Norge berget VM-plassen: - Kritisk viktig å vinne den siste kampen

BRATISLAVA/OSLO (VG) (Italia – Norge 1-7) Etter mål-eksplosjonen i siste periode understreker hockeygutta viktigheten av ta sin tredje seier på rad i siste VM-kamp mot Latvia.

– Vi må passe på at luften ikke går ut av oss nå. Det er viktig å avslutte med tre seirer, hvis vi vil spille mot de store gutta i OL, sier Jonas Holøs (32) til VG i pressesonen etter det lenge litt nervepirrende oppgjøret mot Italia.

– Det er stor forskjell på å vinne tre av syv kamper, i stedet for to av syv. For oss er det kritisk (viktig) å ta en seier til. Vi slåss om ranking og plassering. Det er viktig å vinne så mange kamper som mulig, sier Mathis Olimb (33).

Norge måtte slå Italia for å berge plassen i A-VM foran de siste gruppespillkampene i bunnstriden.

Nå gjelder det å rette blikket frem- og oppover. Etter fire strake tap innledningsvis, kan Norge ende på 5. plass i sin gruppe og 10. plass totalt - med seier over Latvia tirsdag. I VM i fjor endte de på 13. plass med seks poeng: En seier i ordinær spilletid mot Sør-Korea, en etter straffeslag mot Tyskland og tap i forlenget spilletid for nettopp Latvia.

Thoresen irritert etter overtidstap i åpningskampen: - For passivt

En bedre plassering påvirker verdensrankingen og vil sikre Norge OL-kvalifiseringsspill på hjemmebane neste år, som da de vant den høsten 2016 på Jordal Amfi.

Norge er for øyeblikket på 9. plass på verdensrankingen, bak Sveits på 7. plass og Tyskland på 8. plass - men foran Slovakia (10.), Latvia (11.) og Danmark (12.).

– Denne (mot Latvia) blir nok en annen kamp enn den i fjor, som var i starten av mesterskapet. Vi må spille smartere nå, helt i slutten av det. De fleste er tyngre i bena og mer slitne nå. Latvia er storfavoritter, mener Holøs.

Hans backkollega Alexander Bonsaksen (32) mener at 7–1 over Italia «er et bra bevis» på at Norge har noe å gjøre i A-VM, selv om han vedgår at norsk ishockey har en lang vei å gå sammenlignet med toppnasjonene.

– Det er en grunn til at vi bare har halvannen spiller i NHL (Mats Zuccarello og Andreas Martinsen). Det er der vi er. Men tar vi ni poeng nå, vil det være veldig bra. Vi har en mulighet til å levere bedre enn i fjor, sier Bonsaksen - før han også minner om «verdensrankingen og hjemmebane i OL-kvalifiseringen».

Martin Røymark (32) scoret sitt fjerde mål i sin 101. offisielle landskamp (VM/OL/OL-kvalifisering). I pressesonen sier han til VG at det er lett å få en knekk etter å ha blitt «kjørt rundt med» av Sverige (1–9), men at de nå kan reise hjem fra VM med en ålreit følelse - spesielt med en god kamp mot Latvia.

– Kampen sto og vippet på 1–0. Men det var kult å se (keeper) Holm «der» og (Kristian) Forsberg som «spiser pucken» med ansiktet i sin kamp nummer 103. Det er slik vi må opptre mot Latvia, som det pleier å bli litt grisekamper mot, sier Martin Røymark.

Landslagssjef Petter Thoresen (57) gir spillerne helt fri søndag.

– Det er godt å få et par dager til å lufte hodet litt. Men så må vi prestere godt igjen. Det ligger noe i potten mot Latvia. Helt klart. Hjemmebanefordel i OL-kvalifiseringen er en stor gulrot, sier han.

les også

Hat trick-Bull: – Keeper-Holm var stor

1–0: Her innser Tobias Lindström (nummer 18) at styringen til Alexander Reichenberg har endt i mål. Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen her!

Petter Thoresen understreker at Latvia har imponert ham «igjen».

– Vi må skru på igjen på mandag og være litt på hverandre, sier Jonas Holøs angående forberedelsene til VM-avslutningen tirsdag.

Hockeystudio: Siste nytt om hockeygutta her!

