NYE IDEER: Magnus Carlsen virker alltid rolig. Nå skal pulsen hans måles mens han spiller sjakk. Her er han fotografert etter at VM-tittelen var sikret. Foto: Erlend Aas.

Carlsen skal spille sjakk med pulsmåler

Hvordan går pulsen til Magnus Carlsen (23) opp og ned under et parti sjakk? For første gang skal han spille med pulsmåler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Riktignok er det en sponsorgimmick denne gang, men selv synes verdensmesteren ideen er så god at han åpner for å spille med pulsklokke for å øke underholdningsverdien for publikum.

Det er i morgen at Carlsen skal spille med pulsmåler når han skal møte drøyt 20 motstandere i såkalt simultansjakk i Las Vegas, der den store elektronikk-messen CES 2014 holdes.

Det er eventyreren, forfatteren og investoren Odd Harald Hauge, som er både Carlsen-sponsor og sentral i det norske elektronikkselskapet Nordic Semiconductor, som har kommet med ideen om at spillerne skal få utstyr slik at tilskuere og internettseere kan se hvordan pulsen til sjakktoppene endrer seg med ulike stilinger i et parti.

- Ikke plage

- Dette er bare morsomt og jeg tror det kan øke publikumsopplevelsen litt uten å plage spillerne for mye - i hvert fall ikke meg, uttalte Magnus Carlsen under VM-matchen.

I Chennai satte Hauge pulsklokker på Carlsens manager Espen Agdestein og hans far Henrik Carlsen under ett av partiene.

SJAKKENTUSIAST: Odd Harald Hauge, kjent eventyrer og forfatter. Foto: Stian Lysberg Solum.

- Vi vet at noen av de unge synes det er veldig kult, og så vil kanskje de gamle gutta være litt motstandere, men jeg tror at om ikke så lenge, vil vi se hvem som er litt stresset og ikke under en kamp, sier Odd Harald Hauge til VG.

Samtidig mener Hauge at det også kan være til hjelp for spillerne å vite hvordan pulsen deres endrer seg i løpet av parti.

- Magnus lurer på hvilken puls han ligger på. Han ønsker informasjon som kan si hvilken trening han bør fokusere på.

Showpreget

Showpreget simultan-sjakk vil neppe gi så høy puls på Carlsen som han har i en virkelig turnering. Ofte vinner verdensmesteren samtlige partier i simultansjakk.

Nordic Semiconductor reklamerer med at folk på CES 2014-messen kan trekkes ut til å spille mot «en av de mest brilliante hjerner vi har i dag». De stiller ingen krav til sjakknivået hos dem som prøver å komme med. Det norske selskapet er ekspert på trådløs kommunikasjon på områder der det er viktig med svært lavt strømforbruk.

Slo businessfolka

Etter at han mottok tre priser under idrettsgallaen i helgen, drog Magnus Carlsen rett til London, der han spilte simultansjakk mot 19 av den britiske hovedstadens finanshjerner. Samtlige tapte.

Nå fortsetter turen til Las Vegas. Hans første turnering siden VM blir i Zürich i slutten av januar og begynnelsen av februar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder