Hovedinnhold

Ski-topp åpner for debatt om ungdoms-OL

ÅPNER FOR DEBATT: Generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet, Sarah Lewis, er åpen for debatt om ungdoms-OL.
ÅPNER FOR DEBATT: Generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet, Sarah Lewis, er åpen for debatt om ungdoms-OL. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
FIS-sjef Sarah Lewis tror det vil komme en debatt om fremtiden til ungdoms-OL.

Denne saken handler om:

I går rettet IOC-medlem Dick Pound kraftig skyts mot arrangementet som i vinter skal avholdes på Lillehammer.

BAKGRUNN: – Bortkastet tid og penger

«Bortkastet tid og penger», lød dommen fra den høyprofilerte kanadieren, som har 37 års fartstid bak seg i verdens mektigste idrettsorganisasjon.

Sarah Lewis er mer positiv – men erkjenner at arrangementet kan debatteres.

– Det er åpning for å diskutere om ungdoms-OL har funnet sin rette form innad i IOC. Spørsmålet er om dette er den rette måten å gjøre ungdom engasjert i idrett på, sier hun til VG.

Lewis er generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS), og har vært tilknyttet IOC i forbindelse med reformprosessen Agenda2020.

IDRETTSMINISTEREN: – Uforståelig kritikk

Når VG spør om hun er enig med Dick Pound, tar hun en tre sekunder lang tenkepause før hun svarer:

– Det avhenger av hva målsettingen er: Som frittstående arrangement var det veldig mye skepsis foran de første lekene i Innsbruck i 2012. Men med tanke på hva det leverte, så endte man opp med flere «plusser» enn hva vi trodde på forhånd.

– Men sett i lys av hva dette faktisk koster, og det vet Dick bedre enn meg, kan man spørre: Leverer ungdoms-OL i henhold til hva intensjonen var? Det skulle handle om å få ungdommen engasjert i idrett. På det området finnes det nok mer effektive metoder enn å arrangere ungdoms-OL.

LES OGSÅ: Millionsmell for ungdoms-OL

Lewis mener det er viktig å tone ned konkurranseaspektet i ungdoms-OL. Sportslig er det et knepp ned fra junior-VM, sier hun. Nordmenn må ikke tro at dette er et vanlig OL, der man for enhver pris skal være best, presiserer hun.

Idrettstoppen mener ungdoms-OL fungerer godt til å teste ut nye idrettsgrener – som langrennscross.

LESTE DU DENNE? Advarer mot doping i ungdoms-OL

Erfaringen fra den første utgaven, for fire år siden, er også at deltakere i større grad enn i et vanlig OL møtes på tvers av nasjonaliteter under lekene.

– Men det er likevel en stor investering sammenliknet med det utbytte man sitter igjen med. IOC har betalt deler av utøverlandsbyen på Lillehammer, og man må spørre seg: Er det den rette måten å engasjere ungdom på, i et globalt perspektiv?

Det spørsmålet stiller også Dick Pound seg.

– Folk tar imot dette arrangementet bare fordi det er gratis, mener han.

LES OGSÅ: Statsråd-rush til ungdoms-OL

73-åringen avviser at ungdoms-OL har vært et forsøk på å svare langt mer profilerte arrangementer som X Games. Det amerikanske konseptet treffer gjerne bredere hos mange unge.

– X Games er ingen konkurrent. Det er et flott arrangement som fortjener et klapp på skulderen. Vi har et helt annet arrangement, enn så lenge, sier Pound.

Mange frivillige: Avblåser ungdoms-OL-krise

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport