Hovedinnhold

Kulturministeren slår alarm – frykter ukultur i norsk idrett

– Vi kan ikke ha det slik, sier Helleland

<p>Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ser mørkt på andelen av kvinnelige trenere i norsk toppidrett. Her i forbindelse med ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: Ole Kristian Strøm / VG</p>

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ser mørkt på andelen av kvinnelige trenere i norsk toppidrett. Her i forbindelse med ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Det er så få kvinnelige topptrenere at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) frykter det finnes en ukultur i norsk idrett.

Denne saken handler om:

– Tallene er helt klart for dårlige. Når du ser på hvor mange av våre fremste idrettsstjerner som er kvinner, så kan vi ikke ha det slik. Det er trist at norsk idrett går glipp av så mye god kompetanse fordi de ikke har flere kvinnelige trenere. Det gjenspeiler heller ikke bildet av medlemmene i norsk idrett, hvor 40 prosent er kvinner, sier en engasjert Helleland til VG.

Kun tre av 24 kvinnelige eliteserielag i håndball og fotball har trener av samme kjønn. Ingen av de største idrettene som langrenn, fotball, håndball, skiskyting og alpint har kvinnelige landslagstrenere.

Bakgrunn: Nesten ikke kvinnelige topptrenere: - Går på gamle fordommer

Mener det haster

– Vi må finne ut hva vi må gjøre fra idrettens og myndighetenes side. Vi kan ikke være bekjent av en så lav andel kvinnelige trenere og ledere, mener den ganske ferske kulturministeren.

Statsråden mener det haster for idretts-Norge å få frem flere kvinnelige trenere.

– Norsk idrett sitter på store ubrukte ressurser. Jeg vet at Norges Idrettsforbund (NIF) er kjent med det og at de har fornyet fokus gjennom strategier og planer for å få frem flere kvinnelige ledere og trenere, men så lenge vi ikke ser resultater av dette, er det ikke godt nok. Nå må det begynne å skje noe, for idretten har en lang vei å gå i særforbundene, både med tanke på presidenter og generalsekretærer, men også på trenersiden.

Les også: Kulturministeren mener Norge bør arrangere OL i fremtiden

– Fornemmelse av ukultur

Helleland aner at noe kanskje ikke er som det burde være i den norske idretten.

– Dette kommer ikke av seg selv. Det krever målbevisst arbeid og det handler om punkt en: utdanning, to: kompetanse, men også kultur og holdninger. Man kan nesten få en fornemmelse av at det eksisterer en ukultur når det finnes så få kvinnelige trenere i et land med så mange kvinnelige utøvere både i bredde og topp, sier kulturministeren og legger til:

 – Jeg håper ikke det er sånn, men nå må resultatene komme. Det har vært snakk lenge nok. For norsk idrett vil gevinsten være veldig stor hvis de ser og bruker den ubrukte kompetansen som er der. Her må det jobbes på lederplan, vi må fjerne de usynlige barrierene og de må identifiseres på toppen og bli endret.

Saken fortsetter under bildet

<p>SKISKYTTER-VM: Kulturminister Linda Hofstad Helleland var med å åpne skiskyting-VM i Holmenkollen for noen uker siden. FOTO: NTB SCANPIX</p>

SKISKYTTER-VM: Kulturminister Linda Hofstad Helleland var med å åpne skiskyting-VM i Holmenkollen for noen uker siden. FOTO: NTB SCANPIX

Så du denne? Se hvordan menn dominerer i idretten

IOC-møter

Eksempler fra en mannsdominert idrettsverden

*  I styret til Det internasjonale skiforbundet sitter det 17 menn. Den eneste kvinnen har status som «observatør».

* FIFAs eksekutivkomité teller 25 medlemmer. Bare én er kvinne (kvotert). Ytterligere én kvinne er utnevnt, eller såkalt «co-opted».

*UEFAs eksekutivkomité har 20 medlemmer. Bare én er kvinne (Espelund, kvotert).

* Samtlige 12 visepresidenter i de to organisasjonene er menn.

* Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har 30 æresmedlemmer. Én er kvinne.

* IHF har 18 medlemmer i sitt styre. Samtlige er menn.

* Det internasjonale svømmeforbundet har 35 medlemmer i sitt «FINA Bureau». To av dem er kvinner.

Helleland skal i løpet av året på flere samlinger i regi av Den internasjonale olympiske komité (IOC). I mai skal hun sammen med Kristin Kloster Aase, visepresident i NIF, og Nawal El-Mouawakal, visepresident i IOC, samle kvinnelige ledere i fra næringsliv og idrett i Bergen. Målet er å finne ideer til å få frem flere kvinnelige ledere i sporten.

Forsker om likestilling i norsk idrett: – Et alvorligdemokratisk problem

I Bergen skal Isha Johansen fra Sierre Leone, som var den eneste kvinnen sammen med Sonia Bien-Aime fra vestindiske Turks- og Caicosøyene som hadde stemmerett under FIFA-valget i februar, fortelle sin historie. Det skal også Sarah Lewis som er generalsekretær i det internasjonale skiforbundet (FIS).

VG Pluss: Ekteparet Helleland om veien til å bli et maktpar

– I Bergen ser jeg frem til å høre historier fra kvinner som har lykkes, om hvordan de klarte å nå gjennom et trangt nåløye. Jeg ønsker å bidra til at flere kvinner kan bryte seg gjennom glasstaket, sier Helleland.

VG Sportens podcast: Stjernespissen som skaper kommentatortrøbbel

Trønderen har blitt invitert av IOC-presidenten Thomas Bach til forbundets årskongress i Peru, og Helleland skal også være med på et stort møte under OL i Rio til sommeren.

– Jeg er glad for at IOC har gitt meg muligheten til å bidra med at Norge skal få flere kvinnelige ledere i idrett. Norge er kjent som likestillingsland nummer en, og da må andelen kvinnelige ledere og trenere i norsk idrett opp.

Få kvinnelige sportsjournalister: Karen-Marie Ellefsen tror menn får flere sjanser

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport