DOMINERTE: Brødrene Mathis (30, t.v) og Ken André Olimb (27) tok sjefsrollene offensivt da Norge slo Sveits 4-3 i spilleforlengelse søndag. Tirsdag kveld må duoen matche Kasakhstans uforutsigbarhet i hockeyguttas tredje VM-kamp i Moskva.
DOMINERTE: Brødrene Mathis (30, t.v) og Ken André Olimb (27) tok sjefsrollene offensivt da Norge slo Sveits 4-3 i spilleforlengelse søndag. Tirsdag kveld må duoen matche Kasakhstans uforutsigbarhet i hockeyguttas tredje VM-kamp i Moskva. Foto: Ivan Sekretarev Ap

VGs ishockeyjournalist med analyse foran Norge-Kasakhstan klokken 19.15: I kveld må Zucca og kompani takle «Borat-hockey»

ISHOCKEY

MOSKVA (VG) Filmfiguren Borat representerer Kasakhstan på spinnvilt vis i den omstridte kinofilmen fra 2006. Kasakhstans VM-lag som møter Norge til skjebnekamp her i Moskva i kveld er omtrent like uregjerlig.

Publisert:

– Ja, jeg har sett filmen og det er litt sånn de er. Du vet aldri hva som skjer mot et slikt lag, sier Mathis Olimb (30) etter Norges formiddagstrening - ni timer før VM-kamp nummer tre mot Kasakhstan.

– Vi må spille som mot Sveits; samlet defensivt, ikke «slippe til» overtall (for motstanderen) og ikke pådra oss dumme utvisninger. Vi må tørre å spille den fine ishockeyen vi har spilt hittil, tilføyer ha

BAKGRUNN: Hockeygutta fra innsiden før skjebnekampen

Mathis Olimb har sammen med lillebror Ken André og Mats Zuccarello (28) vært Norges beste løperspillere i VM.

Borat-hockey

Klokken 19.15 i kveld venter en ny skjebnekamp, som den mot Danmark (0-3) og Sveits (4-3 i spilleforlengelse). Zucca & co må takle Borat-hockey:

Kasakhstan slo Sveits i VM-premieren 3-2 etter straffeslagskonkurranse. I ordinær spilletid skjøt backen Roman Savsjenko (27) fra egen banehalvdel. Slagskuddet var i utgangspunktet av det ordinære slaget, men pucken slingret inn bak Sveits' NHL-keeper Reto Berra.

En klassisk keepertabbe, selv om pucken på sin lange vei endret retning.

I neste kamp hadde Kasakhstan 4-4 mot hjemmefavoritten Russland. Den endte med tap 4-6 for Savsjenko & co. I en periodepause ville en russisk TV-kanal intervjue Savsjenko. Intervjuet ble brått stoppet av Kasakhstans trener Andrej Nazarov (41).

Under den internasjonale pressekonferansen etter kampen, fikk Nazarov - som er russer og spilte over 10 sesonger i NHL før han ble trener - spørsmål om hvorfor.

Tollefsen: – Må vinne flere enn én kamp - LES SAKEN

Borat-svar

Nazarovs svar kunne like godt kommet fra Borat, skuespiller Sacha Baron Coens alter ego i spillefilmen med samme navn: «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

– Hun var for pen, forklarte Andrej Nazarov med henvisning til den russiske TV-reporteren som hadde tatt oppstilling ved isen.

– Hadde hun vært stygg, ville han fått lov til å stanse (for å la seg intervjue), tilføyde Kasakhstans trener fra podiet i pressesenteret i VM-arenaen Ice Palace.

Du kan si hva du vil om en slik opptreden. Men det gir et ganske godt bilde av det Kasakhstan står for ute på isen. Det er vanskelig å vite hva de kan finne på.

– Jeg så det. De har en litt annen kultur og sånn enn oss, svarer Mathis Olimb på spørsmål om trener Nazarovs oppsiktsvekkende intervjunekt-forklaring.

VG-analyse foran Norge-Sveits HER

Nigel, Brandon og Dustin

Norges landslagssjef Roy Johansen påpeker at Kasakhstan er gode til å forsvare seg, fordi spillerne er vant til det i KHL. De fleste spiller for klubblaget Barys Astana i den Russland-baserte ligaen: 9. plass av 14 lag i ligaens østdivisjon, 31 tap etter 60 kamper i grunnserien.

På den annen side har Kasakhstan scoret fire ganger i overtallsspill i VM. Fire ganger på seks muligheter, ifølge den offsielle statistikken. Dermed er de best i Norges VM-gruppe A når det gjelder å utnytte tilfellene der motstanderen sitter utvist.

I undertallsspill er de blant gruppens svakeste.

Norge bør altså få overtallsspillet til stemme i kveld, slik Zuccarello & co fikk det til mot Sveits: Et mål seks mot fem (avventende utvisning) og fire mot tre da Andreas Martinsen ble matchvinner (4-3) i spilleforlengelsen.

VG-analyse: Zucca må ikke ta for stor plass

Kasakhstan har tre spillere med fornavnene Nigel, Brandon og Dustin. De likner ikke mye på Borat, for å si det slik. Nigel Dawes (31), Brandon Bosjenski (Bochenski/34) og Dustin Boyd (29) kommer fra USA og Canada. Alle tre har spilt i NHL, og alle har spilt fem-seks sesonger Astana før de nå fikk kasakhstansk statsborgerskap foran VM.

– Må tåle bytte av statsborgerskap

Mathis Olimb (Jokerit 2015/16), Lars Haugen (Dinamo Minsk 2011/15) og Mats Zuccarello (Metallurg Magnitogorsk 2012/13) har spilt mot dem i KHL.

Olimb, Borat-uforutsigbar i stilen på banen, spilte for finske Jokerit før han gikk til sveitsiske Kloten midt i klubbsesongen som nettopp er avsluttet. Han sier at han «vet» at Dawes (212 NHL-kamper) «har noe ikke mange andre har».

Dawes scoret to superfrekke og elegante mål da han avgjorde straffeslagskonkurransen mot Sveits.

Mathis Olimb (klar for svenske Linköping) mener at «vi» må tåle statsborgerskapbytter a la Dawes, Bosjenski og Boyd. Norges ishockeylandslag har tidligere også dratt nytte av det, ved kanadiere, svensker og finner som etter en tid i norsk klubbhockey har fått norsk pass - og deretter har spilt VM og OL for Norge.

Kasakhstan har imidlertid mer å by på en kanadiere og amerikanere som i beste Borat-ånd har krydret Kasakhstans VM-lag med tekniske lekkerbiskener. Keeperen Vitali Kolesnik (36), som har spilt sammen med Jonas Holøs i Lokomotiv Jaroslavl og Patrick Thoresen i Salavat Juljajev, har reddet 92 av 100 skudd etter to VM-kamper.

Leste du denne saken? Holøs klar for ny VM-maraton

70/30 til Norge

Til sammelikning reddet Lars Haugen 27 mot Danmark i åpningskampen og Lars Volden 39 mot Sveits for to dager siden.

Den norske redningsprosenten er henholdsvis sterke 92,59 og 92,31, Kolesniks 92. Men det det er ikke feil å hevde at Kasakhstans keeper har imponert mer, med åtte baklengsmål på to kamper - mot Norges seks på to (ett riktignok med Haugen på benken og tomt norsk mål).

Norge har vist seg bedre - statistisk sett - med egne spillere i utvisningsboksen. Norge har sluppet inn ett ved fem tilfeller, Kasakhstan fire ved ni tilfeller.

Hvis du i Drillo-ånd spør meg om Norges seiersjanse i kveld, er svaret 70/30.

Det vil si tre poeng og et betydelig byks på tabellen i den i likhet med Kasakhstan uforutsigbare Moskva-gruppen i 2016-VM.

Her kan du lese mer om