Hovedinnhold

VG-sportens kommentator:

Høyt spill om Bachs livbøye

<p>DAGENS DOBBEL? IOC-president Thomas Bach jobber med å finne en løsning for sommerlekene i 2024 og 2028 på likt.</p>

DAGENS DOBBEL? IOC-president Thomas Bach jobber med å finne en løsning for sommerlekene i 2024 og 2028 på likt.

Foto: Denis Balibouse, Reuters
Dersom Thomas Bach lykkes med masterplanen om å lande OL-arrangør for 2024 og 2028 i ett jafs, kan IOC skaffe seg et pusterom. Men mange humper i veien må passeres.

Denne saken handler om:

KOMMENTATOR: Leif Welhaven.
KOMMENTATOR: Leif Welhaven. Foto: Frode Hansen, VG

Hva har Budapest, Hamburg, Roma, Barcelona, St. Moritz, München, Oslo, Lviv, Krakow og Stockholm til felles?

Svar: Alle byene har, på litt ulike stadier, vendt ryggen til tanken om å arrangere De olympiske leker.

LES OGSÅ: Høyre sier nei - ikke OL i 2022

Til vinterlekene i 2022 stod IOC som kjent igjen med bare Beijing og Almaty som kandidater, der førstnevnte vant med stemmetallet 44-40.

Til sommerlekene i 2024 er det like få å velge mellom: Paris og Los Angeles.

Spørsmålet er nå om Bach & co kan klare å vri sistnevnte situasjon til sin fordel, ved å få til en «dagens dobbel»-variant.

  Begge kandidatene regnes nemlig som himla attraktive, så hvorfor ikke legge en snedig plan om å sikre seg begge to, men der man får den ene til å vente noen år?

Da har jo IOC plutselig sommerkabalen i boks i lang tid fremover, og kan slippe gnålet om hvor lite attraktivt det er blitt å søke. I mellomtiden kan det da, om man egentlig vil, også jobbes videre med reformer i bevegelsen.

LES OGSÅ: Slik vil IOC forandre seg

Nå jobber ringenenes herrer på spreng med å få Paris og Los Angeles med på en slik tanke.

En arbeidsgruppe med fire IOC-visepresidenter, fra Australia, Kina, Spania og Tyrkia, har fått i oppgave å berede grunnen for idrettspolitikk og diplomati på høyt nivå.

Målet er å finne en løsning der den ene kandidaten får 2024, mens den andre godtar å forandre søknaden sin til lekene som ligger 11 år frem i tid.

Utfordringen er selvsagt at både de franske og amerikanske kandidatene er rigget for arrangementet det nå skal konkurreres om, og det er ingen selvfølge at de vil være interessert i å vente. Det kan også fort kan se ut som et pr-prestisjenederlag å bli fremstilt som «andrevalget».

Med ferske statsledere i begge land er de storpolitiske aspektene rundt OL heller ikke blitt mindre aktuelle.

For Paris er det dessuten et relevant poeng at de hadde OL i 1924, og symbolikken i et hundreårsjubileum skal ikke undervurderes.

Så langt har franskmennene vært på «2024 eller ingenting»-linjen, mens amerikanerne ikke har vært fullt så kategoriske. Men så viktig er en langsiktig løsning for OL-toppene, at normalt velinformerte Nick Butler i «Inside the Games» beskriver det som et spørsmål om «hvordan» snarere enn «hvorvidt» det blir et utfall med to avgjørelser i ett.

Tautrekkingen er for lengst i full gang, og utover sommeren og høsten vil spillet i kulissene intensiveres. I starten av juni skal arbeidsgruppen rapportere til eksekutivkomiteen i Lausanne, før saken havner på bordet til IOC-kongressen i Lima i september. Da er det tid for et viktig veivalg.

Mange krevende øvelser skal avvikles i ulike grener i 2017. I en av de aller vanskeligste er arbeidsantrekket slips, og konkurransearenaen hoteller og møterom.

Førstepremien heter 2024.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport