og LIK bytter plass

I hockeyligaen er det slik at lagene som ender på de øverste plassene får velge motstandere i sluttspillet. Oilers valgte åttendeplasserte Stjernen mens serietoer Storhamar fikk velge mellom Lillehammer og Lørenskog. Med den oppdaterte tabellen skulle serietoeren i stedet valgt mellom Lillehammer og Vålerenga.

– Vålerenga og Lørenskog bytter plass på tabellen, men det betyr ikke noe for valg av motstander i sluttspillet. Vi har sjekket med de aktuelle klubbene at de ville valgt slik de gjorde uansett om Vålerenga ble nummer fem eller seks. Kampene i sluttspillet går dermed som planlagt uten påvirkning av dette. Storhamar ville ha Lillehammer og Sparta ville ha Lørenskog, sier Eide.

– Hva hadde dere gjort hvis noen av klubbene svarte at de ville valgt annerledes?

– Det kunne blitt komplisert.

– Hvordan reagerer forbundet på at det er to av de største klubbene i Norge som har begått en feil?

– Det viser at slikt kan skje selv med stor administrasjon og lang erfaring. Det er en administrativ glipp og ingen bevisst handling for å unngå betaling eller noe slikt. Synd, sier Eide.

Nedtur også på isen

For Vålerenga ble det ytterligere en nedtur senere fredag kveld da laget tapte 2-1 mot Frisk Asker i den første kvartfinalen. VIF ledet 1-0 og vant skuddstatistikken 48-29, men hjemmelaget snudde og Thomas Valkvæ Olsen ble matchvinner 47 sekunder ut i forlengningen.

– Det er for dårlig. Det er ingen tvil om at vi er bedre enn Frisk, men vi gir dem sjansene de trenger. Det er ingenting som tilsier at de skal vinne denne kampen, sier VIFs Morten Ask til TV 2.

Stjernen overrasket ved å ta ledelsen i DnB Arena, men Oilers snudde som ventet og vant 5-2. I Sarpsborg hentet Sparta opp Lørenskogs 2-0-ledelse før Lars Erik Spets avgjorde for romerikingene som avsluttet seriespillet med åtte strake tap. Selv om Lillehammer tok ledelsen i mjøsderbyet på Hamar ble det til slutt en komfortabel seier for årets serietoer. Storhamar vant første kvartfinaleduell 5-1.

Tungt for Tønsberg

I likhet med Oilers og VIF straffes også 1. divisjonsklubben Tønsberg for bruk av to ikke-spilleberettigede spillere. Disse var på isen så sent som torsdag da vestfoldingene slo Manglerud Star 3-2 i den første kvalifiseringskampen om spill i eliteserien neste sesong. MS tildeles nå seieren 5-0.

– Selvfølgelig tar vi dette veldig tungt. Det er blitt gjort en ærlig feil med en faktura som er blitt betalt for sent. Vi håper ikke disse poengene vi mister skal skille oss fra det vi håper skal skje de neste ukene. Spiller vi slik som i går, skal vi ikke se bort fra at dette kan gå uansett, sier styreleder Ketil Asplin til VG.

Her kan du lese mer om