Mathias Trettenes klinket inn 2–0 snaut to minutter inn i siste periode, for så å måtte se italieneren score sitt aller første VM-mål 16 sekunder senere. Han mener imidlertid at reduseringen ikke betydde fare på ferde; Norge hadde en kampplan, hevder han, som de fulgte og som ville gi uttelling - slik den åpenbart gjorde til slutt.

Norge scoret fem mål i løpet av 10 minutter, og seks i siste periodes 20 effektive spilleminutter.

FØRSTE GANG: Italienerne feirer mål i hockey-VM i Slovakia. Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Michael Haga styrte inn 3-1 på pass fra Thomas Valkvæ Olsen, før Tobias Lindström, Sondre Olden, Martin Røymark og Stefan Espeland fastsatte resultatet til hele 7-1.

VG-børsen:

Kampkarakter:

VG:s terninger viser 3 prikker

Keeper

VG:s terninger viser 4 prikker

Henrik Holm

Norges målvaktsduo med 160 redninger etter fem kamper, mens italienernes duo kunne vise til historisk rekord 234. Holm reddet Norge fra ydmykende 0–1 etter 11 minutter, og italiensk utligning i norsk undertall etter 25 minutter. Kunne lite gjøre med reduseringen.

Backer

VG:s terninger viser 3 prikker

Holøs-Bonsaksen-Lesund-Espeland-Johannesen-Bull-Kåsastul-Nørstebø

Veteran Bonsaksen (minus 7) og offensive Espeland (minus 5) med mulighet til å rette opp samlet svak pluss/minus (på isen ved forlengs/baklengs 5 mot 5). Holøs/Bonsaksen surret da Italia fikk kampens første beste målsjanse. Bull skudd-oppildnet fra start etter hat trick mot Østerrike. Lesund fikk fortjent mye spilletid. Ellers så som så med den ene og den andre.

Løpere

VG:s terninger viser 4 prikker

Olimb-Thoresen-Olden-Trettenes-Haga-Valkvæ Olsen-Lindström-Martinsen-Reichenberg-Roest-Forsberg-Røymark

Her hadde blant mange andre Thoresen en god sjanse til å slette mål-nullen (han burde gjort 2–0 etter 37. min). Reichenberg rykket opp til beste målpoengjeger (5) da han scoret sitt andre VM-mål: Forbilledlig oppstilling foran keeper, styring «på tennis» til 1–0. Forsberg dekket skudd «Forsberg-style» da Italia presset for utligning i overtall nær halvveis. Haga kunne ha scoret, Martinsen kunne ... Trettenes gjorde det - pang - i 42. spilleminutt, Haga med fiks styring - efter fiks Valkvæ Olsen-pasning - og Lindström la (den unødvendige) spenningen død med sitt tredje VM-mål.

les også

Patrick Thoresen: – Vet at jeg har mer inne

Trener/coaching

VG:s terninger viser 3 prikker

Petter Thoresen

Norge måtte vinne og var storfavoritter for første gang siden siste kamp i VM i fjor (seier 3–0 over Sør-Korea). Italia hadde ikke maktet å score mål i løpet av fem kamper, og sluppet inn 38 (Norge 11–28). Alt lå til rette for et lite mål-fyrverkeri. Det kom i 3. periode: Fem mål i løpet av 10 minutter. Men «tam forestilling» er dekkende. Ett mål på 14 skudd i 1. periode, fordi svært få var villig til å styrte inn mot Italias mål. Første overtallsspill betegnende nok lite mål-styrt. Såkalt vanskelig kamp og motstander, men dette var antakelig dette gruppespillets svakeste oppgjør.

les også

Hockeygutta får svensk slakt: – Alle vil være «Zucca»

PS! Norges siste kamp i gruppespillet og VM er mot Latvia tirsdag. Italias siste er mot Østerrike mandag. Østerrike (0 poeng) har igjen Tsjekkia søndag og Italia mandag. Latvia (6 poeng) tapte 1–3 for Russland lørdag. Latvierne har igjen Sverige mandag og Norge tirsdag. Norge kan med andre ord ende som nummer fem i gruppen og på 10. plass totalt (13. plass i fjor).

Vurdert av Øystein Jarlsbo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder