Hovedinnhold

Eks-idrettspresident: – Spør svenskene først om de vil ha OL

<p>OL-TILSKUERE: Børre Rognlien (lengst til høyre) under Sotsji-OL i 2014. Videre fra høyre kong Harald, dronning Sonja, Elisabeth Seeberg og Inge Andersen.</p>

OL-TILSKUERE: Børre Rognlien (lengst til høyre) under Sotsji-OL i 2014. Videre fra høyre kong Harald, dronning Sonja, Elisabeth Seeberg og Inge Andersen.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Tidligere idrettspresident Børre Rognlien mener at Norge først bør spørre Sverige om de vil ha vinter-OL i 2026.

Denne saken handler om:

Det kommer fram i en bok som Rognlien presenterte tirsdag. På en pressekonferanse utdypet han:

– Jeg møtte det svenske idrettsforbundet i november 2011 og spurte dem om de ville søke OL i 2022, for i så fall ville vi støtte dem. Etter som de ikke ville det, satset vi på vår egen OL-prosess.

– Jeg mener fortsatt at vi bør spørre Sverige om de vil ha OL også denne gang, i 2026, sier Børre Rognlien.

Les også: Dette er Telemarks OL-planer

– Hvorfor? 

– Jeg mener vi bør støtte Sverige som aldri har hatt vinter-OL og som oppfyller de samme kravene som Norge.

Med «de samme kravene» mener Rognlien faktorer som snø, tilskuerinteresse, arbeidstakerrettigheter, miljøhensyn og lignende.

– Så jeg vil anbefale at vi gjør det samme nå som vi gjorde da jeg satt som idrettspresident i 2011. Jeg mener dette er en bedre løsning enn en ny norsk diskusjon nå.

Fikk du med deg? Kaller Telemarks OL-plan «det dummeste jeg har hørt i år»

I boken «Jeg var i rommet» skriver Rognlien at den daværende svenske idrettspresidenten Karin Mattson Weijber i 2011 svarte at tiden var for knapp for Sverige til noen 2022-søknad. «Karin ønsket Norge lykke til», fortsetter Børre Rognlien.

At det likevel senere kom et svensk OL-initiativ senere, forklarer han med at idrettens organisasjon er delt i Sverige og at det nye alternativet kom gjennom Sverige Olympiske komité.

Leker uten kamerater: Kommentar om IOCs utfordring med få søkere

Stockholm har lagt fram planer om en mulig OL-søknad til 2026. Svenskene tror ikke et OL på hjemmebane vil belaste statskassen noe særlig, og regner med et IOC-tilskudd på syv milliarder kroner. Hopping og kombinert er tenkt lagt til Falun, mens alpint vil foregå i Åre.

Flere steder i Norge har lansert OL-planer. Sist ute er Telemark, som tirsdag fortalte at de vil ha et bærekraftig OL, og ser for seg å samarbeide med andre fylker. Planene ble presentert i storslåtte omgivelser på Gaustatoppen, og med et sterkt fokus på Sondre Norheim, den moderne skisportens far.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport