GIGANTMØTE: Arne Scheie slik han er mest kjent for folk flest: I hoppbakken. Her fra Holmenkollen i mars da han mottok Årets Birkebeinerplakett. Innfelt er hans sjakkmotstander Hans Olav Lahlum. Foto: NTB Scanpix

Scheie møter Lahlum til sjakkduell

Scheie: - Noen vil kanskje kalle oss nerder

Arne Scheie (70) håper å kunne true Hans Olav Lahlum (40) når de møtes over et parti sjakk. Men NRK-legenden tror han blir knust.

Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Som en oppvarming til torsdagens store sjakkdag, der verdensmester Magnus Carlsen skal forsøke å slå hele Norge, skal VGs sjakkekspert Hans Olav Lahlum spille seks hurtigsjakk-partier - mot blant andre Scheie.

Onsdag møtes nemlig de to kunnskapsrike mennene til direktesendt duell fra kjøpesenteret Oslo City.

- Jeg er begeistret for Hans Olav. Vi er begge interesserte i hver våre ting. Noen vil kanskje kalle oss nerder på våre felt. Jeg vet ikke om han bryr seg om det jeg er mest opptatt av, ski og fotball, men det blir nok ikke problemer med kommunikasjonen. Historikeren Lahlum kommer jo til å spille mot en annen som er interessert i historie, sier Arne Scheie.

- Problemet blir vel å holde ut. Jeg tipper han setter meg sjakkmatt med engang. Det er lenge siden jeg har spilt sjakk. Jeg kan trekkene. Det er omtrent det, fortsetter Scheie.

- Dypt vann

Det er faktisk første gang på omtrent 40 år at den mangeårige hopp- og fotballkommentatoren skal spille sjakk.

- Nå beveger jeg meg på relativt dypt vann. Jeg skal spille sjakk mot en mester. Men jeg er sporty og tar utfordringen. Det blir morsomt å treffe ham og se hvordan sjakkmannen Lahlum tenker, sier han.

I mars ledet Scheie sin aller siste hoppsending på NRK. Etter 42 sesonger i statskanalen gikk en rørt kommentator av luften.

Les også: Ta en «selfie» - sett ut Carlsen

- Jeg vokste opp med å se på sportssendinger med Arne Scheie. Jeg har møtt ham senere og fått bekreftet det jeg alltid trodde: At han er en veldig hyggelig og reflektert mann, sier Hans Olav Lahlum.

Lahlum konsentrert om å vinne

Sjakkeksperten og forfatteren Lahlum møter også en av sine lesere når han setter seg ned ved sjakkbrettet med Scheie.

- Vi har nok mye å diskutere, men for meg er det viktigste å spille et parti mot ham og gå gjennom det etterpå. Det er jo slik at dersom man taper et sjakkparti, har man gjort noe feil. Poenget mitt blir å finne ut hva som gikk galt og lære dette til folket, sier Lahlum.

Partiet mot Arne Scheie blir det siste hurtigsjakk-partiet Lahlum spiller på onsdag. Før det møtet skal han opp mot håndballspiller Erlend Mamelund, reality-kjendis Linni Meister og to utvalgte VG-lesere fra en konkurranse på vår Facebook-side.

PS: VGs direktesending fra Lahlums hurtigsjakk-partier begynner klokken 16 onsdag. Fra klokken 20 spiller Arne Scheie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder