Hovedinnhold

Varsleren til VG: Derfor ble skiskytter-stjernene tatt

<p>«FORRÆDER»: Grigorij Rodtsjenkov (t.h.) blir for tiden fremstilt som forræder i Russland. Her er han fotografert i 2013 sammen med daværende sportsminister Vitalij Mutko (t.v.), som nå er visestatsminister. Mannen i midten er Dmitrij Kozak, en annen kjent politiker. Bak daværende visesportsminister Jurij Nagornykh, som av Rodtsjenkov blir fremstilt som den som ledet dopingplanen mot Sotsji-OL.</p>

«FORRÆDER»: Grigorij Rodtsjenkov (t.h.) blir for tiden fremstilt som forræder i Russland. Her er han fotografert i 2013 sammen med daværende sportsminister Vitalij Mutko (t.v.), som nå er visestatsminister. Mannen i midten er Dmitrij Kozak, en annen kjent politiker. Bak daværende visesportsminister Jurij Nagornykh, som av Rodtsjenkov blir fremstilt som den som ledet dopingplanen mot Sotsji-OL.

Foto: RIA NOVOSTI
Til tross for at det skulle være «umulig» å avsløre dem, ble tre av Russlands største skiskytterstjerner tatt for EPO-bruk i 2009. Nå forklarer varsleren Grigorij Rodtsjenkov til VG hvordan det kunne skje.

Denne saken handler om:

Han har tidligere beskrevet hvordan EPO-bruken var stor både i skiskyting og langrenn, men at løperne likevel ikke ble tatt - fordi de hadde funnet en metode til å fjerne molekyler av sialinsyre, noe som gjorde at de ikke testet positivt.

Men i 2009 ble de to kvinnelige toppene Albina Akhatova og Jekaterina Jurjeva, samt Dmitrij Jarosjenko tatt. Det var slett ikke med i beregningen og ble en alvorlig nedtur for russisk skiskyting.

– Russiske utøvere brukte den gang en form for EPO som var vanskelig å avsløre. En av de viktigste kildene til hemmelig EPO for OL-utøverne var Stanislav «Stasik» Dmitriev, en distributør av doping, forklarer Rodtsjenkov i en post til VG og NRK.

EPO-trøbbel

– Hans versjon av EPO var modifisert ved å fjerne sialinsyre, noe som gjorde at det var nesten umulig å oppdage EPO som følge av de strenge kriteriene WADA har. Men antallet utøvere han skulle levere til, vokste raskt, det gikk utover kvaliteten på EPO-en, noe som fikk alvorlige konsekvenser.

Nyheten om Akhatova, Jurjeva og Jarosjenko kom i februar 2009.

– FSB prøvde å diskreditere resultatene, men de mislyktes, sier Rodtsjenkov.

– Så i juli 2009 ble langrennsløperne Julia Tsjepalova og Jevgenij Dementiev, begge OL-mestere, utestengt. Mange andre kom seg unna, hovedsakelig på grunn av WADAs strenge krav for å identifisere EPO, fortsetter den tidligere laboratoriearbeideren.

Utestengt i to år

Alle disse tre ble utestengt i to år. Akhatova benyttet anledningen til å legge opp, Jarosjenko prøvde comeback - uten å lykkes, mens Jurjeva kom tilbake.

Senere varslet IBU at Jurjeva igjen var tatt for doping etter å ha retestet gamle prøver.

Mangemilliardæren Mikhail Prokhorov, som ble skiskytterpresident, hevdet i sin tid at de hadde ryddet opp etter disse tre sakene. Men ifølge tidligere laboratoriesjef Rodtsjenkov og McLaren-rapporten fra WADA var det altså snarere tvert om: Russerne hadde en klar dopingplan mot OL på hjemmebane.

SLIK JUKSET DE

Både i McLaren-rapporten og i andre dokumenter har det kommet frem metoder som russerne skal ha jukset på:

• Dopingkontrollørene var korrupte, og utøvere tok med ren urin hjemmefra og ga disse flaskene som sin dopingprøve.

• Trenere og utøvere ble varslet før utenfor-konkurranse-testing. Dette har blitt bekreftet av en rekke personer.

• Dopinglabben i Moskva hadde ifølge Rodtsjenkov ren urin, så når det kom en positive prøve, kunne de bytte ut denne. De kunne jo bare bytte A-prøvens innhold etter at den var åpnet. Dette var før de hadde en metode til å åpne prøveflaskene.

• Åpning av flaskene - og bytte av innhold - skal første gang ha blitt gjennomført under friidretts-VM i 2013 og deretter OL i 2014. Etterretningstjenesten FSB lærte seg til slutt, ifølge Rodtsjenkov, en metode for å gjøre dette nesten uten at det syntes.

• EPO var manipulert så den ikke kunne oppdages i WADA-testen.

• Rusada (det russiske antidopingbyrået) manipulerte høye blodverdier på utøvernes blodpass da de ble skrevet inn i ADAMS-systemet. Dette kunne WADA og de internasjonale særforbundene avsløre ved egen testing.

• Hvis de ikke hadde noen annen måte å gjøre det på, byttet de navn på utøverne, slik at det i stedet gikk ut over en dårlig utøver. De ble syndebukker og ble straffet. Dette skjedde blant annet med skiskytteren Olga Zaitseva.

• Det ble også hevdet at FSB stoppet positive prøver på grensen, mens de var i tollen på vei til et utenlandske laboratorium. Derfor ble prøvene analysert som negative også når de kom til utenlandske laboratorier.

• Endelig metoden som Rodtsjenkov sier ble brukt under OL i Sotsji: Positive prøver ble byttet ut med rene gjennom et hull i veggen inn til rommet der dopingprøvene ble oppbevart.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport