I DUBLIN: Her er Erik Follestad (sittende) like etter situasjonen med Emil Meek.

I DUBLIN: Her er Erik Follestad (sittende) like etter situasjonen med Emil Meek. Foto: Nathalie Sæther

Follestad besvimte på direkten etter MMA-Meeks nakkegrep

UFC-fighter Emil Meek (28) skulle demonstrere MMA-grepet «rear naked choke» på Erik Follestad (27) under en TV 2-sending. Det gikk ikke etter planen, og Follestad besvimte på direkten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Flere har reagert på den ekle episoden under TV 2s livesending av pokerturneringen i Dublin, da Follestad besvimte etter noe som skulle være en demonstrasjon av et grep sammen med MMA-stjernen Emil Meek.

SISTE: Meek klar for UFC i Stockholm – møter franske Taleb

Follestad, best kjent fra den populære serien «Iskrigerne» og som fast gjest i VGTV-programmet Spårtsklubben, er også vant med tøffe tak som tidligere ishockeyspiller for Vålerenga.

Les også: Vålerenga-Follestad legger opp

Men under pokerturneringen i Dublin havnet han i en mildt sagt ukomfortabel situasjon.

Besvimte

– Jeg besvimte, men det går helt fint nå. Da jeg kom til meg selv skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd, sier han til VG, før han understreker:

– Det går bra med alt og alle nå, altså.

Det meste tyder på at det var en liten kommunikasjonssvikt som fant sted.

– Vi kjørte en konkurranse i studio hvor Meek skulle vise hvilket grep det var. Så holdt han litt for lenge, og jeg «tappet» ikke ut (et klapp som betyr at man gir seg). Jeg var ikke klar over at jeg måtte det, sier han.

Husker du? Meek trosset smertene og vant UFC-debuten

Grepet var en såkalt «rear naked choke», som er svært vanlig for MMA-utøvere. De er godt trent til å utføre grepet, og ikke minst forsvare seg mot det. Dersom man sitter fastlåst og ikke kommer seg ut av grepet, skal man «tappe ut» og signalisere at motstanderen skal slippe opp – før man besvimer.

Det har for øvrig også skjedd i flere store UFC-kamper at utøvere ikke har gitt seg i tide. Som for eksempel da Holly Holm tapte tittelkampen mot Miesha Tate – se videoen under:

Superstjernen Conor McGregor tapte også på «rear naked choke» i sitt hittil eneste nederlag i UFC.

Les også: Her stoppes kjeften på Conor McGregor

I går kveld gikk det altså galt for Follestad, som tydeligvis ikke var klar over premissene. Klippet har vakt reaksjoner på sosiale medier. De to kjenner hverandre fra før, og Meek var raskt ute med å si unnskyld da han innså hva som hadde skjedd.

– Ikke farlig

– Jeg tror hverken han eller noen andre egentlig skjønte hva som skjedde, men han var litt lei seg etterpå. Han synes selvfølgelig ikke at det var noe gøy, sier Follestad.

Emil Meek sier til VG at situasjonen så verre ut enn hva den var.

– Jeg er vant til det der. Det er ikke noe farlig, men det ser litt ekkelt ut. Jeg og Erik kjenner hverandre fra før. Han skulle skjønne at han skulle klappe ut når choken kom.

– Kom situasjonen ut av kontroll?

– Nei, nei, nei. Ikke på noen som helst måte. De som driver med dette skjønner at dette ikke er farlig. Jeg kjente det med en gang Erik besvimte, og da slapp jeg taket.

Les også: Meek med knockout-sjokk

Meek understreker at det ikke var meningen at det skulle gå så langt, og at beskjeden fra TV 2 kanskje var uklar.

– Ja, jeg vet ikke helt. Det var i alle fall ikke meningen at jeg skulle «choke» han ut.

SKREMT: Ifølge Erik Follestad (sittende) var det ingen som skjønte hva som egentlig skjedde, men de lo av episoden etterpå. Foto: Natalie Sæther

TV 2 beklager

TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen sier til VG at de beklager.

– Dette var en ekkel opplevelse, rett og slett. Det er bare å beklage overfor de seerne som reagerte. Det er høyst forståelig at det kommer reaksjoner når folk besvimer på direktesendt TV, sier han, og legger til:

– Akkurat nå er vi mest glad for at Erik er i fin form i Dublin. Det skulle være en rutinemessig øvelse for Meek, men det ble alt annet enn behagelig for Follestad og seerne, og det beklager vi. Det blir nok en stund til vi prøver å gjøre poker til en fysisk sport igjen.

Programleder Fin Gnatt måtte bryte inn under episoden.

«Vent litt, vent litt, vent litt. Han har det ikke bra. Emil, han har det ikke bra.»

Fikk du med deg? Meek «fikk juling» av bokseautomat

Mens Meek sier til VG at situasjonen ikke var ute av kontroll, mener Gnatt at den gjorde det.

– Å ja, det vil jeg si. Det var ikke intensjonen i det hele tatt. Avtalen var at Emil skulle vise et grep og så skulle seerne sende inn hva grepet het. Men jeg var ikke klar over at han ville utføre det med en sånn kraft, kan du si.

På spørsmål fra VG om det var lurt å gjøre dette på direktesendt TV, er Gnatt klar i sin tale.

– Absolutt ikke. Jeg har åpenbart ikke vært tydelig nok med Emil i forhold til det han skulle utføre. Men det trodde jeg lå litt i kortene. Jeg synes ikke det var bra at seerne skulle oppleve det, sier han og legger til:

– Jeg var nok litt treig og burde ha stoppet det før jeg gjorde.

Les

Vakte reaksjoner

Follestad tar det hele med knusende ro og med humor – noe han skriver på sin Twitter-konto:

Selv om Follestad tok det hele med ro, er det flere som har reagert på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder