Hovedinnhold

Kulturministeren mener Norge bør arrangere OL i fremtiden

• Men det er idretten som må ta initiativet
• Mener Norge bør bli bedre i «store» idretter
• Inviterer internasjonale spillselskaper til møte

VIL PÅVIRKE IOC: Kulturminister Linda Hofstad Helleland snakker i dette intervjuet med VG om sine visjoner for norsk idrett. Her er hun på sitt nye kontor i Akersgata denne uken.
VIL PÅVIRKE IOC: Kulturminister Linda Hofstad Helleland snakker i dette intervjuet med VG om sine visjoner for norsk idrett. Her er hun på sitt nye kontor i Akersgata denne uken. Foto: Mattis Sandblad, VG
STATSRÅDENS KONTOR (VG) Nyutnevnt kulturminister Linda Hofstad Helleland (38) drømmer om et comeback på håndballbanen. Hun skal bare pusse litt på norsk og internasjonal idrett først.

Denne saken handler om:

– Det er ikke rart at idrettsverden reagerer kraftig på alle skandalene vi har sett. Det har lenge blitt sagt mange fine ord, men nå må vi stille krav til at det faktisk skjer noe. Reformprosessen i IOC må ende med noe konkret, etter at mye har gått gal retning, sier trønderen.

Det er bare tre uker siden hun ble utnevnt til kulturminister. Hun har nytt respekt i Høyre gjennom mange år, men først nå er Helleland statsråd – for første gang.

Fryktet pampefest sist: IOC ville ha gratis sprit på stadion og cocktail-fest med Kongen

På kontoret er den eneste synlige forskjellen at møtebordet er snudd 90 grader siden forgjengeren Thorhild Widvey (H) låste seg ut for siste gang før jul.

Helleland bærer imidlertid på større planer enn som så.

– Internasjonal idrett har et alvorlig tillitsproblem, sier hun – og nevner IOC som avgjørende for å få til endringer.

IOC på ski

Om en måned åpner ungdoms-OL på Lillehammer. Dit kommer IOC-medlemmer fra hele verden. De skal få klar beskjed av den nye idrettsministeren i Norge om at det må endringer til.

– Jeg vil invitere IOC-medlemmene på skitur og en god prat, med termos og Kvikk Lunsj. Selv om det har vært ulike følelser etter Norges OL-nei, så er dette en gyllen anledning til å få IOC til å forstå verdiene norsk idrett representerer. Norsk idrett har mye å lære bort til den internasjonale idrettsbevegelsen.

Prater du ikke for døve ører når du snakker med folk som har hatt posisjonene sine i flere tiår?

– Nei, det tror jeg ikke. Årsaken er vårt «nei» til OL. Det er også mange unge visjonære folk i IOC. De vet hvor mange som kjempet for OL, men at årsaken til avgjørelsen var oppfattelsen av IOC. De kan ikke risikere at flere gjør som Norge.

KOMMER TIL LILLEHAMMER: IOC-president Thomas Bach er en av dem Linda Hofstad Helleland etter alle solemerker vil prate med i februar.
KOMMER TIL LILLEHAMMER: IOC-president Thomas Bach er en av dem Linda Hofstad Helleland etter alle solemerker vil prate med i februar. Foto: Tibor Illyes, Ap

Kulturministeren var en varm forkjemper for OL i Oslo i 2022. I dette intervjuet med VG svarer hun også «ja» på spørsmål om Norge bør arrangere OL en gang i fremtiden.

– Er OL-saken lagt død i mange år fremover?

– For meg blir ikke det spørsmålet aktualisert før idretten kommer med et initiativ. Et politisk vedtak om et internasjonalt mesterskap skal ikke tres ned over hodet på idretten. Og så må det være forankret slik at hele idretten står bak.

– Det var den ikke sist?

– Vi jobbet litt i motvind, for å si det sånn, smiler statsråden – før hun bryter ut i latter.

Granåsen istedet for Mexico

Den ferske kulturministeren roser ungdoms-OL på Lillehammer. Arrangementet handler også om å skolere morgendagens frivillige, hevder hun.

Les også: Advarer mot doping i ungdoms-OL

Mens klassekameratene i USA feiret endt skolegang med strandtur til Mexico på slutten av 90-tallet, reiste Helleland hjem til Trondheim for å være frivillig under ski-VM.

Solfylte Cancun ble ofret for snødekte Granåsen. Men det å være «kulturvertinne» den gangen, i 1997, er hennes største idrettsminne, forteller høyrepolitikeren.

Les også: Professor om ungdoms-OL: – Hvem gidder å se på dette?

Helleland forteller VG at hun ønsker seg mer debatt rundt idretten i Norge. Diskusjonene til nå har vært for preget av skyttergravstenkning, synes hun.

Hva tenker du om norsk spillpolitikk og enerettsmodellen (Norsk Tippings monopol)?

– Regjeringen har vært tydelige på at enerettsmodellen skal bestå. Vi må beholde det som er bra og fungerer optimalt. Og det er veldig mye, sier Helleland.

<p>LEDER UTVALG: Jan Åge Fjørtoft legger frem resultatet fra arbeidet i utvalget han leder i løpet av våren. Kulturministeren har store forventninger, sier hun.</p>

LEDER UTVALG: Jan Åge Fjørtoft legger frem resultatet fra arbeidet i utvalget han leder i løpet av våren. Kulturministeren har store forventninger, sier hun.

Foto: Nils Bjåland, VG

Lite er imidlertid hugget i sten:

– Vi skal arrangere et éndagsseminar senere i januar. Der vil også utenlandske spillselskaper delta. Jeg vil utfordre dem, og føre dialog med mange aktører. Plutselig kan det dukke opp gode forslag som vi ikke ser i dag. Jeg vil ikke konkludere på enkeltdetaljer før stortingsmeldingen er klar, legger statsråden til.

Forgjenger Thorhild Widvey satt i fjor ned et utvalg, ledet av Jan Åge Fjørtoft, som skal drøfte verdispørsmål rundt norsk idrett.

Vil utfordre idretten

Helleland har store forventninger til resultatet, som legges frem i løpet av våren. Da hun entret talerstolen på et seminar før Idrettsgallaen i helgen, ville hun utfordre norsk idrett på spørsmål Fjørtoft-utvalget drøfter.

- Dagens unge er ikke alltid happy med å trene fra fem til halv sju to ganger i uken. Vi må sørge for at idretten ikke holder fast ved gårsdagens løsninger for dagens ungdom. Da er den uorganiserte idretten noe vi må satse på i mye større grad, sier kulturministeren til VG.

Hun trekker selv frem ungdom som bruker fritiden sin på skateboard:

– Det er ikke alle som finner seg til rette i ski- eller fotballmiljøet. Det viktigste for meg som sportsminister er ikke når eller hvor ungdommene er aktive. Bare at de er aktive.

Det er bare 209 dager til OL i Rio starter. Der har Olympiatoppen satt seg et svært beskjedent medaljemål.

Linda Hofstad Helleland vil nå utfordre norsk idrett på hvordan man skal heve seg i toppen av store verdensidretter. Hun fikk med seg debatten i VG i fjor, der tidligere golfpresident Finn H. Andreassen stilte spørsmål ved disponeringen av pengene i norsk toppidrett.

Bakgrunn: Golfpresidenten krever svar om pengebruken til Olympiatoppen

OL-tilhenger: Men Linda Hofstad Helleland, her i møte med VG onsdag, mener idretten er parten som må ta et nytt initiativ en gang i fremtiden.
OL-tilhenger: Men Linda Hofstad Helleland, her i møte med VG onsdag, mener idretten er parten som må ta et nytt initiativ en gang i fremtiden. Foto: Mattis Sandblad, VG

Lave Rio-mål

Det er synd det ikke kom mer ut av debatten, mener kulturministeren.

– Det er stor interesse for langrenn og skiskyting blant nordmenn, men vi må også tenke langsiktig. Vi skal jobbe systematisk for å hevde oss i store idretter. Det gjelder også sommeridretter. Da må vi se på hvordan vi jobber i toppen, og hvordan vi disponerer midlene våre.

– Det som skjer i Rio er spennende, men for å si det sånn: Det er ingen vits å legge lista for høyt hva gjelder medaljemål, legger Helleland smilende til.

– Det har man heller ikke gjort?

– Nei, den ligger lavt, og det er synd. Jeg tenker at «skal vi bare synes det er greit?».

Men dette er idrettens penger, og idretten er opptatt av selvstyre. I hvilken grad kan du da påvirke dette?

– Det er riktig, og det skal være slik at idretten bestemmer selv. Jeg skal ikke instruere. Men dette er noe jeg vil utfordre idretten på, uten at jeg skal gå inn politisk.

Kulturministeren spilte håndball i oppveksten i Sør-Trøndelag. Som mange andre, ga hun seg midt i tenårene.

– Klassisk frafall! Politikken tok meg, ler hun fra den andre side av møtebordet på sitt eget kontor i dag.

Comeback?

Kommunikasjonssjefen hennes har lovet å sjekke om departementet har et bedriftslag i håndball, selv om statsråden virker usikker på om egne knær kommer til å samarbeide.

– Den lille drømmen er å ta opp igjen håndballspillingen på seniornivå, avslører 38-åringen som er gift med stortings- og partikollega Trond Helleland.

VG Pluss: Ekteparet Helleland om veien til å bli et maktpar

Som trønder er hun ihuga Rosenborg-patriot, og fant tid til flere besøk på Lerkendal i forrige sesong. Før jul fikk hun også med seg håndballjentenes VM-finale fra tribuneplass i Danmark.

Foretrekker du en tur i Marka eller å se en privatlandskamp i fotball på TV?

– Da velger jeg fotball, sier Linda Hofstad Helleland til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport